عنوان پایاننامه
اثر کاربرد پوتریسین و تیمار گرمایی بر عمر انبارمانی و کیفیت دو رقم گلابی شاه میوه و اسپادونا
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4950;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54220
- تاریخ دفاع
- ۲۹ شهریور ۱۳۹۱
- دانشجو
- مرجان السادات حسینی
- استاد راهنما
- مصباح بابالار
- چکیده
- گلابی یکی از میوه¬های مهم مناطق معتدله در حدود 50 کشور از سراسر جهان است. در پژوهش حاضر، تأثیر مه¬افشانی پوتریسین در زمان داشت با 3 سطح (5/0، 1 و 2 میلی¬مولار) و پس از برداشت غوطه¬وری میوه¬ها در پوتریسین (با همان غلظت¬های قبل از برداشت) و تیمارگرمایی با 2 سطح (40 و 50 درجه سانتی¬گراد به مدت 5 دقیقه) بر خصوصیات کیفی پس از برداشت و عمر انبارمانی دو رقم گلابی’شاه میوه‘ و ’اسپادونا‘مورد مطالعه قرار گرفت. میوه¬ها بعد از تیمار در سردخانه در دمای 1 ±0 درجه سانتی¬گراد با رطوبت نسبی 85-80 درصد به مدت 21 هفته نگهداری شدند. میوه¬ها، در طول دوره نگهداری هر سه هفته یکبار از انبار خارج و به دنبال 24 ساعت نگهداری در دمای اتاق جهت شبیه سازی به بازار، از نظر فاکتور¬های مختلف کمی و کیفی مثل رنگ سطحی (a*، Hue، C، L*)، کاهش وزن، ماده خشک، سفتی بافت میوه، pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول، شاخص طعم، ویتامین C و آنتی¬اکسیدان¬های کل بر مبنای آسکوربیک اسید مورد اندازه¬گیری قرار گرفتند. تیمارهای 1 و 2 میلی مولار پوتریسین در هر دو رقم در در زمان برداشت و طی مدت زمان انبارمانی سبب حفظ شاخص هیو، سفتی، pH، TA و ماده خشک شده، از کاهش وزن جلوگیری کرده و باعث کاهش خلوص رنگ، TSS و شاخص طعم گردید. همچنین تیمار 2 و 1 میلی¬مولار پوتریسین به ترتیب بیشترین و کمترین درخشندگی را داشتند. فقط تیمار 2 میلی¬مولار باعث حفظ ویتامین C شد. این تیمارها تفاوت معنی¬داری بر مقدار آنتی¬اکسیدان¬های کل نشان ندادند. تیمار گرمایی 40 و 50 درجه¬ سانتی¬گراد به مدت 5 دقیقه به ترتیب در رقم¬های ’شاه میوه‘ و ’اسپادونا‘ باعث افزایش TSS و شاخص طعم شد. در مجموع استفاده از پلی¬آمین¬ها و تیمار گرمایی در هر دو رقم گلابی شاه¬میوه و اسپادونا در حفظ کیفیت و افزایش عمر انبارمانی گلابی مؤثر بوده است.
- Abstract
- Pears are among the most important fruits in all the temperate regions in about 50 countries of the world. In the present study, effects of three levels (0.5, 1, 2 mM) of putrescine sprayed at different stages of fruit development as well as postharvest fruit dipping in putrescine (at the same concentration before harvesting) and heat treatment with 2 levels (40 and 50 °C) on postharvest quality and storage life of "Shahmiveh" and "Spadona" pears was evaluated. Fruits were stored at 0±1 °C and 80-85% relative humidity for 21 weeks. During the storage period, Sampling were carried out every three weeks and to simulate market conditions, were kept at room temperature for 24 hr, then some of the qualitative and quantitative traits such as surface color (a*, Hue, C, L*), weight loss, dry matter, firmness, pH, titrable acidity, total soluble solids, TSS/TA ratio, vitamin C as well as total antioxidant, were measured. 1 and 2 mM putrescine treatments in both cultivars at harvest stage and during the storage period, were maintained fruit hue index, firmness, pH, TA and dry matter, prevented weight loss and reduced chroma, TSS and fruit flaver index. Also treatments of 2 and 1 mM putrescine showed the minimum and maximum lightness respectively. Only treatment of 2 mM putrescine maintained vitamin C. However, these treatments did not show significant differences on total antioxidants. Heat treatment of 40 and 50 °C for 5 min increased TSS and fruit flavor index respectively in "Shahmiveh" and "Spadona". In total, the application of polyamines and heat treatments in both cultivars were more effective on quality and increased the storage life of pear fruit.