عنوان پایان‌نامه

اثر محلول پاشی آهن و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کمی، کیفی و انبار مانی آلو رقم خاکی Prunus salisiana cv. Flavor supreme pluot



    دانشجو در تاریخ ۱۷ مهر ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "اثر محلول پاشی آهن و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کمی، کیفی و انبار مانی آلو رقم خاکی Prunus salisiana cv. Flavor supreme pluot" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7111;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 76955;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7111;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 76955
    تاریخ دفاع
    ۱۷ مهر ۱۳۹۵

    عمر قفسه ای و انبارمانی محصولات باغبانی با کاربرد تیمارهای قبل و پس از برداشت مختلف افزایش می یابد. میوه ها با طیف وسیعی از مواد برای بهبود ظاهری و تأخیر در فساد، محلول‌پاشی می شوند. یکی از این مواد، سالیسیلیک اسید است. سالیسیلیک اسید بیش از یک قرن برای اهداف پزشکی به کار گرفته می شد. همچنین، تأثیر آن بر مواد گیاهی به اثبات رسیده است. محلول سالیسیلیک اسید با غلظت‌های صفر به عنوان شاهد، دو و چهار میلی‌مولار و کلات آهن با غلظت‌های صفر به عنوان شاهد، 0/1 و یک گرم بر لیتر برای تیمار قبل از برداشت آماده و سه بار به صورت مستقیم در زمان های 30، 60 و 90 روز پس از تمام گل بر درختان آلو رقم خاکی (Prunus salicina cv. Flavor supreme pluot) محلول‌پاشی (به میزان تقریبی پنج لیتر برای هر درخت) گردید. این تحقیق در دو مرحله انجام گرفت؛ مرحله اول قبل از برداشت به صورت فاکتوریل- اسپلیت در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و مرحله دوم در سردخانه با دو دمای یک و چهار درجه سانتی‌گراد به صورت اسپلیت پلات در واحد زمان. میوه ها در رسیدن تجاری به صورت دستی برداشت شده و بلافاصله به سردخانه گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز منتقل شده و در دمای یک و چهار درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند. اثر تیمارها بر صفات کیفی شامل میزان نشت یونی، سفتی، ویتامین C، درصد کاهش وزن، ضخامت گوشت، درصد اسید قابل تیتراسیون، pH، درصد مواد جامد محلول، میزان آنتوسیانین ها، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فاکتورهای رنگ و میزان اتیلن تولیدی میوه آلو و صفات کمی شامل عملکرد درختان، درصد ماده خشک و خاکستر برگ و میوه، میزان کلروفیل ها و کاراتنوئید های برگ و اندازه گیری برخی از عناصر برگ ها و میوه ها (شامل نیتروژن، آهن، پتاسیم) مورد اندازه گیری قرار گرفت. در مجموع، تیمار درختان آلو با سالیسیلیک اسید با غلظت دو میلی مولار بهترین بازدهی را داشته و موجب بهبود کیفیت میوه ها در طی مدت انبارمانی شد. همچنین، تیمار با آهن 0/1 گرم بر لیتر بهترین بازده را داشته و افزایش کیفیت را در پی داشته است. میوه‌های آلو در دمای یک درجه سانتی‌گراد تا روز شصتم کیفیت و بازارپسندی خود را حفظ کرده و قابل ارسال به بازار مصرف بودند اما در دمای چهار درجه سانتی‌گراد نهایتاً تا روز چهلم قابلیت ارسال به بازار را داشته و در روز شصتم کیفیت خود را از دست دادند.
    Abstract
    The shelf-lives of horticultural crops are extended by the application of pre- and post-harvest treatments. Fruits are sprayed with a wide range of materials in order to improve their appearance and delay their decay. One of these materials is salicylic acid, which has been used in medicine for more than one century. Moreover, salicylic acid’s effect on plant materials is demonstrated. Salicylic acid solutions at 0 (control), 2, and 4 mM and iron chelate solutions at 0 (control), 0.1, and 1 gr/l were directly sprayed tree times (30, 60, and 90 days after full flowering) on Prunus salicina cv. Flavor supreme pluot trees (approximately 5 liters per tree). This experiment was carried out in two parts: the first part was conducted before harvest, which was a factorial split-plot based on a randomized complete block design with three replications, and the second part was carried out in a cold storage (assessing 1 and 4°C) as split-plot per unit of time. The fruits are manually harvested at commercial maturity stage and immediately transferred into the cold storage for Department of Horticultural Sciences and Landscape, where the trial temperatures were administered. The effects of the treatments were assessed on qualitative parameters, including ion leakage, firmness, vitamin C content, weight loss percentage, flesh thickness, titratable acidity percentage, pH, soluble solids concentration, anthocyanin content, antioxidant capacity, colour factors, and ethylene production, as well as on quantitative parameters, including fruit yields, leaf and fruit dry matter and ash percentages, leaf chlorophyll and carotenoid contents, and concentrations of nutrients (N, Fe, and K) in the leaves and fruits. Overall, the administration of salicylic acid at 2 mM had the highest efficiency, which better maintained fruit quality during cold storage. Furthermore, iron solution at 0.1 g/l was the most efficient treatment, which improved fruit quality. The plum fruits stored at 1°C maintained their market quality for 60 days, but at 4°C, they were marketable for 40 days at the most and lost their quality on the 60th day accordingly. Keywords: Plum fruit quality, Iron, Salicylic acid, Shelf-life, Temperature