عنوان پایاننامه
سیاسگذاری امنیت غذا و تغذیه در جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر برنامه چهارم توسعه
- رشته تحصیلی
- مطالعات ایران و سیاست گذاری عمومی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP3108;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54447
- تاریخ دفاع
- ۲۹ تیر ۱۳۸۹
- دانشجو
- نسرین قنواتی
- استاد راهنما
- عباس مصلی نژاد
- چکیده
- غذا و تغذیه یکی از ابعاد اساسی زندگی، سلامت و رفاه جامعه است. از دیدگاه توسعه ملی، عدالت اجتماعی و رشد اقتصادی، تامین غذای کافی، کمیت و کیفیت الگوی غذای مصرفی و سلامت تغذیه ای افراد جامعه، محور اصلی و تعیین کننده در بستر حرکت انسان محوری است و سوءتغذیه نیروی بازدارنده موثردر فرایند توسعه ملی محسوب می شود. به عبارت دیگر مشکلات تغذیهای با پیامدهای نامطلوب اجتماعی اقتصادی و بهداشتی افزایش مرگ و میر و ابتلا به بیماریها و افزایش هزینه های درمان، کاهش ضریب هوشی و قدرت یادگیری، کاهش قدرت کار و به طور کلی کاهش توانمندیهای ذهنی و جسمی، روند توسعه کشور را به مخاطره می اندازند. بنابراین اگر بتوانیم شیوه زندگی مردم یک کشور را در دست داشته باشیم می توانیم میزان سلامت و حتی میزان توسعه آن کشور را پیش بینی کنیم. به همین دلیل تامین امنیت غذا وتغذیه یکی از مهمترین دغدغه های دولت ها محسوب می شود. تامین امنیت غذایی تابعی از متغیرهای طبیعی،سیاسی، اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی است. لذا مجموعه ای از عوامل همچون سیاستهای تولید، تامین و عرضه محصولات کشاورزی، الگوی مصرف و تغذیه، نظام یارانه کالاهای اساسی، وضعیت اشتغال و توزیع درآمدها وعادات و باورهای تغذیه ای بر آن تاثیر می گذارند.بر همین اساس پژوهش حاضر تلاش خواهد کرد پس از بررسی مفهوم امنیت غذایی و شاخص های آن، به آسیب شناسی سیاستهای پیرامون این مفهوم در سالهای پس از انقلاب اسلامی ایران و بویژه در برنامه چهارم توسعه بپردازد.
- Abstract
- Problems resulting from food insecurity throughout the world have attracted policy makers’ attention to food and nutrition security issues. The present paper attempts to depict several policy-making challenges related to this issue from a different perspective and through public policy concepts. Thus, after defining food security, the pathology of the failure of food security policies is dealt with from public policy viewpoint. This paper’s approach is based on focused synthesis model . Data were collected through the government and relevant organizations’ reports and documents as well as interview with the staff and employees of the related institutes. The results indicate the lack of transparent policy-making mechanisms, inconsistency of policies, inadequate political support, conflict of power and personalized decision-makings, especially in middle levels and finally the lack of transparent evaluation of the major factors which are identifiable in food security policies. It is expected that policy makers find this paper, which is a starting point in the area of studying the analysis of policies of food security, useful.