عنوان پایان‌نامه

قابلیت اعتراض به آرای داوری هیات بورس



    دانشجو در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "قابلیت اعتراض به آرای داوری هیات بورس" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    حقوق خصوصی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه پردیس کیش شماره ثبت: 1090;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 58755
    تاریخ دفاع
    ۱۲ مرداد ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    لعیا جنیدی

    داوری به عنوان یکی از شیوه‌های مطلوب حل و فصل اختلافات، امروزه جایگاه مستحکمی میان حاضرین در عرصه تجارت، به ویژه حوزه بین‌الملل آن، یافته است. یکی از علل مهم توفیق این شیوه رسیدگی به اختلاف در کنار سایر روش‌های قضایی و غیر آن، حکومت قواعدی است که تا حد امکان اراده طرفین قرارداد داوری را تأمین می‌نمایند. داوری مانند سایر نهادهای حقوقی به یک حوزه خاص محدود نمانده و در بخش‌های مختلف حقوق داخلی و فراملی نفوذ کرده است. ورود داوری به این حوزه‌های مختلف تأثیر دو جانبه‌ای از خود به جای گذاشته؛ از یک سو بر حوزه‌ی پذیرنده‌ی داوری مؤثر واقع شده و با الحاق برخی از احکام، بعضی ویژگی‌های موجود را دستخوش تغییر نموده است، برای مثال با اختیار دادن به طرفین جهت انتخاب شیوه حل و فصل اختلاف خود، حکومت اصل آزادی اراده را تسهیل نموده و به آن چهره‌ی عینی می‌بخشد. از جانب دیگر، خود نهاد داوری هم با ورود به حوزه‌های متفاوت، دستخوش برخی تغییرات شده است. به این معنا که بعضی از قواعد عام حاکم بر داوری با نفوذ به بخشی از حقوق، محل طرح بحث واقع شده‌اند. عمدتاً دلیل چنین امری ناهمخوانی جزئی قواعد داوری با اصول حوزه مورد بحث است که باید به گونه ای تلطیف شود. داوری، با نفوذ به حوزه بازار سرمایه در بخش بورس لباسی نو به تن نموده است و هر دو نوع تأثیر پیش گفته را می‌توان در مباحث مربوط به هیأت داوری بورس مشاهده نمود. اعتراض به آرای داور، که یکی از موضوعات مهم و بسیار مورد توجه داوری است، نمونه ملموس و قابل اشاره‌ی چنین تأثیر و تأثراتی است. اگرچه اعتراض به آرای داوری در اکثریت قریب به اتفاق نظام های حقوقی بهره¬ور از این شیوه، ولو با محدودیت های فراوان، پذیرفته شده است؛ اما اعتراض به آرای هیأت داوری بورس در حقوق ایران به نوعی محل تشکیک و ابهام است. تردید در این امر ناشی از دو مبنای اساسی است: نخست آن که، در ماهیت هیأت داوری بورس، به رغم نام آن، اختلاف وجود دارد و برخی آن را داوری اصطلاحی نمی‌دانند. دوم این که، در برخی از متون قانونی از قطعیت آرای صادره از جانب این هیأت سخن به میان آمده است. جمع میان این دیدگاه‌ها و رسیدن به نقطه نظر مطلوب قانونی و قضایی، در کنار نادیده نگرفتن اصول، امری است که بررسی بیشتر را ایجاب می‌نماید.
    Abstract
    Arbitration as a favored method of resolving disputes, today the firm among the participants in areas of trade, especially in the international sphere, it has. One of the main reasons for the success of this method with other methods of dispute in judicial proceedings or otherwise, possible rules that will govern the arbitration agreement the parties shall meet. Not limited to a specific field, such as arbitration and other legal entities in different sectors of domestic and international law has penetrated. Objectionability of arbitral awards have been undergone a difficult history as sometimes objection to arbitral awards would find legal justification and through which individuals could object the awards and sometimes such possibility would have not been existed. In this two-chapter thesis, we are about to say that the awards of arbitration board of exchange is, despite the legal prohibition by the Art.37, Sec.5 of securities market act November 22,2005, objectionable. Latter on chapter two we continue to illustrate the procedural and substantial aspects of objection to exchenge arbitration awards and finally we have summary and suggestion part. Keywords: arbitration, exchange, board of arbitrators, objection.