ابداع روشی تازه برای تشخیص سلول‌های توموری در خون در دانشگاه تهران

۱۸ بهمن ۱۳۹۴ | ۰۹:۵۵ فنی
تعداد بازدید:۲۴۰۳
تراشه نانوالکترونیکی برای تشخیص سلول‌های توموری گردشی در خون با نام NELMEC توسط محققان آزمایشگاه ادوات نانوبیوالکترونیکی در دانشکده مهندسی برق دانشگاه تهران ساخته شد.
ابداع روشی تازه برای تشخیص سلول‌های توموری در خون در دانشگاه تهران

محققان آزمایشگاه ادوات نانوبیوالکترونیکی دانشکده مهندسی برق دانشگاه تهران، یک تراشه نانوالکترونیکی ساختند که برای اولین‌بار در جهان، بدون نیاز به هیچ‌گونه شناساگر بیولوژیک، توانایی تشخیص و تفکیک سلول‌های توموری گردشی در خون را (Circulating tumor cells) دارد.

این تراشه که دکتر محمد عبدالاحد، مجری طرح، آن را تراشه (Nanoelectromechanical chip (NELMEC نام نهاده است، ابزاری جدید برای تشخیص سرطان از طریق آزمایش خون است. این تراشه نمونه‌ای از نسل جدید فن‌آوری‌های «آزمایشگاه بر روی تراشه» است که با استفاده از تکنیک‌های نانوفناوری ساخته شده است.

«آزمایشگاه بر روی تراشه» در واقع آزمایشگاه‌هایی بسیار کوچک در ابعاد میکرون و نانو هستند که بر روی مواد مختلفی ساخته می‌شوند و قادرند همانند یک آزمایشگاه کامل زیست‌شناسی، به تجزیه و ترکیب مواد مختلف بپردازند.

تراشه‌یNELMEC به تجزیه و تحلیل نمونه خون گرفته شده از افراد می‌پردازد و تعداد سلول‌های سرطانی در حال گردش در خون افراد (که به اختصار CTC نامیده می‌شود) را می‌شمارد.

گفتنی است نتایج این کار به تازگی در ژورنال DOI:10.1002/smll.201502808) Small) به چاپ رسیده و تحت حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری، مراحل تجاری‌سازی آن با همکاری مرکز تحقیقات سرطان سینه دانشگاه علوم پزشکی تهران در حال پیشرفت است. مراحل ثبت USA Patent این کار نیز با حمایت ستاد توسعه فناوری نانو انجام گرفته است.

این طرح با همکاری مهندس سیدعلی حسینی و مهندس سمیه زنگنه، دانشجویان دکتری و ارشد مهندسی برق دانشگاه تهران و با کمک دکتر مهاجرزاده، استاد دانشکده برق دانشگاه تهران، به اتمام رسیده است.