عنوان پایاننامه
ارزیابی عمر انبار مانی و تنوع ژنتیکی برخی توده های علف چشمه Nasturtium officinale ایران و اثرات عصاره ی آن بر کنترل بیماری کپک سبز مرکبات
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5274;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57262
- تاریخ دفاع
- ۰۶ دی ۱۳۹۱
- دانشجو
- سجاد جعفری
- استاد راهنما
- محمدرضا حسندخت
- چکیده
- در این تحقیق عمر انباری و تنوع ژنتیکی برخی جمعیت های علف چشمه بومی ایران با استفاده از صفات مورفولوژیکی و نشانگر مولکولی رپید و اثرات عصاره این گیاه بر کنترل بیولوژیک کپک سبز میوه مرکبات مورد مطالعه قرار گرفت. جمعیت های سراب و مهربان بالاترین وزن تر بوته و اندازه برگ را نسبت به بقیه نشان دادند. جمعیت ی نوشهر دارای بیشترین تعداد گل و غنچه در بوته بود. در تجزیه خوشه ای مولکولی نیز جمعیت ها در فاصله 37/0 به چهار گروه تقسیم شدند: جمعیت¬¬های قائم شهر، شاهین دژ، فشند و بقیه هر کدام یک دسته ی مستقل را تشکیل دادند. نتایج حاصل از ماتریس تشابه نشان داد که کمترین میزان تشابه بین جمعیت های جوب شیرعلی و قائم شهر با میزان تشابه 16/0 میباشد. نتایج تجزیه و تحلیل واریانس مولکولی داده ها بین چهار منطقه شامل مرکز و شمال، شمال غرب، غرب و جنوب غرب در سطح 1 و 5 درصد تفاوت بین واریانس جمعیت ها معنی دار نبود و میزان تنوع درون جمعیتی بسیار بالا بود. در آزمایشی نیز تاثیر دو عصاره ی متانولی علف چشمه و میوه نسترن روی قارچ پنی سیلیوم و کیفیت پس از برداشت پرتقال بومی شمال ایران بررسی گردید. بالاترین در صد کنترل مربوط به غلظت 125 (میکرولیتر بر میلی لیتر) بود. غلظت 75 (میکرولیتر بر میلی لیتر) عصاره ی فشند به طور کامل از رشد قارچ جلوگیری نمود. میزان بازداری از رشد قارچ روی میوه در محیط انبار نسبت به محیط درون شیشه ای میزان کمتری را نشان داد و بین دو عصاره تفاوت معنی دار نبود. میزان بازداری غلظت های مختلف به کار برده شده روی میوه دارای تفاوت معنی داری با هم بودند و بیشترین در صد بازداری مربوط به بالاترین غلظت یعنی 100 (میکرولیتر بر میلی لیتر) بود. در طول 20 روز انبار و به کار بردن دو عصاره ی مختلف، در صفات پ هاش، ویتامین ث، اسید قابل تیتراسیون، هیوی آب و پوست تفاوت معنی داری مشاهده گردید. مقدار ویتامین ث افزایش معنی داری در سطح یک درصد داشت و عصاره ی علف چشمه باعث افزایش ویتامین ث بیشتری نسبت به عصاره ی نسترن شد. در آزمایش دیگری اثر دماهای صفر و پنج درجه سانتی گراد و دو نوع بسته بندی سلفونی و ظروف دردار دارای تهویه بر برخی صفات فیزیکوشیمیایی علف چشمه مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری ها هر هفته یکبار و به مدت دو هفته انجام گرفت. اگرچه مقدار فلاونوئید ها نسبت به قبل از انبار کاهش معنی داری مشاهده گردید، ولی این کاهش مربوط به زمان انبار داری بود و دو عامل دما و نوع بسته بندی تاثیر معنی داری نداشتند. نتایج نشان داد که گذشت زمان در طول انبار مقدار ویتامین ث را در علف چشمه کاهش می دهد و تیمارهای نوع بسته بندی و دما بی اثر بودند. نتایج نشان داد بهترین شرایط برای نگهداری علف چشمه دمای صفر درجه ی سانتی گراد و بسته بندی در ظروف دردار دارای تهویه ی اندک می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده، توده های علف چشمه ی بومی ایران از نظر صفات مورد مطالعه دارای تنوع نسبتا بالایی بوده و بنابراین برای کاربرد در اهداف بهنژادی منابع ژنتیکی بسیار حائز اهمیت می باشند. استفاده ی بیولوژیکی از عصاره ی علف چشمه علیه پاتوژن ها یک روش مناسب و کارا برای جایگزینی با قارچ کش های تجاری و مضر برای محیط زیست و طبیعت می باشد و تکنیک رپید روش مناسبی برای بررسی تنوع ژنتیکی توده های بومی علف چشمه می باشد.
- Abstract
- In this study, storage life and genetic diversity of some of Iranian watercress population using by morphological traits and molecular marker of RAPD, and effects of its extract on biocontrol of citrus green mold were investigated. Population of Sarab and Mehraban showed highest plant fresh weight and leaf size than the rest. The cluster analysis of molecular of populations clustered into four group including: Fashand in group one, Jobshirali in second group, Ghaemshahr in third group and others placed in another set. Similarity matrix showed the lowest similarity between genotypes Jobshirali and Ghaemshahr. Altough AMOVA analysis of four areas including Central and North, North West, West and South West showed non difference among populations at %1 and %5 levels, however revealed high variation within in populations. In the other experiment, the effects of methanol extracts of watercress and dog rose hip were assessed on growth Penicillium fungi and postharvest quality of Iranian orange (Chaboksar). At the concentrations used the highest percentage of control was related to Concentration of 125 µl/ml. Concentration of 75 µl/ml of the extract Fashand to prevent mold growth completely. Prevent fungal growth in invivo was lower than invitro, and difference between two extracts was not significant. Concentrations used in invivo showed significant differences In terms of fungal growth Control, Maximum percent inhibition was relative to the highest concentration (100 µl/ml). During 20 days of storage and after use of two different extracts, significant difference was observed in pH, vitamin C, titratable acid, water and skin Hue of orange fruits. Significant increase was observed in the content of vitamin C at 1% level. Watercress extract increases vitamin C content was greater than extract of doge rose hip. In another experiment, effect of two different temperatures 0 and 5?C, two packages including cellophane and plastic containers with air-gated examined on some physicochemical characteristics of watercress. The measurements have been performed once a week for 14 days. However, the flavonoid content was significantly lower than before storage, but this decrease is only related to the storage time, and there was no significant effect of both temperature and Packing factors. Time factor had a significant effect at 1% level on content of ascorbic acid, that reduced it. Finally, we founded that the best conditions to Storage of watercress is temperature of 0?C and air-gated containers. Based on the results, populations of Iranian native watercress have high genetic diversity and morphological, so they are very important for use in breeding purposes of genetic resources. Also founded biological usage of watercress extract against Penicillium fungi is an efficient method to replace commercial fungicides that harmful to the environment and nature. However, this method requires more study before it can be used commercially.