عنوان پایان‌نامه

فلسفه پیدایش دادگاههای تجاری و آیین دادرسی ویژه آن



    دانشجو در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۸۹ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "فلسفه پیدایش دادگاههای تجاری و آیین دادرسی ویژه آن" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    حقوق خصوصی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP2787;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49098
    تاریخ دفاع
    ۳۱ شهریور ۱۳۸۹
    استاد راهنما
    لعیا جنیدی

    فکر تشکیل مراجع اختصاصی با صلاحیت رسیدگی به دعاوی تجاری از زمان شروع روابط بازرگانی، به ویژه در سطح فرامرزی، که قدمتی به اندازه ی عمر اجتماعی بشر دارد مطرح بوده است. این مراجع که در ابتدا با هدف انحصارگرایی و ممتاز کردن طبقه ی تجار از سایر اقشار اجتماعی ایجاد شدند، رفته رفته با وسعت تفکرات فردگرایی و آزادیخواهی به ابزاری تبدیل شدند که امنیت و سرعت را در روابط اجتماعی تأمین می کرد. از این رو در بسیاری از نظامهای حقوقی مراجعی با صلاحیت استثنائی در رسیدگی به دعاوی تجاری ایجاد شده و در مواردی به منظور تکمیل کارکرد این مراجع و نیل به اهدافی که برای آنها در نظر گرفته شده است مقررات ویژه ی آیین دادرسی نیز مورد پیش بینی قرار گرفته است. این مراجع در نظامهای حقوقی مختلف عملکرد و نتایج متفاوتی را داشته اند. در حالی که در فرانسه پس از گذشت قرنها دادگاههای تجاری همچنان به عنوان یکی از مراجع استثنائی مهم به فعالیت مشغول اند، در ایران سابقه ی کوتاه تشکیل این دادگاهها حکایت از ناکارآمدی آنها دارد. با این حال به نظر می رسد حذف دادگاههای تجاری در ایران نه به واسطه ی ضعف در نفس این تشکیلات بلکه ناشی از قانونگذاری نامناسب در این زمینه است. چرا که از یک سو مقنن ایرانی با پیش بینی دادگاههای تجاری در لایحه تجارت و نیز تدوین لایحه آیین دادرسی تجاری به طور ضمنی بر لزوم این دادگاهها تأکید دارد و از سوی دیگرتعدد کشورهایی که در آنها چنین مراجع اختصاصی وجود دارد نشان از ضرورت آنهاست. از این رو، بررسی جنبه های مثبت و منفی دادگاههای تجاری و آیین دادرسی تجاری می تواند در قانونگذاری های ملی مؤثر باشد.
    Abstract
    The idea of establishment of Commercial Courts refers to the emergence of business backing to the human being’s life. These courts were initially established to give a kind of monopoly and privilege to the mercantile class. However, individualism and liberalism made it an instrument to fulfill rapidity and security in business. Hence, in many legal systems these courts have been legalized and commercial procedure rules have been also provided to complete them. Commercial Courts have different roles and efficiency in various countries. In spite of the fact that in France Commercial Courts are one of the most important exceptional courts, in Iran they were removed after some years. It seems that elimination of Commercial Courts in Iran emerged in unsuitable legislation rather than their shortcoming itself. Nowadays Iran’s legal system insists on the importance of Commercial Courts by providing them for the second time in the Bill of Commercial Code and the Bill of Commercial Procedure. Besides, in the recent decades many countries have been interested in these courts. In conclusion, scrutinizing positive and negative aspects of Commercial Courts and Commercial procedure will be useful in national legislation.