عنوان پایاننامه
اندازه گیری فلزات سنگین در برخی از سبزی های خوراکی مزارع اطراف شهر زنن با استفاده از روش نوین پلاسمای مایع
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ارس شماره ثبت: 451;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70320
- تاریخ دفاع
- ۱۱ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- علیرضا فتوت
- استاد راهنما
- محسن لبافی مزرعه شاهی
- چکیده
- به منظور تعیین میزان فلزات سنگین روی، سرب، کادمیوم، کبالت و نیکل در سبزی¬های شوید، تره، جعفری، گشنیز و شاهی مورد استفاده در شهر زنجان، از سه منطقه اصلی کشت راه¬آهن، دیزج بالا و کوشکن نمونه برداری انجام شد. برای به دست آوردن نتایج دقیق¬تر، روش¬های مختلف هضم نمونه¬ها شامل هضم با اسیدهای مختلف، خاکسترگیری، و فراصوت و دو روش اندازه¬گیری شامل اسپکتروفتومتری جذب اتمی شعله و پلاسمای جفت شده القایی استفاده شد. نتایج نشان داد که خاکسترگیری با کوره الکتریکی موثرترین روش هضم نمونه¬ها است. مقایسه داده¬های حاصل از دو روش اسپکتروفتومتری نیز نشان داد، با این که مقدار داده¬های حاصل از این دو روش اختلاف آماری معنی¬داری را نشان دادند (p<0.05) اما روند تغییرات آنها مشابه می¬باشد. بنابراین نتایج روش پلاسمای جفت شده القایی به عنوان روشی نوین، در این تحقیق آورده شده است. مطابق با نتایج به دست آمده، میزان این فلزات هم به نوع سبزی و هم به منطقه کشت بستگی دارد. به طوریکه مقدار آنها در منطقه راه¬آهن، بالاتر از سایر نقاط بود. در میان فلزات سنگین، فقط میزان سرب در تمام نمونه¬ها از حد مجاز تعیین شده توسط استاندارد (8/1-5/2 میلی¬گرم بر کیلوگرم وزن خشک) بالاتر بود. بیشترین و کمترین مقدار سرب نیز به ترتیب در سبزی¬های شوید (95/1 ±28/9 میلی¬گرم بر کیلوگرم) و تره (33/3 ±35/2 میلی¬گرم بر کیلوگرم) مشاهده شد. میانگین غلظت نیکل، کادمیوم و کبالت نیز از حدود مجاز تعیین شده توسط استاندارد، کمتر بود. در مورد روی، در تمام نمونه¬ها غیر از شاهی، مقدار این فلز از حد مجاز تعیین شده (50 پی¬پی¬ام) پایین¬تر بود.
- Abstract
- Heavy Metals Measurement in Some Edible Vegetables of Farms A round Zanjan City Using Novel Inductively Coupled Plasma Spectrophotometer (ICP) Technique Abstract In order to determine Zn, Pb, Cd, Co, Ni in Dill, leek, Coriander, Parsley, Cress that widely consumed in Zanjan city, sampling was done from Rah Ahan, Dizaj Bala, Kushkan, three major cultivation areas. For more accurate results four digestion methods including different acid leaching method, ashing with electrical furnace and ultrasound-assisted acid leaching and two spectrophotometery methods including flame atomic absorption (FAA) and inductively coupled plasma (ICP) spectrophotometery were evaluated. Obtained results show that ashing is the effective method among other digestion procedures. The results of the comparison of FAA and ICP data showed that although the amounts of data from first method are slightly higher than ICP, with significant statistical difference (p<0.005), their changes were similar. Therefore, the results of ICP as a modern technology reported in this research. According to the obtained results about heavy metals measurement the level of these metals depended on the type of vegetable and different cultivation areas, so Rah Ahan region showed the highest amounts of these metals. Among evaluated heavy metals only the level of the Pb in all samples was higher than permissible levels recommended by standards (1.8-2.5 mg Kg -1 dry weight). The maximum and minimum concentrations of Pb were exhibited by Dill (9.28±1.95 mg kg-1), and leek (2.35±3.33 mg kg-1), respectively.The mean Ni, Cd and Co concentrations in vegetable samples were lower than the recommended safe limits. In the case of Zn, all of samples except Cress showed the concentration levels below the acceptable tolerance level (50 ppm). Key words: Heavy metals, flame atomic absorption, inductively coupled plasma, leafy vegetables, Zanjan city