عنوان پایان‌نامه

چارچوب معماری سبک زندگی با استفاده از روش تحلیل لایه لایه علتها (مطالعه موردی چاقی)



    دانشجو در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "چارچوب معماری سبک زندگی با استفاده از روش تحلیل لایه لایه علتها (مطالعه موردی چاقی)" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73897;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73897
    تاریخ دفاع
    ۲۳ شهریور ۱۳۹۴

    سازمان جهانی بهداشت چاقی را از سال 1997 به عنوان اپیدمی و یکی از مشکلات مهم سلامت در بسیاری از کشورها مطرح نموده است. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که ایران با مشکلات تغذیه دست به گریبان است. با توجه به عوارض روش‌های درمان چاقی، لازم است سبک زندگی افراد بررسی شده و سیاست‌های مرتبط با آن در کشور توسعه یابد. از آنجا که هنوز تحقیقات اولیه که مبنای جمع آوری اطلاعات در این حوزه باشند انجام نشده است، تحقیق حاضر قصد دارد چارچوب‌های چاقی و عوامل موثر بر آن را مرور نماید و چارچوبی برای چاقی مبتنی بر سبک زندگی در ایران ارائه دهد. برای این کار از روش تحلیل لایه لایه علت‌ها به عنوان مدل پایه برای استخراج سبک زندگی و ریشه‌های آن در ایران استفاده شده است. عوامل واجزای هر لایه از ادبیات موضوع استخراج شده و با کمک خبرگان ایرانی تکمیل و به لایه‌های مختلف تخصیص یافته است. این کار با استفاده از پنل خبرگان انجام گرفته است. در مرحله بعد برای اعتبار سنجی نهایی چارچوب از پرسشنامه 62 سوالی استفاده شده و پرسشنامه بین 150 نفر خبره توزیع و 90 پرسشنامه کامل جمع آوری شده است. برای تایید و تعیین اهمیت اجزای هر لایه از تحلیل عاملی تاییدی با چرخش واریماکس استفاده شده است. برای اعتبار یافته‌ها جهت استفاده از این آزمون، از آزمون (KMO) و بارتلت استفاده شده است. نتایج چارچوب نهایی مبتنی بر 4 لایه و 32 عامل را مورد تایید قرار داد. لایه اول یعنی لایه لیتانی شامل 2 عامل اصلی و 6 ریزبنیان، لایه دوم یعنی لایه اجتماعی و سیستمی شامل 6 عامل اصلی و 17 ریز بنیان، لایه سوم یعنی لایه جهان بینی و گفتمان شامل 3 عامل اصلی و 6 ریز بنیان و لایه چهارم یعنی لایه استعاره‌ها و اسطوره‌ها شامل 3 عامل اصلی و 6 ریز بنیان است. در ادامه چارچوب حاضر بین افراد سالم و بیماران چاق بیمارستان شریعتی بصورت تصادفی پخش شد و 35 نفر سالم و 29 بیمار چاق به پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج نشان داد سبک زندگی افراد چاق باعث بیماری آنها شده و افراد سالم سبک زندگی متمایزی داشتند.
    Abstract
    World health organization (WHO) have considered obesity, as an epidemic and one of the most important problems, in many countries, since 1997. Recent researches indicate Iran has been faced with nutritional problems. According to complications of obesity remedies, it is necessary to consider people's life-style and develop its related policies. In this regard, Information Technology (IT), as a strengthening factor, shall help into researchers, in providing obesity controlling tool. As, primary researches, being as a base of collecting information, have not been performed, so, the aim of present study is to review over- weight framework and it's effective factors and provide a related frame for obesity ,on the basis of Iranian life-style. For this purpose the causal layered analysis of reasons has been used, as a basis model, for producing life-style and its roots, in Iran. Each Layer's components have been extracted, from literature, completed by Iranian experts and assigned into different layers. This is performed by experts' panel. Next, a questionnaire, having 62 questions, has been used for final measuring validity. This questionnaire is distributed between 150 experts and 90 complete question airs have been collected, from them .Confirming factor analysis by Varimax Rotation, is used, for approving and determining importance of these components. KMO and Bartlet tests are used for extending validity of findings, in case of using this test. Results had approved final frames, having 4 and 32 Layers. First layer (Litany layer) includes 2 main factors and 6 components. Second layer (social and systematic Layer) includes 6 main factors and 17 components. Third Layer (worldview and discourse) includes 3 main factors and 6 components. Also, fourth layer (metaphors and myths) includes 3 main factors and 6 components. In continue, present framework was distributed between healthy people and fat patients; 35 healthy people and 20 fat ones responded to these quest