عنوان پایان‌نامه

بررسی اثر روش های مختلف استخراج بر خواص آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریال عصاره حاصله از میوه عناب



    دانشجو در تاریخ ۱۹ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اثر روش های مختلف استخراج بر خواص آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریال عصاره حاصله از میوه عناب" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس ارس شماره ثبت: 639;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75119;کتابخانه پردیس ارس شماره ثبت: 639;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75119
    تاریخ دفاع
    ۱۹ بهمن ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    زهرا امام جمعه

    امروزه تأثیر میوه‌ها و سبزیجات بر سلامتی انسان بر هیچکس پوشیده نیست. عناب یکی از میوه‌های فراموش‌شده موجود در کشور ماست که دارای ویژگی‌های سودمند بسیاری از جمله خواص آنتی‌اکسیدان و آنتی‌باکتریال می‌باشد. در این پژوهش از سه روش مختلف شامل روش معمول و اولتراسوند و مایکروویو برای استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌باکتریال هسته و میوه عناب استفاده گردید. روش آماری سطح پاسخ با طرح مکعب مرکز وجوه پر (face-centered) برای طراحی آزمایش و بهینه سازی شرایط استخراج به کار رفت. در مجموع 100 تیمار مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر چهار متغیر مستقل فرایند اولتراسوند شامل نسبت نمونه به حلال و زمان و دما و توان اولتراسوند هر یک در سه سطح بر روی غلظت پلی‌فنل و فعالیت آنتی‌اکسیدان (برحسب EC50) و غلظت آنتوسیانین میوه و هسته عناب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس اولتراسوند میوه عناب حاکی از تأثیر معنی دار نسبت نمونه به حلال بر روی غلظت پلی¬فنل و آنتوسیانین بود بطوریکه با افزایش میزان نسبت نمونه به حلال میزان استخراج پلی فنل و آنتوسیانین افزایش یافت. همچنین در اولتراسوند هسته عناب نیز نسبت نمونه به حلال اصلی ترین فاکتوری بود که بر میزان استخراج ترکیبات پلی‌فنل تأثیر گذاشت اما هیچکدام از پارامترها بر روی EC50 اثر معنی داری نداشتند. تأثیر سه متغیر مستقل فرایند مایکروویو شامل نسبت نمونه به حلال، زمان و توان مایکروویو هر یک در سه سطح بر روی پارامترهای غلظت پلی فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی (بر حسب EC50) و غلظت آنتوسیانین میوه و هسته عناب مورد بررسی قرارگرفت. در مایکروویو هسته و میوه عناب نیز نسبت نمونه به حلال تأثیر معنی دار قابل توجهی بر میزان استخراج ترکیبات پلی فنل داشته و عامل توان مایکروویو بر میزان استخراج ترکیبات آنتوسیانین و EC50 معنی‌دار بود. اما هیچکدام از عوامل تأثیر معنی داری بر غلظت آنتوسیانین و EC50 میوه نداشتند. پس از بهینه‌سازی، شرایط بهینه برای دما و زمان و توان اولتراسوند و نسبت نمونه (میوه) به حلال به ترتیب عبارت بود از ?C56/40 و 38/39 دقیقه و 6/75% و 25/0؛ تحت این شرایط مقادیر ترکیبات پلی فنل 9/22862 میکرو گرم معادل اسید گالیک بر گرم ماده خشک و غلظت آنتوسیانین 33/4331 میکرو گرم معادل سیانیدین-3- گلوکوزید بر گرم ماده خشک و EC50، 101/0 گرم بر لیتر پیش بینی گردید. شرایط بهینه برای زمان و توان مایکروویو و نسبت نمونه (هسته) به حلال نیز به ترتیب عبارت بود از 15 دقیقه وw 84/597 و 25/0؛ تحت این شرایط مقادیر ترکیبات پلی فنل 2/13898 میکرو گرم معادل اسید گالیک بر گرم ماده خشک و غلظت آنتوسیانین 9/2797 میکرو گرم معادل سیانیدین-3- گلوکوزید بر گرم ماده خشک و EC50، 170/0 گرم بر لیتر پیش‌بینی گردید.
    Abstract
    Nowadays, there is no doubt about the health benefits of fruits and vegetables on human body. Ziziphus Jujube is one of the forgotten fruits in our country that has many useful features including antioxidant and antibacterial properties. In this study three different methods including conventional, ultrasound and microwave were used to extract antioxidant and antibacterial compounds from Ziziphus Jujube fruit and seeds. Response surface statistical method with face-centered design was used to design experiments and to optimize extraction conditions. Totally 100 treatments were studied in this work. The effects of four independent variables including sample/solvent ratio, time and temperature and power of ultrasound each in three levels on total phenol, total anthocyanin contents and antioxidant activity (EC50) were evaluated. Anova of results obtained from fruit showed a significant effect of ratio on both phenol and anthocyanin contents in a way that they increased by increasing of ratio. Concerning seeds, ratio was also the main factor on phenol content but it has no significant effect on antioxidant activity (EC50). The effects of three independent variables including ratio, time and power of microwave each in three levels on total phenol, total anthocyanin contents and antioxidant activity (EC50) were evaluated. Anova showed a significant effect of ratio on phenol content but there was no significant effect on anthocyanin content and EC50. After optimization, the optimum conditions for ultrasound extraction from fruit were obtained as: ratio: 0.25, time: 39.38min, temperature: 40.56?C and power: %75.6. Under these conditions phenol, anthocyanin contents and EC50 were estimated to be 2286.9 µg(GA)/g dw, 4331.33µg C3G/g dw, 0.101g/L. Besides the optimum conditions for microwave extraction from seeds were obtained as: ratio: 0.25, time: 15min and microwave power: 597.84w. Under these conditions phenol, anthocyanin contents and EC50 were estimated to be 13898.2µg (GA)/g dw, 2797.9µg C3G/g dw, 0.170g/L.