عنوان پایاننامه
اثر محلول پاشی آهن و اسید سالیسیلیک بر خصوصیات کمی، کیفی و انبار مانی هلو رقم زعفرانی (Prunus persica cv. Zaferani)
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6108;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 65287
- تاریخ دفاع
- ۱۹ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- حامد شکری حیدری
- استاد راهنما
- محمدعلی عسگری سرچشمه
- چکیده
- عمر انبارمانی یا قفسه ای محصولات باغبانی با کاربرد تیمارهای قبل و پس از برداشت مختلف افزایش می یابد. میوه ها با طیف وسیعی از مواد برای بهبود ظاهری و تأخیر در فساد، محلول پاشی می شوند. یکی از این مواد، اسید سالیسیلیک است. اسید سالیسیلیک بیش از یک قرن برای اهداف پزشکی به کار گرفته می شد. همچنین، تأثیرات آن بر مواد گیاهی به اثبات رسیده است. محلول اسید سالیسیلیک با غلظت های صفر به عنوان شاهد، یک، دو و چهار میلی مولار و کلات آهن با غلظت های صفر به عنوان شاهد، پنج و 10 میلی گرم بر لیتر برای تیمار قبل از برداشت آماده و دوبار به صورت مستقیم در زمان های 40 و 80 روز پس از تمام گل بر درختان هلو (به میزان تقریبی پنج لیتر برای هر درخت) محلول پاشی گردید. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار صورت گرفت. میوه ها در بلوغ تجاری به صورت دستی برداشت شده و بلافاصله به سردخانه گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز منتقل شده اند. اثر تیمارها بر صفات کیفی شامل میزان کاروتنوییدها، نشت یونی، سفتی، ویتامین C، درصد کاهش وزن، ضخامت گوشت، درصد اسید قابل تیتراسیون، نسبت وزن هسته به وزن گوشت، pH، درصد مواد جامد محلول، شاخص طعم، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فاکتورهای رنگ، کیفیت ظاهری و میزان اتیلن تولیدی میوه هلو و صفات کمی شامل عملکرد درختان، میانگین وزن میوه، درصد ماده خشک و خاکستر میوه و برگ و میزان کلروفیل برگ مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار اسید سالیسیلیک با غلظت چهار میلی مولار و آهن با 10 میلی گرم بر لیتر بهترین تأثیر را بر صفات کیفی و کمی میوه هلو رقم زعفرانی داشته اند. غلظت دو میلی مولار اسید سالیسیلیک بر صفاتی نظیر میزان کاروتنوییدهای میوه، اتیلن تولیدی، ویتامین C، مواد جامد محلول عملکرد، وزن میوه، ماده خشک میوه و برگ و کلروفیل bتأثیر مثبت داشته است. به همین سبب پیشنهادمی شود برای افزایش کیفیت میوه های نگهداری شده در سردخانه از غلظت چهار میلی مولار اسید سالیسیلیک استفاده گردد.
- Abstract
- The storage or marketable life of horticultural crops can be extended by various treatments applied to them after and/or before harvesting. Fruits are sprayed with a range of materials to improve their appearance or delay deterioration. One of them is salicylic acid. Salicylic acid has been used for medical purposes for over a century. Also, it has been demonstrated for its effects on plant materials.Aqueous solutions of Salicylic acid(0.0 – control, 1.0, 2.0 and 4.0 mM) and iron chelate (0.0 – control, 5 and 10 mg.L-1) for pre-harvest treatment were prepared and twice sprayed directly to the peach trees (5 L per tree) at 40 and 80 days after full bloom.this experiment was conducted in a factorial randomized complete block design.At commercial maturity, fruits were harvested manually and transported to the cold-room of department of horticulture science immediately. The effects of treatments on fruits quality parameters, include, the amount of carotenoids, ion leakage, firmness, vitamin C, weight loss, flesh thickness, titrable acidity, pulp to stone rate, pH, total soluble solids, flavor index, antioxidant capacity, colorfactors, appearance, ethylene production rates and quantitative parameters include yield, fruits weightaverage, fruits and leaves dry matter and ashand leaf chlorophyll content were measured. Results showed that salicylic acid (4mM) and iron (10 mg.L-1)were effective treatments on peach fruits quality indices, maintained fruits quality and storability. In addition, salicylic acid (4mM) had a positive effect on quality parameters such as, carotenoids, ethylene production, vitamin C, total soluble solids and quantity parameters such as yield, fruit weight, fruits and leaves dry matter, chlorophyll b. Therefore,in other to increase the quality of fruit stored in cold storage, it is recommended to use 4mM salicylic acid.