ارزیابی ارقام مختلف کتان روغنی از نظر کمی و کیفی در منطقه ورامین
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -زراعت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 37464;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 479;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 55
- تاریخ دفاع
- ۲۲ اسفند ۱۳۸۶
- استاد راهنما
- نسترن شهبازیان
- دانشجو
- محبوبه پشتکوهی
- چکیده
- چکیده به منظور ارزیابی ارقام مختلف کتان روغنی از نظر خصوصیات کمی و کیفی در منطقه ورامین، تعداد 9 رقم کتان روغنی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده ابوریحان در سال 1385 مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل عملکرد دانه، اجزاء عملکرد (تعداد کپسول، تعداد شاخه فرعی بارور، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه و شاخص برداشت)، مقدار پروتئین، روغن و اسیدهای چرب (اسید پالمتیک، اسید استئاریک، اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید لینولنیک)، عملکرد پروتئین و روغن در هکتار و شاخصهای فیزیولوژیکی شامل سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص، شاخص سطح برگ و ماده خشک تجمعی بود. نتایج آزمایش نشان داد که بین ارقام از لحاظ اکثر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری در سطوح آماری 1 و 5 درصد وجود داشت. بیشترین عملکرد دانه ( 3000 کیلوگرم در هکتار) و بالاترین مقدار اسید چرب لینولنیک (16/45%) با اختلاف معنی داری (در سطح 5درصد) مربوط به رقم LIGENA بود. از لحاظ شاخص سطح برگ، این رقم پایین ترین مقدار را در میان سایر ارقام داشت. این مسئله به همراه بالاتر بودن ماده خشک و سرعت جذب خالص در این رقم بیانگر این مطلب است که رقم LIGENA از شاخص سطح برگ مطلوبی برخوردار بوده و سایر ارقام علی رغم دارا بودن شاخص سطح برگ بالاتر، به دلیل سایه اندازی برگها، ماده خشک کمتری تولید نموده اند. همچنین بالاتر بودن شاخص برداشت و ماده خشک در رقم LIGENA بیان کننده این مطلب است که این رقم هم قدرت بالایی در تولید ماده خشک دارد و هم قادر است این مواد را به مخزن های زایشی انتقال دهد. بنابراین رقم فوق هم به واسطه عملکرد بالا و هم میزان بالای اسید لینولنیک، به عنوان رقم دارویی و صنعتی مناسب شناخته شد. پس از آن، رقم بومی به علت عملکرد بالا (8 /2874 کیلوگرم در هکتار ) ودرصد بالای پروتئین( 45/24 درصد)، به عنوان مناسب ترین رقم جهت استفاده در تهیه مکمل های پروتئینی معرفی گردید. همچنین رقم RH 14/05 به دلیل داشتن اسید لینولنیک پایین (73/16 % ) و اسید اولئیک بالا (11/30 % )رقمی است که می تواند در تهیه لاین های اصلاحی جهت تهیه روغنهای خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.
- Abstract
- Abstract In order to evalution of different flaxseed cultivars for quantitative and qualitative characters at varamin region of Iran, 9 flaxseed cultivars were evaluted in a randomized complete block design (RCB) with four replications at experimental field of Aboureyhan College in 2006. The traits evaluted in this study were seed yield, yield components, protein, oil and fatty acid contents included palmitic, stearic, oleic, linoleic and linolenic acid, protein and oil yield,and physiological indices such as crop growth rate, relative growth rate, net assimilation rate, leaf area index and plant total dry weight. Experimental results showed that the cultivars were different significanty for most of traits at 1% and 5% levels.The highest seed yield (3000 kg/ha) and linolenic acid content (45.16 %) were obtained from LIGENA cultivar. This cultivar had the lowest leaf area index among other cultivars. This trait in addition with high rate of net assimilation showed that LIGENA cultivar had optimum leaf area index. Other cultivars in spite of their higher leaf area index, produced lower dry matters. Also higher harvest index and dry matter in LIGENA cultivar showed that this cultivar had high dry matter production potential and was able to transport this material to generative sink. Therefore, LIGENA cultivar due to its higher yield and linolenic acid content is suitable for medicinal and industrial uses. Then Iranian native cultivar due to high protein content (24.45%) and seed yield (2874.8 kg/ha) is suitable for protein supplementary production. Also the cultivar RH 14/05 because of to have low linolenic acid (16.73%) and high oleic acid (30.11%) contents can be used in preparing breeding lines to supply food oils. Key words : flaxseed, fatty acids, protein, dry matter, physiological indices