ربات انسان‌نمای ملی ایران در دانشگاه تهران رونمایی شد

۱۸ بهمن ۱۳۹۴ | ۰۹:۲۸ فنی
تعداد بازدید:۴۴۰۴
ربات انسان‌نمای ایرانی سورنا ۳، که کلیه مراحل طراحی و تولید آن توسط متخصصان و دانشجویان دانشگاه تهران انجام شده و یکی از ۷ ربات برتر انسان‌نما در دنیاست، در دانشگاه تهران رونمایی شد.
ربات انسان‌نمای ملی ایران در دانشگاه تهران رونمایی شد

ربات انسان‌نمای ایرانی سورنا ۳، که کلیه مراحل طراحی و تولید آن توسط متخصصان و دانشجویان دانشگاه تهران انجام شده و یکی از ۷ ربات برتر انسان‌نما در دنیاست، صبح امروز ۲۵ آبان‌ماه، با حضور دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس‌جمهور، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رییس دانشگاه تهران، دکتر محمود کمره‌ای رییس پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران، دکتر رضا فرجی دانا، رییس هیات‌مدیره بنیاد حامیان دانشکده فنی و جمعی از استادان، مدیران، نمایندگان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و دانشجویان رونمایی شد.
به گزارش روابط‌عمومی‌دانشگاه تهران، در آغاز این مراسم، دکتر محمود کمره‌ای رییس پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران، با تبریک رونمایی از ربات انسان‌نمای سورنا ۳، گزارشی از طراحی و ساخت ربات‌های نسل ۱ و ۲ سورنا ارایه داد و گفت: «پروژه روبات انسان‌نمای ملی سورنا ۱و ۲ با حمایت برخی از انجمن‌های علمی آماده شد، ولی پروژه ربات انسان‌نمای ملی سورنا ۳ با حمایت سازمان نوسازی و گسترش صنایع طراحی و آماده شد».
وی در ادامه افزود: «این پروژه نزدیک به ۴ سال از دی‌ماه سال ۹۰ و با همکاری تعداد زیادی از محققین آماده شد و خوشبختانه اکنون این ربات، به افتخار و نماد علمی و فناوری دانشگاه تهران و کشور تبدیل شده است».
دکتر کمره‌ای با اشاره به اینکه نباید بین تحقیقات کاربردی و بنیادی فاصله انداخته شود، گفت: «بعضی از محققین بین تحقیقات کاربردی و بنیادی تفاوت قایل می‌شوند که این کار درستی نیست و آمارهایی در دانشگاه وجود دارد که محققین اهل تحقیق، در هر دو زمینه کاربردی و بنیادی آماده همکاری هستند».
وی در ادامه بر حمایت از تحقیقات کاربردی و بنیادی تاکید کرد و مهمترین سرمایه گذاری را سرمایه گذاری در زمینه پژوهش و تحقیق دانست.
در ادامه این مراسم دکتر عقیل یوسفی کما، مجری طرح ربات انسان‌نمای سورنا ۳، ضمن ارایه گزارشی از طراحی و ساخت نسل‌های سورنا و ضمن اشاره به ویژگی‌های سورنا ۳ گفت: «در طول این پروژه علاوه بر اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران از سایر نخبگان، دانشگاه‌ها و شرکت‌های فعال در زمینه رباتیک بهره گرفته شده است».
وی با اشاره به اینکه طرح ربات انسان‌نمای ملی سورنا ۳ نظر به ماهیت فرا رشته‌ای آن نیازمند همکاری تیم‌های تخصصی متعدد و همکاری درون سازمانی فراوان و پیچیده بوده است، گفت: «این پروژه در قالب همکاری ۷ تیم طراحی مکانیکی، ساخت، طراحی بدنه، دینامیک و کنترل، الکترونیک، نرم افزار و مستندسازی و با همکاری بیش از ۷۰ نفر از استادان و دانشجویان انجام گرفته است».
دکتر یوسفی کما، با بیان تاریخچه ساخت ربات انسان‌نما و کاربرد‌های آن به جایگاه داخلی و بین‌المللی سورنا ۳ اشاره کرده و افزود: «هوشمند بودن، ارتقا سرعت به ۷ برابر ربات سورنا ۲ و افزایش درجات آزادی از جمله ویژگی سورنا ۳ است».
وی افزود: «سورنا ۳ با قدی برابر با ۱۹۰ سانتی‌متر و وزنی در حدود ۹۸ کیلوگرم در زمره ربات‌های انسان‌نما با اندازه واقعی انسان بالغ قرار می‌گیرد. این ربات در مقایسه با سورنا ۲ پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای دارد، از جمله اینکه تعداد درجات آزادی از ۲۲ درجه در سورنا ۲ به ۳۱ درجه در سورنا ۳ افزایش یافته است».
دکتر یوسفی کما ادامه داد: «از جمله قابلیت‌هایی که به ربات انسان‌نمای ملی سورنا ۳ افزوده شده، می‌توان به حرکت بر روی سطوح ناصاف، حرکت بر روی سطوح شیب دار، بالا رفتن و پایین آمدن از پله اشاره کرد. همچنین دور زدن با شعاع دلخواه، دور زدن در جا از دیگر قابلیت‌های حرکتی این ربات است».
مجری پروژه ربات انسان‌نمای ملی سورنا ۳ اضافه کرد: «این ربات قادر است از هر دو طریق بینایی و شنوایی با محیط ارتباط برقرار کند و قابلیت سخن گفتن به صورت محدود را نیز داراست. با ارتقای سطح هوشمندی اکنون سورنا ۳ می‌تواند اشیا را تشخیص داده و موقعیت آن را برای گرفتن جسم در اختیار سیستم کنترلی قرار دهد. همچنین شناسایی و تعقیب صورت افراد در حال حرکت از دیگر قابلیت‌های سورنا ۳ به شمار می‌رود».
دکتر محمود نیلی احمد آبادی، رییس دانشگاه تهران نیز در این مراسم با تبریک رونمایی از ربات انسان‌نمای سورنا ۳ گفت: «این کار بزرگی است و مایه افتخار دانشگاه تهران به شمار می‌رود، ولی من درس‌های دیگری از این پروژه گرفتم و آن هم انجام یک کار تیمی موفق بوده است».
وی با بیان اینکه تمام ضعف‌ها در مدیریت پژوهش و فناوری، عدم انجام کار تیمی است، گفت: «کار تیمی به خوبی اثر خود را در این پروژه نشان داد و این کار جمعی از خود ربات سورنا بزرگتر است. پس فرهنگ کار تیمی را باید توسعه یابد».
دکتر نیلی احمدآبادی با بیان اینکه باید تحقیقات در دانشگاه پشتیبانی شود، گفت: «باید از بزرگترین سرمایه‌های کشور و منابع علمی و سرمایه‌های انسانی، حمایت شود تا توسعه پایدار به وجود بیاید».
رییس دانشگاه تهران افزود: «یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران، رکورد انتشار مقالات علمی در ژورنال‌ها و نشریات معتبر دنیاست که توانسته ما را در این حوزه زبانزد کشورهای دیگر کند. ما در دانشگاه تهران در میان ۱۵ دانشگاه عمده کشور نقش محوری در تولید و انتشارات این مقاله‌ها را داشته‌ایم. تقریباً می‌توان گفت دانشگاه تهران سهم ۱۱ درصدی در تولید مقاله داشته است».
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه اگر به دانشگاه‌های برتر توجه نشود، بسیاری از برنامه‌های دانشگاه نیز محقق نخواهد شد، گفت: «دانشگاه‌های بزرگ و معتبر کشور بیشترین متقاضی برای ورود را دارند، چرا که بالاترین رکورد علمی و حضور نخبگان در این دانشگاه‌ها است».
رییس دانشگاه تهران افزود: «ما باید در سیاست‌های راهبردی فکری کنیم که در این راستا سلسله نشست‌هایی در دانشگاه برگزار می‌شود تا راهکارهای جدی‌تری در راستای توسعه فناوری دانشگاه صورت گیرد».
دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهور نیز در مراسم رونمایی از سورنا ۳ گفت: «این ربات یک پروژه ملی است و برندی برای تیم طراحی و ساخت این ربات است و اگر ما بودجه‌ای برای توسعه تکنولوژی در زمینه‌های مختلف قرار می‌دهیم باید تبلیغ برند شود و وظیفه دولت نیز کمک به پیشرفت چنین پروژه‌هایی است».
وی افزود: «در دو سال گذشته تمام تلاش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این بوده که بتوانیم این فرهنگ را که سرمایه واقعی مملکت، فرزندان آن است نه چاه‌های نفت تبیین کنیم. جوانان و دانشجویان بزرگترین سرمایه ملی هستند و اگر به نیروی انسانی متخصص کشور خود نگاه نکنیم، این افراد را از دست می‌دهیم و آنچه باعث شده که اکنون در دنیا به ایران نگاه ویژه‌ای شود، همین نیروهای متخصص است».
دکتر ستاری افزود: «تعداد فارغ‌التحصیلان مهندسی در ایران معادل کشور آمریکا است و ما در زمینه مهندسی پنجمین پرورش دهنده مهندس در دنیا هستیم و باید از این پتانسیل برای پیشرفت کشور استفاده کنیم؛ البته دانشجویان و متخصصان خارج از کشور نیز یک پتانسیل قوی برای توسعه کشور هستند».
معاون علمی و فناوری رییس جمهور افزود: «پژوهش نیز بخشی از توجه معاونت علمی را به خود جذب کرده و پژوهش‌هایی که با این چنین هدف‌هایی مشخص می‌شوند نیز مورد حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار می‌گیرند».
دکتر ستاری با اشاره به اینکه سورنا ۳ قابلیت تجاری سازی بالایی دارد گفت: «اگر ما مکانیزم درستی را برای انگیزش دانش به سمت تجاری سازی داشته باشیم و با آن نگاه کنیم، هر بخشی از این پروژه می‌تواند در حوزه‌های مختلف با خود سرمایه‌های بسیاری به همراه آورد».
معاون علمی و فناوری رییس جمهور افزود: «اکنون در دانشگاه‌های کشور تغییر نگرشی ایجاد شده که دانشگاه تنها محل تدریس و درس خواندن نیست بلکه پژوهش و فناوری و تولید شغل نیز در دانشگاه‌ها باید ایجاد شود. حرکت تبدیل پژوهش به ثروت باید در دانشگاه‌ها شکل گیرد، چون یکی از ضعف‌های بزرگی که اکنون در دانشگاه‌های ما وجود دارد و در حال اصلاح آن هستیم این است که بر روی تیم‌های تخصصی و اساتید خاص سرمایه‌گذاری نمی‌کنیم، در صورتی که ما باید به مراکز نخبه پرور نگاه ویژه داشته باشیم».
در این مراسم هم‌چنین ربات انسان‌نمای سورنا ۳ با حضور بر روی سن در میان تشویق‌های مکرر شرکت کنندگان در این مراسم ضمن معرفی خود، ویژگی خود را برشمرد و به اجرای حرکات نمایشی پرداخت.
در پایان این مراسم، شناسنامه ربات انسان‌نمای سورنای ۳، توسط دکتر ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر نیلی احمدآبادی رییس دانشگاه تهران، دکتر صادق‌زاده نماینده سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و دکتر یوسفی کما، مجری طرح امضا شد.
هم‌چنین در این مراسم از دانشجویان و اساتید همکاری در این پروژه با اهدای لوح تقدیر و تندیس ربات ملی انسان‌نمای سورنای ۳ تقدیر شد.