عنوان پایان‌نامه

«اثر اسید چرب امگا ۳ و آویشن بر عملکرد پروار و کیفیت گوشت بزغاله­های مهابادی»



    دانشجو در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "«اثر اسید چرب امگا ۳ و آویشن بر عملکرد پروار و کیفیت گوشت بزغاله­های مهابادی»" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5228;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56636
    تاریخ دفاع
    ۲۰ آذر ۱۳۹۱

    این پژوهش به منظور بررسی تأثیر اسیدهای چرب بلند زنجیر روغن¬ماهی و اسانس¬آویشن بر روی عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت بز انجام گردید. برای این منظور 28 رأس بزغاله نژاد مهابادی 4 تا 5 ماهه با میانگین وزن اولیه 8/2±8/17 کیلوگرم در قالب طرح فاکتوریل 2*2 بطور تصادفی گروه¬بندی و بزغاله¬ها به صورت انفرادی به مدت 14 هفته(10 روز عادت¬¬پذیری و 90 روز دوره پروار) تغذیه شدند. جیره‏ها حاوی اسانس¬آویشن(دو سطح 0 و 2/0 درصد) و روغن¬ماهی(دو سطح 0 و2 درصد) و با نسبت علوفه به کنسانتره در جیره پایه 30 به 70 بودند. خوراک به صورت کاملاً مخلوط و در دو وعده صبح(00: 07) و عصر(00: 17) در اختیار بزغاله¬ها قرار گرفت و خوراک مصرفی روزانه اندازه¬گیری شد. بزغاله-ها هر 21 روز وزن¬کشی شده و در طی آزمایش بعد از 16 ساعت محرومیت از غذا وزن¬کشی و خون¬گیری شده و در انتهای آزمایش کشتار شدند. تجزیه و تحلیل داده¬های بدست آمده با استفاده از نرم¬افزار SAS 9/1 و رویه MIXED انجام شد. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و NDF تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت(05/0P>). قابلیت هضم ADF در تیمار شاهد و 2 به طور معنی¬داری بیشتر از تیمار 3 و 4 بود(05/0P<). روغن¬ماهی و اسانس¬آویش تاثیر معنی¬داری بر صفات عملکردی و صفات لاشه بزغاله¬ها نداشت(05/0P>). با این حال روند افزایشی در وزن لاشه¬گرم و بازده لاشه در تیمارها مشاهده گردید. ضخامت چربی پشتی در تیمار 3 به طور معنی-داری از سایر تیمارها بیشتر می¬باشد(05/0P<). اسانس¬آویشن اثر معنی¬داری بر کاهش pH گوشت نسبت به تیمار شاهد داشت(05/0P<). غلظت کل اسید چرب فرار شکمبه و درصد اسیدهای چرب در بین تیمارها تفاوت معنی¬داری نداشت به استثناء درصد اسیداستیک و نسبت استات به پروپیونات که تفاوت معنی¬داری مشاهده گردید(05/0P<). اسانس¬آویشن اثر معنی¬داری درکاهش میزان اکسیداسیون گوشت عضله راسته در کل دوره نگهداری داشت(05/0P<). شمار پروتوزوا شکمبه به طور معنی¬داری در تیمار اسانس¬آویشن و روغن نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت(05/0P<).
    Abstract
    In this study, the effects of long-chain fatty acids of fish oil and thyme essence were investigated on growth performance, carcass traits and meat quality of goat. For this aim, 28 Mahabadi breed kids with 4 to 5 month-old, were used that their initial weight average was 17/8 ± 2/8 Kg. Data were analyzed as a 2*2 factorial arrangement. Kids were randomaly grouped and were individually fed for 14 weeks (10 days for adaptation and 90 days for finishing period). The diets contained thyme essence (two levels with 0 and 0/2 %) and fish oil (two levels with 0 and 2%). In basic diet, the forage to concentrate ratio was 30 to 70. The feed were completely mixed and fed in two meal, once in morning(07:00) and the other one in evening(17:00).The consumed feed were daily weighted. Kids were weighted every 21 day and through of the experiment ,after 16 hours fasting, kids were weighted and bleed and slaughter in the end of experiment .Data analysis were done by SAS 9.1 and MIXED. Dry matter digestibility, crude protein, organic matter And NDF were not affected by treatments (p< 0/05). ADF digestibility of control and 1 treatment were significantly higher than 3 and 4 treatments (p< 0/05). Performance and carcass traits were not affected by fish oil and thyme essence (p< 0/05). However, there was an increase in hot carcass weight and carcass efficiency of treatments. The loin fatty thickness of 3 treatment was significantly higher than the other treatments (p< 0/05). Meat PH of 2 treatment was lower than control group(p< 0/05).Total VFA concentration in rumen and fatty acids percentage had no significant difference between treatments except acetic acid percentage and acetate to propionate ratio that were significantly highest in 2 treatmen(p< 0/05).Thyme essence decreased oxidation rate of muscle meat in 2 and 4 treatments significantly in compared with two other treatments(p< 0/05).Rumen protozoan count decreased significantly in thyme essence and fish oil treatments compared with control(p< 0/05).