عنوان پایان‌نامه

اپتیمم سازی شرایط استخراج با مایکروویو و اولتراسونیک پلی فنل ها و کافئین برگ سبز چای ایرانی با استفاده از روش سطح پاسخ



    دانشجو در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "اپتیمم سازی شرایط استخراج با مایکروویو و اولتراسونیک پلی فنل ها و کافئین برگ سبز چای ایرانی با استفاده از روش سطح پاسخ" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5146;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56025
    تاریخ دفاع
    ۲۸ شهریور ۱۳۹۱

    در این پژوهش به منظور استخراج پلی فنل و کافئین برگ سبز چای ایرانی از دو روش استخراج با مایکروویو و اولتراسونیک استفاده شد. در مرحله اول ابتدا تاثیر فصل برداشت بر روی محتوای پلی فنلی و کافئین بررسی شد یافته ها نشان داد که میزان پلی فنل در برگ سبز تابستانه بیشترین مقدار است. سپس برای تعیین بهترین حلال جهت استخراج از حلال های آلی مختلف مثل اتانول و متانول و محلول های آبی آن ها استفاده شد از این میان اتانول 50 % به عنوان بهترین حلال جهت استخراج پلی فنل و کافئین انتخاب شد. مهمترین مسئله این تحقیق بررسی آثار اصلی و متقابل فاکتور‏ها بود، از اینرو طرح آماری سطح پاسخ انتخاب شد. در این مطالعه در استخراج با مایکروویو اثر متغیرهای مستقل شامل: زمان استخراج) 6-4-2 دقیقه ( نسبت حلال به جامد (30-20-10(، توان مایکروویو(900-600-300 وات ) و در استخراج با اولتراسونیک اثر متغیر های مستقل شامل: زمان استخراج( 35-20-5 دقیقه)، نسبت حلال به جامد (140-80-20) و بسامد (135-35-0 کیلو هرتز) هر کدام در سه سطح مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق از طرح کامپوزیت مرکزی، یک بلوک و6 تکرار در نقطه مرکزی طرح (برای محاسبه تکرارپذیری فرآیند) جهت بررسی تاثیر شرایط بر پاسخ‏ها (مقدار پلی فنل، مقدار کافئین، فعالیت آنتی اکسیدانی و راندمان استخراج) و بهینه سازی فرآیند‏های مذکور استفاده شد. مدل نشان داد که شرایط بهینه در استخراج با مایکروویو در زمان 51/5 دقیقه و نسبت حلال به جامد 57/27 و توان 600 وات به دست آمد همچنین این شرایط در استخراج با مایکروویو در زمان 35 دقیقه و نسبت حلال به جامد 24/124 و بسامد 35 کیلو هرتز به دست آمد.بیشترین میزان استخراج پلی فنل و کافئین به ترتیب 7/ 27 و 3/3 ( وزنی/ وزنی% ) در روش استخراج با مایکروویو به دست آمد در حالیکه بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در روش استخراج با اولتراسونیک به دست آمد.
    Abstract
    A microwave-assisted extraction (MAE) and ultrasonic-assisted extraction method are presented for the extraction of tea polyphenols (TP) and tea caffeine from iranian green tea leaves. Various experimental conditions, such as ethanol concentration (0_/100%, v/v), extraction time, liquid/solid ratio and different solvents such as methanol and ethanol for the extraction procedure were investigated to optimize the extraction. The extraction of tea polyphenols and tea caffeine with MAE for 5.15 min (27.7 and 3.3%) were higher than those of extraction at ultrasonic extraction for 35 min (24.29 and 2.65 %), respectively. From the points of extraction time, the extraction efficiency and the percentages of tea polyphenols or tea caffeine in extracts, MAE was more effective than the ultrasonic extraction methods studied. The aim of the study is to examine the extraction parameters such as solvent concentration (0–100% ethanol (EtOH), v/v), the ratio of solid to solvent (25–50 mg/mL) and extraction time (20–60 min),microwave power and ultrasonic frequency to obtain the best possible combinations of these parameters through response surface methodology (RSM).