عنوان پایاننامه
ارزیابی مقاومت برخی ارقام خربزه و طالبی به بیماری پوسیدگی ذغالی ناشی از macrophomina phaseolhnaوبرسی برخی از مکانیزم های مقاومت در گیاه
- رشته تحصیلی
- مهندسیکشاورزی-بیماریشناسیگیاهی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 44258;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 330
- تاریخ دفاع
- ۰۴ اسفند ۱۳۸۸
- دانشجو
- عاطفه فیاضی بارجین
- استاد راهنما
- حشمت اله امینیان, نوازاله صاحبانی
- چکیده
- چکیده یکی از بیماری¬های مهم خربزه و طالبی، بیماری پوسیدگی ذغالی یا همان ساق سیاه با عامل Macrophomina phaseolina می¬باشد که به میزان قابل توجهی باعث کاهش محصول می¬شود. این بیماری در سراسر دنیا دارای اهمیت اقتصادی زیادی می¬باشد. مناطق انتشار آن در ایران نیز وسیع بوده و در تمام خاک¬های نواحی خشک ایران کم و بیش وجود دارد. برای مبارزه با این بیماری روش¬های متعددی وجود دارد که از مؤثرترین راه¬های کنترل این بیماری، استفاده از ارقام مقاوم است. در این تحقیق 45 رقم خربزه و طالبی جهت ارزیابی مقاومت به دو جدایه قارچ عامل بیماری مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین ترکیبات بیوشیمیایی گیاه مانند میزان فنل کل و فعالیت آنزیم¬های پراکسیداز، پلی¬فنل¬اکسیداز و کاتالاز در ارقام مقاوم و حساس در روزهای اول تا هشتم پس از مایه¬زنی با قارچ عامل بیماری مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی مقاومت ارقام با جدایه ایوانکی، ارقام خربزه حاج¬ماشااللهی، خربزه شاه¬آبادی، خربزه جاجو، سوسکی سبز ایوانکی و طالبی سمسوری ورامین، جزء حساس¬ترین ارقام بودند. در مقابل ارقام Ananas Meanh MN1، خربزه محلی مازندرانی، Ananas agri seed، Honey Dew، خربزه احمدی و ویسک بانه کردستان جزء ارقام نیمه مقاوم بودند. در واکنش ارقام با جدایه گرمسار، خربزه حاج¬ماشااللهی، خربزه جاجو، سوسکی سبز ایوانکی، گرمک بوآت اصفهان و طالبی شاه¬آبادی شیراز جزء حساس¬ترین ارقام بودند. در مقابل دستنبو شمامه مشهد، Honey Dew، طالبی سمسوری اصفهان و ویسک بانه کردستان دارای کمترین شدت آلودگی و جزء ارقام نیمه مقاوم بودند. رقم Ananas Meanh MN1 با کمترین میانگین آلودگی، جزء ارقام مقاوم به جدایه گرمسار بود. در بررسی ترکیبات بیوشیمیایی در ارقام مقاوم و حساس در طی روزهای پس از مایه¬زنی با قارچ عامل بیماری مشاهده شد که از نظر میزان فنل کل و فعالیت آنزیم¬های پراکسیداز، پلی¬فنل¬اکسیداز و کاتالاز بین رقم مقاوم مایه¬زنی شده و رقم حساس مایه¬زنی شده اختلاف معنی¬داری وجود داشت. بالاترین میزان فنل کل در ارقام مقاوم و حساس مایه¬زنی شده به ترتیب در روزهای پنجم و ششم بود. بیشترین میزان فعالیت آنزیم¬های پراکسیداز، پلی¬فنل¬اکسیداز و کاتالاز در ارقام مقاوم و حساس مایه¬زنی شده به ترتیب در روزهای چهارم، پنجم و چهارم بعد از مایه¬زنی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که برخی از توده¬های داخلی خربزه و طالبی دارای پتانسیل مقاومت به پوسیدگی ذغالی می¬باشند که می¬توان از آن¬ها در ایجاد ارقام مقاوم به پوسیدگی ذغالی استفاده نمود. نتایج بررسی ترکیبات بیوشیمیایی ارقام مقاوم و حساس نیز نشان داد که این ترکیبات می¬توانند به عنوان نشانگرهای مقاومت در گیاهان خربزه و طالبی در مقابله با عامل بیماری پوسیدگی ذغالی باشند.
- Abstract
- Abstract One of the main melon's diseases is charcoal rot (black stem), which caused by Macrophomina phaseolina. This reduces melon's production remarkably. This disease is spread around the world as well as in Iran, especially in warm and dry lands climates. There are various methods to control this disease, but utilization of resistance cultivars is more effectiveness. In this research, 45 melon cultivars were investigated to evaluate their resistance to fungal isolates. In this reseasrch also biochemical compounds such as total phenols and peroxidase activity, polyphenol oxidase and catalase were evaluated in sensitive and resistance cultivars during first to eight days after inoculating to this fungus. In evaluation of resistance of melon cultivars to fungal Ivanaki isolate, Hajmashallahi, Shahabadi, Jajo, Green Ivanaki and Semsori Varamin were known as sensitive cultivars. In contrast, Ananas MeanhMN1, Mazandarani local melon, Ananas agri seed, Honey dew, Ahmadi Melon and Kordestan bane visk were semi-resistance. Melon cultivars of Mashallahi, Jajo, Ivanaki green sooski, Isfahan and Shiraz shahabadi were sensitive against Garmsar isolate of fungus. In contrast, Shamamaeh Mashhad, Honey Dew, samsoori Isfahan and Visk Baneh in Kordestan were lower contaminated and categories in semi-resistance cultivars. Ananas MeanhMN1 with the lowest contamination was resistance to Garmsar fungal isolate. Evaluation of biochemical compounds in all cultivars after inoculation with disease agent showed that between resistance and sensitive cultivars in total phenols content, peroxidase, polyphenol oxidase and catalase activities, were significantly difference. The maximom total phenol content in resistant and susceptible cultivars was in 5th and 6th days after inoculation, respectively. The maximum of peroxidase, polyphenol oxidase and catalase activities in both cultivar were in 4th, 5th and 4th days after inoculation respectively. The result of this study also showed that some of cultivars have potential of resistance to charcoal rot. The analysis of biochemical compounds showed that these compounds can use as resistance markers in melons against charcoal rot disease.