رونمایی از نسل چهارم ربات انساننمای ملی سورنا
ربات انساننمای سورنا ۴ که توسط متخصصان دانشگاه تهران با بهبود سرعت راه رفتن، سبکتر شدن و افزایش درجه آزادی عمل نسبت به نسل گذشته طراحی شده است، ۲۳ آذر ۱۳۹۸ طی مراسمی با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، شهردار تهران، مسئولان پردیس دانشکدههای فنی، عوامل اجرایی طرح و استادان و دانشجویان در دانشکده مکانیک دانشگاه تهران رونمایی شد.
دکتر عقیل یوسفیکما، رئیس مرکز سیستمها و فناوریهای پیشرفته دانشگاه تهران، با تشریح روند طراحی و ساخت سورنا۴ گفت: «ربات انسان نمای سورنا ۴ میتواند متن را به گفتار تبدیل کند. این ربات انساننما یک محصول کاملاً ایرانی است و به شکل بومی توسط نخبگان ایرانی در دانشگاه تهران طراحی شده است».
وی افزود: «این ربات ۱۷۰ سانتیمتری و ۷۰ کیلوگرمی توانایی راه رفتن با سرعت ۷/. کیلومتر را دارد و میتواند درجا دور بزند. این ربات، توانایی حرکت آنلاین به جوانب را دارد و میتواند به سمت عقب نیز حرکت کند».
رئیس مرکز سیستمها و فناوریهای پیشرفته دانشگاه تهران، تصریح کرد: «ربات انساننمای سورنا ۴ میتواند روی سطوح ناهموار حرکت کند و تعادل خود را در صورت بروز اغتشاش بازیابی کند. همچنین توانایی شوت زدن، انجام حرکات متنوع چون دست دادن، ادای احترام، جابجایی و بلند کردن اشیا نیز از دیگر توانمندیهای این ربات است».
دکتر یوسفیکما، در بخش دیگری با اشاره به سیر تکاملی ربات انساننمای سورنا عنوان کرد: «سورنا ۱ تنها به عنوان نمادی برای اعلام شروع پروژه طراحی، ساخت و هوشمندسازی ربات انساننما، در سال ۸۷ ارائه شد. این ربات ۱۶۵ سانتیمتر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن داشت و از قابلیت حرکت بر روی مسیر از قبل تعیین شده توسط موتورهای DC و سیستم مسیریاب و حرکت و فعالیت به صورت دستی از طریق اپراتور برخوردار بود».
استاد دانشکده مکانیک دانشگاه تهران، ضمن معرفی توانمندیهای سورنا ۲ گفت: «سورنا ۲ با پشتیبانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به نتیجه رسید. این ربات در جهت تکمیل و توسعه ربات انساننمای سورنا ۱، مراحل طراحی و ساخت را در مرکز سیستمهای پیشرفته دانشگاه تهران طی کرد».
وی در ادامه مانورپذیری، افزایش سرعت گامبرداری، ارتقای هوشمندی و افزایش درجات آزادی را از جمله مزایای نسل سوم این ربات برشمرد.
دکتر یوسفیکما، تصریح کرد: «رباتهای انساننما در وهله اول نماد فناوری هستند و کشورهای محدودی این فناوری را دارند. این رباتها میتوانند در محیط شهری و خانگی، توانبخشی، اندام مصنوعی و در بخشهایی که خطر جانی دارد، مورد استفاده قرار بگیرند».
رئیس مرکز سیستمها و فناوریهای پیشرفته دانشگاه تهران، دانش رباتیک را نماد فناوریهای نوین در عرصههای صلحآمیز و بشردوستانه توصیف کرد و افزود: «امیدواریم سورنا ۴ هم در این عرصه فعال شود. حامی مالی این ربات معاونت فناوری ریاست جمهوری و هدف از طراحی این ربات کمک به فعالیتهای انسانی است».