عنوان پایان‌نامه

مطالعه تاثیر عصاره گیاه باریجه بر روی رشد و جوانه زنی برخی گیاهان



    دانشجو در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۸۸ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعه تاثیر عصاره گیاه باریجه بر روی رشد و جوانه زنی برخی گیاهان" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 45303;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 362
    تاریخ دفاع
    ۱۱ اسفند ۱۳۸۸
    دانشجو
    علی شهبازی
    استاد راهنما
    محمود لطفی

    به منظور بررسی عامل خواب و همچنین بالا بردن درصد و سرعت جوانه¬زنی گیاه باریجه ابتدا اقدام به کاشت جنین باریجه گردید که 95% جنین¬ها در محیط MS رشد کردند. در حالی که هیچ کدام از بذرها در آب مقطر جوانه نزدند. همچنین در آزمایش دیگری برخی فاکتورهای محیطی و حذف پوسته بذر بر روی جوانه¬زنی باریجه مورد بررسی قرار گرفتند که دمای پایین (?c8) و برداشتن پوسته دارای تاثیر معنی¬داری در افزایش درصد و سرعت جوانه¬زنی بودند. به طوری که 77% بذرهای بدون پوسته در دمای 8 درجه سانتی¬گراد جواانه زدند. تاثیر پیش¬تیمار هورمون جیبرلیک اسید بر جوانه¬زنی معنی¬دار نبود، اما سرعت جوانه زنی را افزایش داد و تیمار تاریکی تاثیری در جوانه¬زنی باریجه نداشت. در آزماش سوم که در محیط طبیعی و به صورت گلدانی انجام گرفت تیمار بذر بدون پوسته و کاشت عمیق¬تر (8 سانتی¬متر) درصد و سرعت جوانه¬زنی را به طور معنی-داری افزایش دادند. در آزمایش¬های بعدی به منظور ارزیابی آللوپاتی گیاه باریجه و همچنین اثبات وجود مواد بازدارنده در اندام¬های این گیاه عصاره آبی اندام¬های مختلف شامل عصاره بذر، ساقه و ریشه در سه غلظت 10، 5 و 5/2 درصد و شاهد (آب مقطر) به دو صورت پیش¬رویشی و پس-رویشی بر روی علف¬های هرز تاج¬خروس وحشی، خرفه و جو وحشی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه آزمایش¬های پیش¬رویشی نشان داد که عصاره اندام¬های مختلف باریجه در تمام غلظت¬ها تاثیر بازدارنده بر روی جوانه¬زنی و رشد علف¬های هرز مورد نظر دارد. به طوری که غلظت¬های 10 و 5 درصد عصاره اندام¬ها در بیشتر تیمارها باعث توقف کامل جوانه¬زنی شد. قدرت بازدارندگی عصاره بذر بیشتر از ساقه، و ساقه بیشتر از ریشه بود. نتایج آزمایش¬های پس¬رویشی نشان داد که عصاره-های مختلف در بسیاری از تیمارها باعث کاهش طول ساقه¬چه، وزن خشک و وزن تر گیاهچه¬ها می¬شود. همچنین تاثیر عصاره ساقه در غلظت¬های مختلف به مدت 48 ساعت بر روی مقدار پروتئین کل، فعالیت آنزیم¬های پراکسیداز و پلی¬فنل¬اکسیداز ریشه جو وحشی در مقایسه با شاهد(آب مقطر) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی مقدار کلروفیل، بذرهای جوانه¬زده جو وحشی در غلظت¬های مختلف عصاره ساقه باریجه و شاهد (آب مقطر) رشد کردند و پس از 8 روز مقدار کلروفیل گیاهچه¬ها مورد اندازه¬گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار پروتئین کل بافت ریشه در مجاورت با عصاره ساقه افزایش پیدا می¬کند اما فعالیت آنزیم¬های پراکسیداز و پلی-فنل¬اکسیداز نسبت به شاهد کاهش پیدا کرد. همچنین تاثیر عصاره ساقه بر روی مقدار کلروفیل جو وحشی نسبت به شاهد معنی¬دار نبود. در مجموع نتایج بدست آمده نشان داد که همه اندام¬های باریجه دارای مواد بازدارنده قوی می¬باشند. همچنین خواب در گیاه باریجه در اثر دو عامل فیزیولوژیک درونی و خواب شیمیایی است. که دماهای پایین باعث غلبه بر عوامل فیزیولوژیک درونی می¬شوند و برداشتن پوسته باعث حذف نسبی مواد بازدارنده می¬شود.
    Abstract
    To study the reason of seed dormancy and increasing of seed germination rate of Persian galbanum (ferula gummosa), we have cultivated the embryo of galbanum on MS medium, and 95% of them were grown, although did not grow any seed on distilled water. In the other experiment some environmental factors and removing seed coat were studied. On the basis of results, low temperature (8°C) and removing seed coat had significant effect on seed germination percent (77%) and seed germination rate (1/49 per day). Pre-treatment with GA3 had no significant effect on the seed germination but increased seed germination rate. the darkness treatment had no effect on seed germination. In the third experiment trial that took place in open air on pot, the results showed that removing coat and seed depth had significant effect on seed germination percent and seed germination rate. To study the allelopathy in Persian galbanum and showing the inhibitor material on the different parts of galbanum plant, we have provided the aqueous extract from seed, stem and root on three concentration of 2.5 , 5, 10% and control (with distilled water) was provided. In this study the effect of mentioned extracts as pre- and post-emergence on amaranth, purslane and wild barley was investigated. Results showed that all extracts had significant effect as pre-emergence on the seeds of mentioned weeds. Results showed that extract obtained from seed had more effect compared than extracts of stem and root. On post-emergence treatment, the result showed that different extract caused decrease in radicle and hypocotyle length, dry and fresh weight of plantlet. Effect of extracts were studied on total protein content, activity of peroxidase and polyphenol on wild barley (in 48h) and compared with control treatment. On the basis of data, Total protein content of root increased with stem extract but peroxidase and polyphenol enzymes activities decreased as compared with control. Stem extract had no significant effect on chlorophyll content of wild barley as compared with control treatment. Data showed that different parts of Persian galbanum containing of powerful inhibitor. Galbanum seed dormancy caused by two aspects, physiological dormancy that remove by low temperature and chemical dormancy which removing of its coat we can overcome it.