عنوان پایان‌نامه

وابستگی و ناوابستگی شخصیت های یاسمینا رضا



    دانشجو در تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۸۸ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "وابستگی و ناوابستگی شخصیت های یاسمینا رضا" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    زبان وادبیات فرانسه
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده زبانها و ادبیات خارجی شماره ثبت: 1421/2;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 47256
    تاریخ دفاع
    ۱۵ اسفند ۱۳۸۸
    استاد راهنما
    ناهید شاهوردیانی

    چکیده یاسمینا رضا، نویسنده معاصر فرانسه که به عنوان یک "پدیده فرهنگی" نیز از او یاد می شود از همان نخستین نمایشنامه خود، "گفتگو های پس از یک خاکسپاری"، موفقیت چشمگیری را در سطح جهانی بدست آورده است. بی شک رضا موفقیت خود را مدیون قلمی است که دغدغه های اجتماعی مردم را که هر روز با آن سر و کار داشته و در تلاش برای رهایی از آنها هستند به نگارش در می آورد. شخصیت های نمایشنامه و یا رمان یاسمینا رضا که اکثراً در سن میانسالی بوده از گذر ایام و تحولاتی که روز به روز بیشتر زندگی آنها را دستخوش تغییرات می کند رنج برده و به تدریج خود را در این دنیا تنها می یابند. این تنهایی امید آنها را نیز به زندگی کردن و در کنار دیگران بودن کم کم از بین می برد و در نتیجه این شخصیت ها به دنبال راهی میگردند تا خود را به زندگی وابسته کرده و با امید به آن به مسیر خود ادامه دهند. دغدغه هایی که هر کدام به شکلی مجزا در نمایشنامه های رضا مطرح می شوند را می توان به صورتی خلاصه و جامع در زندگی ساموئل و آدام، شخصیت های اصلی دو رمان " اندوه ژرف " و " آدام هابر برگ " جستجو کرد و دید که چگونه این مشکلات تنهایی ای بس عمیق را برای آنها به همراه می آورد. ساموئل به دلیل گذار ایام و کهولت سن و آدام به دلیل مریضی خود هر یک به شکلی مرگ را به خود نزدیک می بینند. آنها برای رهایی از تنهایی و ترس حاصل از مرگ در خاطراتشان به دنبال رابطه و یا روابطی می گردند که وابستگی به آن بتواند آن ها را از رنج و تنهایی نجات دهد. اما آن روابط خود نیز دلیل دیگری می شوند برای افزون تر ساختن این رنج. بنابر این برای آنها راهی نمی ماند جز رهایی از آنچه که آنها را به این زندگی پر از نا امیدی متصل کرده است. در این تحقیق پس از نگاهی اجمالی به آخرین تحولات اجتماعی قرن، تلاش بر این بوده است تا در یابیم چطور و به چه دلیل وابستگی هایی که می توانستند آدام، ساموئل و دیگر شخصیت های رضا را از تنهایی و سر در گمی نجات دهند کم کم به ناوابستگی هایی تبدیل می شوند که می توانند نجات بخش باشند.
    Abstract
    Résumé Yasmina Reza, l’écrivain contemporain français qui est aussi nommée comme un « phénomène culturelle », a pu recevoir dès sa première pièce Conversation après un enterrement, un succès remarquable et mondial. C’est sans doute à son plume et à l’intérêt qu’elle porte aux problèmes sociaux des gens de la société contemporaine qu’elle doit son succès. Les personnages de Yasmina Reza qui se trouvent seuls dans ce monde ont presque tous des adultes souffrant de la fuite du temps et des évolutions qui changent de plus en plus leur vie. Cette solitude les prive de l’espoir de vivre et d’être en compagnie de leurs proches. C’est pourquoi ils sont à la recherche d’un moyen pour s’accrocher à la vie et pour avoir le courage de continuer à vivre. Dans la vie de Samuel et Adam, les deux protagonistes des romans intitulés Une désolation et Adam Haberberg, on constate un ensemble de préoccupations dont chacune est désignée d’une façon exclusive dans une des pièces de Reza et dont chacune se montre la cause d’une solitude profonde. Samuel, pour sa vieillesse et Adam, pour sa maladie, éprouvent l’angoisse de l’approche d’une mort imminente. Pour se sauver de cette situation et s’échapper à leur isolement de même qu’à la crainte de la mort, ils cherchent dans leurs souvenirs une ou des relation(s) auxquelles ils tenaient autrefois et y dépendent toujours. Cependant, pour Samuel et Adam ces relations deviennent elles-mêmes, l’une des raisons principales de leur chagrin. Par conséquent, il ne leur reste aucune autre alternative qu’abandonner ce qui semble les attacher à cette vie pleine de désespoir. Dans cette recherche, après avoir révisé brièvement les dernières évolutions du siècle, nous avons essayé de voir comment les dépendances de Samuel, Adam et les autres personnages de Yasmina Reza qui auraient dû les sauver de leur désarroi ont pu se transformer progressivement en non dépendances salvatrices.