عنوان پایاننامه
بررسی روند مصرف انرژی وتعیین بهره وری اقتصادی تولید ذرت دانه ای در شهرستان کوهدشت
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4179;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 47093
- تاریخ دفاع
- ۱۹ دی ۱۳۸۹
- دانشجو
- مجتبی صفائی نژاد
- استاد راهنما
- علی رجبی پور
- چکیده
- یکی از روشهای بسیار مفید در تحلیل و ارزیابی پایداری کشاورزی، برآورد جریان انرژی به عنوان یک شاخص مهم می¬باشد. هدف از این تحقیق که در سال زراعی 88-87 در شهرستان کوهدشت انجام گرفته است، بررسی مصرف انرژی و تحلیل اقتصادی محصول ذرت دانه¬ای بوده است. از دلایل انتخاب این محصول، استراتژیک بودن و کشت غالب آن در منطقه است. در این تحقیق از 214 بهره¬بردار به صورت حضوری مصاحبه به عمل آمد و عملیات میدانی به منظور محاسبه میزان مصرف سوخت برای عملیات¬های مختلف کشاورزی انجام گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که الکتریسیته بیشترین سهم مصرف انرژی در تولید ذرت دانه¬ای را به خود اختصاص داد. کود (به ویژه کود ازته) بیشترین سهم را در میزان مصرف انرژی پس از الکتریسیته داشته است. کمترین میزان مصرف انرژی مربوط به انرژی کارگر و سم بوده است. متوسط انرژی مصرفی و خروجی به ترتیب 8/67660 و 122010 مگاژول بر هکتار محاسبه گردید. در بین عملیات¬های مختلف کشاورزی، مرحله داشت بیشترین میزان سهم مصرف انرژی (5/88 درصد) را به خود اختصاص داد. متوسط بهره¬وری انرژی 15/0 کیلوگرم بر مگاژول و متوسط نسبت انرژی 8/1 برآورد گردید. اثر فاکتورهای سطوح مختلف زیر کشت و تحصیلات بر بهره¬وری انرژی در سطح یک درصد معنی¬دار شد. بالاترین نسبت فایده به هزینه با متوسط 6/1 مربوط به سطوح بالای 12 هکتار و کمترین نسبت فایده به هزینه با متوسط 15/1 مربوط به سطوح زیر 7 هکتار بود. در مجموع هر چه سطح زیر کشت بزرگتر می¬شود به دلیل مکانیزه شدن عملیات¬ها و استفاده کمتر از نیروی انسانی هزینه¬ها کاهش پیدا می¬کند و نسبت فایده به هزینه و درآمد خالص افزایش می¬یابد. بیشترین هزینه¬ها در کشت ذرت دانه¬ای مربوط به مرحله داشت برآورد گردید (75 درصد). اثر سطوح زیرکشت، نوع نظام زراعی، سابقه کشاورز و تحصیلات در سطح یک درصد بر نسبت فایده به هزینه معنی¬دار شد.
- Abstract
- Estimation of energy flow as an important index is a suitable method for evaluation and analysis of agricultural sustainability. The aim of this research which was carried out in Kouhdasht Township in 2010 was to study the energy consumption and economic performance of corn yield as an important and dominant product in the region. Data were collected from 214 farmers using a face to face method. In addition, the amount of fuel consumption for different operations was measured. The results of this study showed that the highest share of energy consumption was related to electricity followed by chemical fertilizer (mostly nitrogen). The least amount of energy consumption was found to be for labor and pesticide energies. The mean output and input energy were calculated as 67660.8 and 122010 MJ.ha-1, respectively. Among different operations, cultivation showed the highest share in energy consumption (88.5%). The mean energy productivity and energy ratio were calculated as 0.15 kg.MJ-1 and 1.8, respectively. Land size and education levels had significant effects on energy productivity at 1% probability level. The highest (1.6) and the lowest (1.15) benefit to cost ratio were related to the land size of more than 12 ha and less than 7 ha, respectively. In general, costs decreased by increasing the land size due to the fact that more mechanized operation and less number of labors were applied. Also, the highest cost in the corn product was related to cultivation (75%). However, among the studied factors, land size, farming system, farmer experience and education level had the most significant effects on benefit to cost ratio.