عنوان پایان‌نامه

بررسی روی کارآیی در ارقام مختلف ذرت



    دانشجو در تاریخ ۱۹ مهر ۱۳۸۹ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی روی کارآیی در ارقام مختلف ذرت" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4084;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 46260
    تاریخ دفاع
    ۱۹ مهر ۱۳۸۹
    دانشجو
    علی چعب

    روی کارایی به توانایی رشد و عملکرد بهینه گونه¬های گیاهی در شرایط کمبود روی اطلاق می شود که به صورت نسبت محصول تولید شده در شرایط کمبود روی به محصول تولید شده در شرایط کفایت روی محاسبه می¬گردد. ذرت از گیاهان حساس به کمبود روی می¬باشد. در این پژوهش به منظور بررسی روی کارایی در ارقام مختلف ذرت دانه¬ای آزمایشی در سه سطح روی (0، 5 و 10 میلی¬گرم در کیلوگرم خاک) و چهار رقم ذرت، (A)301، (B)302، (C) 307 و (D) 400 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه¬ای طراحی و به اجرا در آمد. نتایج حاصله نشان داد که رقم D بیشترین (2/81 %) و ارقام A (3/62%) و C (5/58%) دارای کمترین روی¬کارایی¬ می¬باشند. رقم D در هر دو مرحله¬ی زمانی 40 و 80 روز، کمترین شاخص حساسیت به تنش¬¬ و بیشترین شاخص تحمل به تنش را نشان داد. بین روی کارایی و شاخص حساسیت به تنش رابطه عکس، در صورتی که بین روی کارایی و شاخص تحمل به تنش رابطه مثبت مشاهده گردید. در هر دو مرحله¬ی زمانی اثر سطوح مختلف روی بر مقدار ماده خشک گیاه¬¬، کلروفیل، شاخص سطح برگ و سرعت رشد نسبی معنی دار شد. در تیمار بدون روی، رقم D و ارقام A وC به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار ماده خشک گیاه¬¬، کلروفیل، شاخص سطح برگ و سرعت رشد نسبی بودند. تفاوت معنی¬داری بین ارقام مختلف از نظر این صفات مشاهده شد. مصرف روی باعث افزایش غلظت روی در ارقام روی¬کارا گردید. همچنین همبستگی مثبت و بالایی بین روی¬کارایی و درصد پروتئین، فعالیت آنزیمهای کربنیک آنهیدراز و الکل دی¬هیدروژناز مشاهده گردید. بیشترین فعالیت آنزیم کربنیک آنهیدراز و الکل دی¬هیدروژناز در رقم روی¬کارای D مشاهده شد ( به ترتیب 8/40 و 26 میکرومول بر دقیقه بر میلی¬گرم پروتئین ). ارقام روی¬کارا در تیمار بدون روی، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار ماده خشک ریشه و غلظت روی در ریشه بودند.
    Abstract
    Zinc (Zn) efficiency, defined herein as the ability of a plant to grow and yield well under zinc-deficient conditions, varies among cereal species which calculated as the ratio of yield (shoot dry matter or grain yield) produced under Zn deficiency (-Zn) to yield produced with Zn fertilization (+Zn). Maize one of plants which sensitive to deficiency of zinc. In this study in order to determine the Zn efficiency in different cultivars of maize experiment was carried out in three level of Zinc (0, 5 and 10 mg.kg-1) and four cultivars as 301(A), 302(B), 307(C) and 402(D) with a factorial arrangement in a randomized complete design with three replications in greenhouse condition. The results showed that cultivar D had maximum amount (81/2 %), and cultivars A (62/3 %) and C (58/5 %) minimum amount of Zn efficiency. Cultivar D in two time stage 40 and 80 days, showed least Stress Sensitivity Index (SSI) and maximum Stress Tolerance Index (STI). There was counter relationship between Zn efficiency and Stress Sensitivity Index but observed positive relationship between Zn efficiency and Stress Tolerance Index. In two stage of time, effect of various levels of Zn on dry weight of shoot, chlorophyll content, Leaf Area Index and Relative Growth Rate had significant. In treatment without Zinc (- Zn), D cultivar and A, B cultivars had maximum and minimum amount of dry weight of plant, chlorophyll, Leaf Area Index and Relative Growth Rate respectively. There was significant difference between cultivars in those viewpoints. We observed high and positive relationship between Zn efficiency and protein percentage, activity of Carbonic Anhydrase and Alcohol Dehydrogenase enzymes. Maximum activity of Carbonic Anhydrase and Alcohol Dehydrogenase observed in Zn efficient cultivar (D) (40.8 and 26 micromole/ min/ mg protein). In Zn deficient treatment, Zn efficient cultivars had maximum and minimum amount of root dry weight and Zn concentration in root respectively.