عنوان پایان‌نامه

فهم فرایند تخصیص منابع درون خانوار و روابط آن با ناامنی غذایی: پژوهشی مردم شناختی در میان خانوارهای محروم تحت پوشش کمیته امداد خمینی شهر تهران




    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57662;کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4532
    تاریخ دفاع
    ۰۷ اسفند ۱۳۹۱

    غذایی که هر فرد مصرف می کند صرف نظر از آنکه سبب رفع گرسنگی است بر وضعیت سلامت، کار، زندگی و موفقیت تأثیر می گذارد. گاه افراد به دلایل مختلف از شرایط تغذیه ای مساعدی برخوردار نیستند و این دلایل نیز صرفاً اقتصادی نیست و گاه سبک زندگی است که نوع ارتباط ما را با غذا تعیین می کند. وضعیت غذایی هر فرد متأثر از شبکه ای از عوامل است که از سطحی ترین تا نهفته ترین آنها را شامل می شود؛ سطحی ترین دلایل در حوز? اقتصادی قابل بررسی اند، اعم از میزان درآمد، نوع شغل، هزینه ها و غیره و یا حتی نوع غذایی که افراد مصرف می کنند، اما عوامل نهفته ای نیز وجود دارد که محدودیت، کیفیت و کمیت غذای فرد را مشخص می کند؛ عواملی مانند فرهنگ و باورها، سرمای? اجتماعی، هنجارهای اجتماعی، جنسیت و غیره. هدف این پژوهش یافتن دسته¬ای از عوامل نهفته است که بر امنیت غذایی فرد تأثیر می¬گذارد و از آنجا که نوع غذای افراد در خانواده تعیین می شود، واحد مورد بررسی خانواده است؛ بدین منظور تعداد 30 خانوار با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند و گردآوری داده از طریق انجام مصاحب? عمیق با سرپرست خانوار که زنان تحت پوشش کمیت? امام خمینی شهر تهران ساکن در منطقه 11 و 12 انجام گرفته است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی متعارف استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها حاکی از آن است که در خانوارهای تک سرپرست کم درآمد که توسط مادر خانوار اداره می شود علاوه بر سرمای? مادی که خانواده در اختیار دارد؛ ویژگی های شخصیتی، اجتماعی، فرهنگی، اقتدار مادر، وضعیت تحصیلات و اشتغال وی در تعیین کیفیت تغذی? و امنیت غذایی افراد خانوار بیشترین تأثیر را دارد و به میزانی که افراد دیگر خانوار در فعالیت اقتصادی مشغول هستند امنیت غذایی خانوار از سطح امن و سالم به بدترین سطح و ناامنی غذایی شدید تغییر می یابد. کلیدواژه ها: ناامنی غذایی، تخصیص منابع خانوار، ساختارهای خانواده، روش کیفی
    Abstract
    The food that a person consumes not only Satisfying hunger, but also has an impact on health, work, life and success. Sometimes people are not well supplied with nutriment, because of various reasons such as economic problems. Nutritional status of an individual is influenced by a set of reasons from the most superficial to the profoundest, like culture and beliefs, social capital, social norms, gender and etc., that determine the quality and quantity of food. This qualitative study examined the relationship between intra-household food allocation with food-security in disadvantaged households supported by Imam Khomeini Relief Committee. Participants are recruited from 30 women by purposeful sampling that who are the head of their household. The data has been collected by semi-structured and unstructured interviews. This study used a phenomenological approach and is grounded in the analysis of everyday lived experiences. The data was analyzed by using conventional content analysis. Data analysis results demonstrates that mothers' personal, social and cultural characteristics, her authority, her educational and occupational status in the low-income households headed by mother, plays a crucial role in quality of nutriment of the family. In addition, income or financial wealth of each member of the family changes the level of food security of the household. Key words: Nutritional anthropology, food insecurity, intra-household food allocation, qualitative methods.