عنوان پایان‌نامه

بررسی اتنوگرافیک غذاهای محلی شهرستان فومن



    دانشجو در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اتنوگرافیک غذاهای محلی شهرستان فومن" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66257;کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4741
    تاریخ دفاع
    ۲۴ اسفند ۱۳۹۲

    امروزه اهمیت غذا در زندگی انسان فراتر از نیازهای فیزیولوژیک است و غذا ابعاد اجتماعی- فرهنگی- سیاسی و اقتصادی یافته است، از این رو مردم‌شناسی غذا و تغذیه حوزه‌ای از پژوهش در مردم‌شناسی غذا و تغذیه است که به بررسی ابعاد مختلف غذا در زندگی انسان می‌پردازد. مطالعه حاضر نیز در چارچوب مردم‌شناسی غذا و تغذیه به بررسی فرهنگ غذایی اهالی شهرستان فومن پرداخته است. به این منظور در قدم اول طی یک مطالعه توصیفی فرهنگ غذایی شهرستان فومن ثبت و رفتارها و آداب و رسوم مربوط به تغذیه در فصول گرم سال بررسی شود. در مرحله بعدی ضمن تحلیل ابعاد مختلف این فرهنگ غذایی، هرم غذایی این فرهنگ به طور مقدماتی استخراج گردید و از نظر معیارهای غذای سالم بررسی و با یکی از هرم‌های غذایی سالم مطرح کنونی- هرم غذایی مدیترانه ای-مقایسه شد تا شباهت‌ها و تفاوت‌های این دو هرم غذایی مشخص شود. از نظر روش‌شناسی، این مطالعه به شیوه کیفی انجام‌شده و روش اصلی آن اتنوگرافی نظام‌مند، تفسیری و چند مکانی است. برای جمع‌آوری داده‌ها از فن‌های مشاهده مشارکتی و مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده‌شده است. پس از جمع‌آوری اطلاعات، از روش تحلیل محتوای کیفی، برای تحلیل داده‌ها استفاده شده است. به این صورت که ابتدا داده‌های به دست آمده از مشاهده‌ها و مصاحبه‌ها کدگذاری شده، پس از دسته‌بندی به صورت تم‌ها و مقولات در آمده‌اند. سپس با توجه به نقل‌قول‌های به دست آمده از مصاحبه‌ها و همچنین مشاهدات، توضیحاتی درباره تم‌ها با توجه به فرایند تولید، توزیع و مصرف ارائه‌شده است. برخی از تم‌های به دست آمده عبارت‌اند از: اصلی‌ترین مواد مورد استفاده در غذاهای محلی فومن، نمود زبانی غذا، زمان و زمان‌بندی، تشابه و تفاوت غذایی دو قوم، تأثیر اقتصاد بر فرهنگ غذایی، سفره، کنار غذا، شیوه‌های طبخ، نحوه توزیع غذا در خانواده، منشأ مواد غذایی، تهیه‌کننده مواد غذایی، ظروف، هویت، آمیختگی فرهنگی، سلامتی، غذای مراسم. واژه‌های کلیدی: مردم‌شناسی غذا و تغذیه، غذای محلی، فرهنگ غذایی، دست‌پخت، هرم غذایی، شیوه‌های غذایی، نظام غذایی سنتی و محلی
    Abstract
    Ethnographic Study of Local Food of Fooman S. J. Mahjoobdoost, 2014. Nowadays, food is something more than a resource to fulfill physiological needs, it also associates with cultural, social, political and economic aspects. Anthropology of food and nutrition is to study such aspects. This study is trying to investigate food culture in Fooman. This is a 3 phase study in order to gain its objects, first of all, it is aimed to describe the food culture trying to record the diversity of food culture and diversity of cuisine. After that it aims to analyse data by using anthropology of food and nutrition. At the end, it attempts to diagram the food pyramid of this food culture. In order to gain its objects, this study uses a qualitative method, specifically Ethnography. among different branches of ethnography, systematic, interpretive and multi sited ethnography are used. Cooperative observation and semi- structured interview are used to collect data. After data collection, coding process starts and after finishing coding phase, the themes are made by dividing the code. Then explanation of the themes is given by using quotations from interviews and cooperative observations. These themes are made: main ingredients in local food of fooman, food wisdom, timing, similarities and differences of two tribes in fooman, the influence of economy on food culture, table cloth, modes of cocking, distribution of food among families, source of food ingredients, food ingredient producers, dishes, identity, language representation of food, cultural integration, side dish, health, food in ceremonies. Key words: Anthropology of food and nutrition, Local food, Food culture, Cuisine, Foodway, Food pyramid, Traditional food system.