عنوان پایان‌نامه

مطالعه اثرات برخی از افزودنی‏های میکروبی بر کیفیت و ارزش غذایی ذرت علوفه‏ای سیلو شده



    دانشجو در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعه اثرات برخی از افزودنی‏های میکروبی بر کیفیت و ارزش غذایی ذرت علوفه‏ای سیلو شده" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5538;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 59216
    تاریخ دفاع
    ۳۰ شهریور ۱۳۹۲
    دانشجو
    مرضیه صابری
    استاد راهنما
    کامران رضا یزدی

    مواد سیلو شده از گیاهان با رطوبت بالا، طی مراحل تخمیر ایجاد می¬شود.به فرآیند تهیه مواد سیلوشده، سیلو کردن و به محل آن سیلو می¬گویند.کلمه سیلو از واژه یونانی Siros به معنی چاله یا گودالی درون زمین برای ذخیره ذرت گرفته شده است.سیلوکردن علوفه سبز یکی از راههای تجاری تامین خوراک دام است. در سالهای اخیر این روش اهمیت فراوانی پیدا کرده ودر بسیاری مناطق جایگزین استفاده از علوفه¬خشک وخوراندن مستقیم علوفه¬ی سبز شده ¬¬است.مزیت سیلوکردن نسبت به خشککردن علوفه نیاز کمتر آن به آب-وهوای مناسب وقابلیتهضم بالاتر آن است. هم چنین کاهش مادهخشک در طول مدت زمان نگهداری،در سیلوکردن نسبت به خشککردن کمتر است(مکدونالد وهمکاران 1991). علوفه ذرت به دلیل مقدار بالای تولید آن در هکتار وارزش غذایی زیاد آن عمده¬ترین محصولی است که سیلو می-شود.همچنین علوفه ذرت دارای ویژگی¬های مناسبی برای سیلو کردن است. از این ویژگی¬ها شاملظرفیت بافری پایین و غلظت مناسب کربوهیدرات¬های محلول در آب است که برای تبدیل به اسید لاکتیک مورد نیاز می¬باشد(رنجیت و کونگ،2000). از زمان¬های قدیم ذرت به طور معمول برای دانه کشت می¬شد. اما در شرایط آب و هوایی ضعیف که دانه کمی تولید می¬کرد یا در زمانی که تولید علوفه¬های دیگر کافی نبود،برای سیلو کردن برداشت می¬شد. متأسفانه در این شرایط ذرت سیلو شده با کیفیت خوب تولید نمی¬شد وآن را به عنوان علوفه درجه دوم می¬شناختند
    Abstract
    The purpose of this study was to evaluate the effects of tow typemicrobialadditiveof lalsil-MSO1 and lalsil-Fresh on visual quality, chemical composition, aerobicstability and digestibility of corn silage. This experiment conducted according to a completely randomized design with 3 treatments and 4 replicates in each treatment. Treatments were: 1) control (without additives) 2) treatment with Lalsi-MSO1 (1.5×105 cfu/g) 3) treatment with Lalsil-Fresh (1.5×105 cfu/g).The corn after mixing with additives, stored in plastic container (with volume 5 liter). Silos were opened in 1,2,3 and 4 days after ensiling and pH were measured. After7 ,21 and 42 day ensiling pH were measured and evaluated of visual quality and chemical composition.Then the door of silos wereopenedand their aerobic stability were measured.Thedigestibility ofsilos was measuredbyTilleyandTerry method.After 7 day ensilingtreatments set in passable condition andin 42 day ensilingtreatments contain microbialadditiveassigned the maximum number to themselves and set in good condition (P<0.01).Effects of treatment on pH of silos in 4 day after ensiling were significant (P<0.05). Treatment microbialcontain Lalsil-Fresh had lowest pH and amount of ammonia N (P<0.05). The amount ofacetic acid and lactic acid siloswere notaffected bytreatment. TheConcentration of propionicacidin treatments contain microbialadditivesignificantly increased (P<0.05).Butyric acid content was lowest in treatment with Lalsil-Fresh (P<0.05). Treatment experimental with Lalsil-Fresh had lowest pH in the fourth and fifth days after opening (P<0.01). Mould number of silos were not affects by treatment. Effect of treatments on the digestibilityof dry matter, organic matter and organic matter in dry matter were not significant. The results suggested that Lalsil-Fresh effectively reduced pH, ammonia N concentration and improved aerobic stability of corn silage.