عنوان پایاننامه
تاثیر روغن کنجد بر عملکرد فراسنجه های تخمیر شکمبه متابولیت های خون و میزان اسید لینولئیک مزدوج CLAگوشت و دنبه در بره های پرواری شال
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - تغذیه دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 45439;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 371
- تاریخ دفاع
- ۱۶ اسفند ۱۳۸۸
- دانشجو
- هادی غفاری
- استاد راهنما
- محمد رضائیان, علی اکبر خادم
- چکیده
- هدف از این مطالعه تعیین تأثیر روغن کنجد بر عملکرد، خصوصیات کمی و کیفی لاشه، متابولیت های خون، فراسنجه های تخمیر شکمبه و میزان اسید لینولئیک مزدوج گوشت و دنبه در بره های نر پرواری شال بود. تعداد 18 رأس بره نر نژاد شال با سن (150-130 روز) و وزن (6/24-4/22 کیلوگرم) تقریباً یکسان در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 جیره آزمایشی و 6 تکرار در هر جیره تحت آزمایش قرار گرفتند. جیره ها شامل جیره شاهد (بدون روغن کنجد)، جیره حاوی 5/2% روغن کنجد (بر اساس ماده خشک) و جیره حاوی 5% روغن کنجد (بر اساس ماده خشک) بودند که از نظر انرژی، پروتئین و سایر ترکیبات شیمیایی مشابه بودند. میزان مصرف ماده خشک به صورت روزانه و افزایش وزن بره ها هر 14 روز اندازه گیری گردید و پس از گذشت 84 روز بره ها کشتار شدند و صفات مرتبط با لاشه آنها اندازه گیری شد. نمونه¬گیری از مایع شکمبه به منظور تعیین فراسنجه های تخمیر شکمبه (VFA، نیتروژن آمونیاکی، pH) و نیز تعیین جمعیت تک یاخته¬ های شکمبه در روزهای 83 و 84 آزمایش در شرایط قبل از تغذیه صبح صورت گرفت و پس از کشتار نیز pH مایع شکمبه تعیین گردید. همچنین، نمونه¬گیری از خون برای تعیین میزان گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول تام، HDL-کلسترول، LDL-کلسترول و VLDL-کلسترول در روزهای 40 و 80 آزمایش در زمان قبل از تغذیه صبح از وردید گردن صورت گرفت. مصرف ماده خشک، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، وزن لاشه و اندام های مختلف بدن، ذخایر چربی و خصوصیات لاشه در بین گروه های مختلف بره ها تفاوتی نداشت. استفاده از سطح 5% روغن کنجد باعث افزایش معنی دار در غلظت کلسترول تام و HDL- کلسترول سرم خون در شرایط قبل از تغذیه گردید (05/0P?)، ولی استفاده از روغن کنجد به میزان 5/2% در جیره تأثیر معنی داری بر متابولیت های خون نداشت. استفاده از روغن کنجد تأثیر معنی داری بر pH مایع شکمبه، غلظت نیتروژن آمونیاکی، جمعیت پروتوزوآ و مجموع اسیدهای چرب فرار در مایع شکمبه نداشت، ولی در سطح 5% به طور معنی دار نسبت اسید استیک به اسید پروپیونیک را افزایش داد و در هر دو سطح 5/2 و 5% موجب کاهش معنی دار در غلظت و نسبت مولی اسید پروپیونیک گردید (05/0P?). استفاده از 5% روغن کنجد در جیره به طور معنی داری سبب کاهش درصد اسیدهای چرب 15 C، 16 C، 16:1 C، 17 Cو 17:1 Cو افزایش اسیدهای چرب ترانس 18:1C و اسید رومنیک (CLA) در دنبه و گوشت بره ها گردید (05/0P?)، ولی تأثیر معنی داری بر اسیدهای چرب دیگر دنبه و گوشت نداشت. استفاده از سطح 5/2% روغن کنجد منجر به کاهش معنی دار درصد اسیدهای چرب 15 C، 17 Cو 17:1 Cو افزایش معنی دار اسیدهای چرب ترانس 18:1C و اسید رومنیک (CLA) در دنبه گردید ولی تأثیر معنی داری بر درصد اسید رومنیک (CLA) گوشت نداشت و تنها اسیدهای چرب ترانس 18:1C گوشت را به طور معنی دار افزایش داد (05/0P?). در صورت دسترسی به منابع ارزان روغن کنجد به نحوی که استفاده از این منبع روغنی در جیره بره های پرواری برای بهبود ترکیب اسید های چرب گوشت و دنبه از نظر اقتصادی قابل توجیه باشد، استفاده از سطح 5% روغن کنجد توصیه می گردد. کلمات کلیدی: روغن کنجد، عملکرد، متابولیت های خون، فراسنجه های تخمیر، اسید لینولئیک مزدوج (CLA)
- Abstract
- The objective of this study was to determine the effects of sesame oil supplementation on performance, carcass characteristics, blood metabolites, ruminal fermentation and conjugated linoleic acid (CLA) content of meat ant fat tail in fattening Chaal lambs. Eighteen male Chaal lambs with similar condition (130-150 days of age, BW 22.6-24.8 kg) were assigned to one of three diets (six lambs per diet) in a completely random design. Diets were formulated to be iso-ME and isonitrogenous containing 0% (C, control), 2.5% (LSO) or 5% of sesame oil (HSO). Animals were housed in individual pens and the experiment lasted for 84 days. Daily feed offerings and refusals were measured. Lambs were weighed from beginning and every 2 weeks before the morning feeding. Average daily gain (ADG), daily dry matter intake (DMI) and feed conversion ratio (FCR) were calculated. At the end of fattening period, animals were slaughtered and directly after slaughtering, carcass and non-carcass components were weighed. Blood samples were obtained from the jugular vein at before the morning feeding on d 40 and 80 of the trial and were analysed for glucose, triglycerides, cholesterol, HDL, LDL and VLDL. At the end of fattening period, samples of rumen fluid were collected before the morning feeding and were analysed for pH, ammonia, protozoal concentration and volatile fatty acids (VFA). Ruminal pH was also measured after slaughtering. DMI, ADG, FCR, carcass and non-carcass parameters were not affected by sesame oil feeding. Plasma concentrations of total and HDL cholesterol were increased (P<0.05) by feeding HSO. Ruminal pH, protozoal count, ammonia and total VFA concentrations were similar among treatments.The propionic acid level was lower (P<0.05) in rumen fluid when 2.5 and 5% of sesame oil was added to the rations. Also, addition of 5% sesame oil increased (P<0.05) acetate:propionate ratio. HSO caused significant decreases in the proportion of C15:0, C16:0, C16:1, C17:0 and C17:1 (P < 0.05), and significant increases of C18:1 trans and cis-9 trans-11 CLA (P < 0.05) content of meat and fat tail as compared to control lambs. LSO increased (P < 0.05) proportion of cis-9 trans-11 CLA content of fat tail as compared to control lambs. Also, LSO increased the level of cis-9 trans-11 CLA in meat but the differences were not statistically significant.The results of this study suggest that inclusion of sesame oil up to 5% in the finishing diets of young Chaal lambs can have positive effects on fatty acid profile and especially CLA content of meat and fat tail, resulting in a healthier product, without adversely affecting growth performance and carcass characteristics of lambs. Keywords: Sesame oil; Performance; Blood metabolites; Ruminal fermentation; Conjugated linoleic acid (CLA)