عنوان پایان‌نامه

بررسی تطبیقی شرط اسلام و ایمان قاضی در مذاهب خمسه



    دانشجو در تاریخ ۲۴ مهر ۱۳۸۹ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تطبیقی شرط اسلام و ایمان قاضی در مذاهب خمسه" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده الهیات و معارف اسلامی شماره ثبت: 1863ف;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 46384
    تاریخ دفاع
    ۲۴ مهر ۱۳۸۹
    استاد راهنما
    عابدین مومنی

    چکیده قضاوت که از اصل وا‍ژه عربی قضاء گرفته شده است بابی از ابواب مهم فقه را به خود اختصاص داده است و از جایگاه مهمی در اسلام بر خوردار است. قضاوت از لحاظ لغوی معانی متعددی دارد که مهمترین آنها حکم می باشد.از لحاظ اصطلاحی نیز همان حکمی را گویند که باعث فصل خصومت بین طرفین دعوی می باشد که یک نوع ولایت محسوب میشود که این ولایت مورد اتفاق همه مذاهب است جز اینکه فقه شیعه این نوع ولایت را منحصر به امام معصوم می داند یا به کسی که از جانب امامان منصوب یا مأذون باشد.اهل سنت قضاوت را فصل خصومت با یک حکم ملزم بر می شمارند که از اختیارات صاحب ولایت عامه می باشد. اهمیت قضاوت و حساسیت این منصب خطیر تا جایی است که مذاهب آن را واجب کفایی می دانند یعنی اگر کسی نباشد که متولی این امر خطیر شود بر کسی که حائز شرایط قضاء است واجب است تا متولی قضاء گردد. مشروعیت تولی این منصب از هر یک از ادله ی چهار گانه مورد اثبات است که به تفصیل در طول پایان نامه هریک از ادله از منابع شیعه و اهل سنت مورد استناد قرار گرفته است. شروط تولی قضاء از منظر امامیه عبارتست از: بلوغ و عقل- اسلام -ایمان -عدالت –طهارت مولد- کتابت –اجتهاد- بینایی و شنوایی -مرد بودن که در این پایان نامه به طور خاص و جدا گانه به دو شرط اسلام و ایمان از نظر علمای امامیه و سپس به شروط تولی قضاء از منظر اهل سنت پرداختیم. آن دسته از فقهای شیعه که شرط ایمان در قاضی را اثنی عشری بودن می دانند، چیزی که مورد مخالفت نگارنده در سراسر این رساله می باشد، این گروه از فقهاء از سه جهت قضاوت عامه را قبول ندارند: 1- جهت عقیده 2- به لحاظ اصول مردود نزد اهل سنت 3-به جهت اینکه سنی در حکم قاضی جور بوده است. که اکثریت این دسته از فقهاء اهل سنت را نه از آنجا که اهل سنت هستند بلکه ازآنجا که به اصول ائمه اطهار پایبند نیستند و اصولی مانند قیاس و استحسان را مورد استناد قرار می دهند، یا از آن جهت که سلطان جائر در دوران ائمه بوده اند ، رد می کنند. این امر اختصاص به اهل سنت ندارد زیرا شیعه هم در صورت منسوب بودن به حکام جور قاضی جائر به شمار می آید. آن دسته از فقهای شیعه که قائل به اشتراط ایمان به معنای اخص در قاضی هستند ، در حالت اضطرار یعنی جایی که استیفای حق متوقف بر رجوع به غیر امامی باشد، رجوع به آنها را جایز می دانند. در پایان به بحث قاضی تحکیم اشاره می شود زیرا ارتباط به بحث ایمان به معنای اخص یعنی شیعه بودن دارد که ناظر به همان جهت سوم است که تحاکم به طاغوت و کفر جایز نیست.ولی تحاکم به اهل سنت فی نفسه اشکال ندارد.
    Abstract
    Judge that the original Arabic words of the Judiciary Abvab Bobby has been allocated to the important jurisprudence has an important place in Islam and is enjoy. Judge has a lot in terms of lexical meaning is the most important sentence. The term of the ruling say that the hostilities between the parties makes the season is that one type is a province that the province is about happen all religions except that the Shiite jurisprudence Type the exclusive province of Imam or someone who knows from imams are appointed or Mazvn. Sunni hostility season with the judge requires a judge to count on the public authority is the owner of the province. Judge the importance and sensitivity to this critical position where it is obligatory religious sufficiency means if someone does not know which is the custodian of this serious matter who is eligible Judiciary The Judiciary is necessary to be trustee. Friendship legitimacy of the position of each of the four branches of the evidence to prove that thesis in detail during each of the proofs of Shia and Sunni sources have been cited. Terms friendship Judiciary Shiite perspective is the following: Maturity and reason - Islam - faith - justice - cleanliness generator - Judging - ijtihad - sight and hearing - the man beingIn this thesis in particular and separate the two conditions of the scholars of Islam and the Shiite faith and friendship to the provisions of the Judiciary examine the Sunni perspective.