عنوان پایان‌نامه

بررسی تجربه اجرایی نظریه ولایت فقیه



    دانشجو در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تجربه اجرایی نظریه ولایت فقیه" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    علوم سیاسی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP4284;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78493;کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP4284;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 78493
    تاریخ دفاع
    ۲۳ شهریور ۱۳۹۵
    دانشجو
    مصطفی کوثری
    استاد راهنما
    محمد مهدی اسماعیلی

    نظریه ولایت فقیه یکی از مهمترین نظریات در فقه سیاسی تشیع می باشد که با استدلالات نقلی و عقلی مبتنی بر برداشت فقهی از اسلام، برپایی حکومت را برای اجرای احکام و اخلاق دینی در جامعه لازم می داند. حکومت مورد نظر در ولایت فقیه، نه تنها در برگیرنده ی محتوای خاص بلکه قالب مشخص و مدونی را نیز شامل می شود که در عین داشتن شباهتهایی به برخی نظامهای حاکم در کشورهای جهان، با تمام این حکومتها تفاوت اساسی دارد. نظریه ولایت فقیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران، از محدوده ی صرفا ذهنی و نظری به عرصه ی عملی و اجرایی قدم نهاد. در تاریخ فقه تشیع و به خصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بحثها و تحقیقات فراوانی در خصوص موارد مرتبط با نظریه ولایت فقیه انجام شده که اکثریت قریب به اتفاق این پژوهشها صرفا ناظر به مسائل تئوریک نظریه ولایت فقیه بوده اند. اکنون پس از گذشت چهار دهه از اجرایی شدن نظریه ولایت فقیه در نظام جمهوری اسلامی ایران، زمان گشودن باب پژوهش در خصوص بررسی تجربه ی اجرایی نظریه ولایت فقیه فرا رسیده تا با تکیه بر تجربه اجرایی و پژوهش های مناسب، جوانب مختلف این نظریه مورد بررسی دقیق قرار گیرد. در گام نخست پژوهش بررسی تجربه ی اجرایی نظریه ولایت فقیه، ناگزیر از بررسی مبانی نظری و پیشینه تاریخی این نظریه با تامل بر آرای امام خمینی(ره) به عنوان اولین ولی فقیه اجرایی د رجهت یافتن پاسخ برای مهمترین شبهات و سوالات پیرامون منشاء نظری و امکان و عوامل اجرایی شدنش هستیم. در مهمترین فصل پژوهش با معیار قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به بررسی تجربه ی اجرایی ولایت فقیه می پردازیم. البته این پژوهش دارای دو بعد اساسی تر است که از دغدغه های ذهنی محقق نشات گرفته و بر کل پژوهش، سایه انداخته است. بعد اول، به بررسی تاثیری است که نظریات ذهنی با تصاحب کرسی قدرت در حوزه ی عمل و اجرا از خود به جای می گذارد با در نظر گرفتن مورد خاص ولایت فقیه به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران. بعد دوم اینکه اجرایی شدن نظریه ی ولایت فقیه چه تاثیری بر مبانی فکری و تئوریک این نظریه داشته است.
    Abstract
    چکیده به انگلیسی