عنوان پایان‌نامه

تاثیر فرهنگ سنتی مذهبی و مدرن بر هویتهای سیاسی در ایران



    دانشجو در تاریخ ۲۷ شهریور ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تاثیر فرهنگ سنتی مذهبی و مدرن بر هویتهای سیاسی در ایران" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    علوم سیاسی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP3181;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 55610
    تاریخ دفاع
    ۲۷ شهریور ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    سیدرحیم ابوالحسنی

    هویت‌های سیاسی، از یک‌سو مبتنی بر ساختارهای اجتماعی و فرهنگی جوامع و از سوی دیگر شکل‌دهنده افکار و اعمال بازیگران در ساختار سیاسی هستند. چگونگی شکل‌گیری اجتماعی و فرهنگی این هویت‌ها و تاثیر آن‌ها بر شکل‌گیری اعمال و رفتار سیاسی در ایران، مسئله این پژوهش است. در این تحقیق، با رویکرد کیفی و چارچوب جامعه‌شناسی سیاسی به دنبال بررسی چگونگی تاثیر فرهنگ سنتی، مذهبی و مدرن بر شکل‌گیری و تحول هویت‌های سیاسی در ایران (در دوره تاریخی 1320 تا 1332 ه.ش) بوده‌ایم. بدین منظور در بخش نخست پژوهش، ابتدا مبانی تعریفی و مفهومی هویت‌های سیاسی را در چارچوب نظریات روان‌شناسی اجتماعی بررسی و سپس این مفاهیم را در قالب نظریات جامعه‌شناختی پی‌یر بوردیو تبیین کردیم؛ و امکانی برای طرح یک چارچوب جامعه‌شناسی فرهنگی و تاریخی در تحلیل هویت‌های اجتماعی- سیاسی ارائه دادیم. در بخش دوم، با استفاده از این چارچوب نظری، به بررسی ساختارهای اجتماعی و فرهنگی، و تاثیر و نفوذ مولفه‌های فرهنگی بر شکل‌گیری و تحول هویت‌های سیاسی پرداختیم. بر اساس روش این پژوهش، داده‌های اسنادی و آرشیوی جمع‌آوری شده را - بر مبنای روش‌شناسی گراندد تئوری- به‌صورت مکرر با یکدیگر مقایسه، و از درون آن، مولفه‌هایی اساسی از فرهنگ سیاسی ایرانیان را استخراج کردیم و سپس تاثیر این مولفه‌ها بر شکل‌گیری و تحول هویت‌های سیاسی در دوره تاریخی مذکور را بررسی و تحلیل نمودیم: مولفه‌هایی سنتی و مذهبی از فرهنگ سیاسی مانند ادراک جهان به عنوان عرصه جنگ حق و باطل، برداشت مطلق‌اندیشانه و انحصارطلبانه نسبت به حقیقت، فرقه‌گرایی و جمع‌گرایی، دولت‌ستیزی، سیاست حفظ بقا و ...، جملگی مولفه‌هایی هستند که به‌صورت تاریخی شکل‌گرفته و در برخورد با افکار و ساختارهای مدرن، هویت‌های سیاسی در ایران معاصر را شکل داده‌اند.
    Abstract
    Political identities, on the one hand, are based on social and cultural structures, and on the other hand, form the thoughts and actions of actors in the political structure. The main question of this research project is that “How are political identities shaped and how do they form the Iranians’ political actions and behaviors?”. In this research, we sought to study how traditional, religious and modern cultures influence the Iranians’ political identities (from 1941 to 1953). In order to do so, in section one, we firstly analyzed conceptual and descriptive basis of political identities by a social psychological approach, and then, explained these concepts in the Bourdieusian framework. Thereby, we provided the possibility to design a cultural and historical sociological framework to analyze social-political identities. As the method of research, we used grounded theory qualitative basis for inducting data.