عنوان پایاننامه
نظام غذایی بومی عشایر لک: پژوهشی در مردم شناسی غذا و تغذیه
- رشته تحصیلی
- علوم اجتماعی - مردم شناسی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66189;کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4740
- تاریخ دفاع
- ۰۹ تیر ۱۳۹۳
- دانشجو
- محمد چقلوند
- استاد راهنما
- ابوعلی ودادهیر
- چکیده
- چکیده نظام غذایی و تغذیه هر قوم در برگیرنده مؤلفه¬های مهم فرهنگی و ارتباطی انسان با محیط است. غذا در جوامع انسانی ابعاد مختلفی از حیات زیستی و فرهنگی انسان را به نمایش می¬گذارد. ترجیح رنگ، طعم، ذائقه، شیوه تدارک، ابزار به کار رفته، چگونگی توزیع غذا در سطوح مختلف اجتماعی، آداب و رسوم و آیین¬های تولید، تدارک، توزیع، مصرف و ملاحظات خاص جنسیتی در این رابطه پیچیدگی خاص غذا و تغذیه در بستر فرهنگ را نشان می¬دهند. هدف این مطالعه بررسی نظام غذایی و تغذیه در فرهنگ عشایری قوم لک در استان لرستان است . به طور مشخص این مطالعه بدنبال توصیفی فربه از ابعاد فرهنگی-اجتماعی ناظر بر غذا و تغذیه مانند روابط اجتماعی، جنسیت، تقسیم کار، عادات غذایی و جایگاه نمادین غذا در فرهنگ این مردم و تأثیرات این نظام بر محیط زندگی و پایداری معیشت آن¬ها است. برای تحقّق این هدف، رویکرد پژوهشی کیفی و به طور مشخص اتنوگرافی و مطالعه میدانی شامل مصاحبه مردم- نگارانه، مشاهده مشارکتی و یادداشت در عرصه، طی اقامت طولانی مدت در محل به کار گرفته شده است. این مطالعه در تمام مدت انجام آن، رویکردی باز و پذیرنده نسبت به پرسش¬های جدید داشته و با در پیش گرفتن فرآیندی چرخشی یا ازسرگیرانه، متشکل از گردآوری، آنالیز، پرسش¬های تازه و مراجعه مجدّد به میدان برای پاسخ گویی به پرسش¬ها، انعطاف و توانمندی پهن دامنه¬ای را برای فهم عمیق¬تر موضوع پرورش داده است. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می¬دهد که تنوع قابل ملاحظه¬ای در مؤلفه¬های نظام غذایی بومی، منابع غذایی و آیین¬های تغذیه¬ای عشایر قوم لک وجود دارد. از جمله تنوعی که آن¬ها در نحوه شکار، گردآوری و تولید غذا و نحوه تهیه و خرید غذا از بازار و مصرف غذا دارند . این شیوه¬های غذایی در بستری اجتماعی-فرهنگی و با توجه به مؤلفه¬هایی مانند روابط اجتماعی، خویشاوندی، جنسیت، تاریخ و ویژگی¬های زیست محیطی صورت¬بندی می¬شود و بطور بالقوه می¬تواند منبع مهمی برای توسعه پایدار و درونزای اجتماع لکهای لرستان باشد.
- Abstract
- The Indigenous Food Systems among Lak Tribes in Lorestan Province: A Research in the Anthropology of Food & Nutrition Abstract: Food and nutrition system of each ethnic group includes important cultural component and their ways of interaction with environment. Food is not merely a biological and metabolistic entity, but it relates to various aspects of human life including the culture. Color, taste, preparation methods, consumption and utilization tools, distribution way of food at different levels and aspects including social, customs, rituals of birthday, preparation, distribution, and gendered considerations in relation to food consumption and nutrition all show complexity of food systems in human societies and how food is by nature contextualized in the culture. In this view, the main objective of this study was to examine indigenous food and nutrition of Lak ethnic group living in rural and nomadic districts of Lorestan province. In particular, this study seeks to describe richly the socio-cultural aspects of indigenous food and nutrition system of Lak ethnic group with a focus on their social relationships in the community, gender-based division of labor in food system or foodways, food habits and cultural symbolism of food in the local culture of the community and how the environmental factors influence the food system and foodways of this ethnic group. To obtain the objective of the research, qualitative research methods including ethnographic methods (such as the ethnographic interviews, participant observation, and documentary studies) were used in this study. Throughout ethnographic research, the scholars took an open and amenable approach to emerging new questions to develop a deeper understanding and thick description of the subject through taking a iterative procedures in collecting or making and analyzing the data and field-notes. The results of this study indicate that there is a considerable diversity in producing, disseminating and consuming and intaking foods among Lak people living in rural and nomadic districts of Lorestan including in nutritional sources, nutritional rituals and mores, method of hunting and food gathering, food choices, way of purchasing food from the market and food intake. Foodways and food system of Lak people are intensely configured in their socio-cultural and environmental context, interlocking to their identity image, social relationships, kinship and family roots, gender relations, and their environmental lifestyles in the community and ecological characteristics of Lorestan. Keywords: Indigenous food system, Lak ethnic group, culture and food, Nomadic people, ethnography.