عنوان پایان‌نامه

حقوق بنیادین کارگران خارجی در ایران با تاکید بر گارگران افغانی



    دانشجو در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۸۹ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "حقوق بنیادین کارگران خارجی در ایران با تاکید بر گارگران افغانی" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    حقوق بشر
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 45631;کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP2596
    تاریخ دفاع
    ۲۹ شهریور ۱۳۸۹

    با توجه به محوریّت ساختار دولت ـ ملت در نظم کنونی جهان، قانون داخلی کشورها باید اصلی ترین حامی و مهمترین مرجع کارگران در کشورها باشد. در کنار آن و در خلال نزدیک به یک قرن، سازمان بین المللی کار به عنوان مهمترین مرجع بین المللی در خصوص مسائل مربوط به کار و کارگران در ایجاد استاندارهای مطلوب بین المللی جایگاه ارزشمند و مهمی یافته است. اهمیت این نقش در دهه های جدید و در ساختار در هم پیچیده جهانی و غلبه نظام سرمایه داری بیشتر گردیده است. لذا سازمان کوشیده است نقش بین المللی مسائل مربوط به کار را تقویت کرده و در کنار نظام ملی به ارتقا و بهبود وضعیت کار و کارگران کمک نماید. حقوق بنیادین کار چهار مقوله منع کار اجباری، آزادی سندیکایی،منع تبعیض در استخدام و اشتغال و محو موثر کار کودکان را در بر می گیرد که در هشت مقاوله نامه سازمان بین المللی کار انعکاس یافته است. این حقوق به دلیل وابستگی و تقابل شدید با حقوق اساسی و بشری کارگران به عنوان معیار حداقل حقوق انسانی کارگران دانسته می شود که باید در مورد همه کارگران و بدون هیچ ملاحظه ای همچون تابعیت رعایت شود. از این روست که خصلت حمایتی حقوق بنیادین کار، به کارگران خارجی نیز تسرّی یافته و دولتها را ملزم می کند به حقوق بنیادین کارگران خارجی احترام گذاشته و سازکارهای حمایت از این دسته از حقوق آنها را سنجیده و اجرا نماید. جمهوری اسلامی ایران نیز از یک سو ملزم و متعهد به پذیرش و رعایت استاندارهای سازمان بین المللی کار در خصوص حقوق بنیادین کارگران خارجی است و از سویی تعداد زیادی کارگر خارجی در این کشور حضور دارند که اکثر آنها تبعه افغانستان هستند. در این پایان نامه کوشیده شده است این مسائل بررسی گردند که حقوق بنیادین کارگران خارجی کدامند، در قوانین و رویه عملی جمهوری اسلامی ایران جایگاهشان کجاست و میزان بهره مندی عملی کارگران افغانستانی از این حقوقشان چگونه است. برای نیل به اهداف فوق ، هشت مقاوله نامه سازمان بین المللی کار در خصوص حقوق بنیادین به عنوان مبنا در نظر گرفته شده و قوانین و رویه عملی دولت در خصوص کارگران خارجی و حقوق بنیادینشان بر اساس آن بررسی شده است. در پایان دیده شد که علیرغم توجه خوب و نسبتاً کافی قانونی در خصوص بهره مندی کارگران خارجی از حقوق بنیادین کار، متاسفانه کارگران افغانستانی به دلیل سیاست خاص دولت کمترین بهره را از این حقوق خود داشته اند.
    Abstract
    The subject of this thesis is " fundamental labor rights of forign workers in Iran with emphasis on Afghan workers ". Fundamental labor rights are correlated by other essential rights. Respect and observance human rights in work place depend on observance of fundamental labor rights .these rights have recognized by ILO(international labor organization) in some conventions. Fundamental labor rights are ranked in four groups : elimination of forced labor, prohibition discrimination in employment and engagement, freedom of syndicate and elimination of child labor . these fundamental rights recognized by eight conventions adopted by ILO. The first section of thesis is about those fundamental labor rights and ILO conventions. In every country are some alien workers that at less have fundamental labor rights. respect these rights by countries are not equal .word wide are many alien workers that are in awful situation. section two of thesis is about alien workers and their fundamental labor rights especially in Iran and Afghan workers .There are many Afghan workers in Iran that have different situation. I tried to rank different Afghan workers by their legal situation and have a prospect on really observance of their fundamental rights. At end I tried to have some offers to better their situation in Iran.