عنوان پایان‌نامه

تاثیر زمان برداشت در کیفیت و کمیت مغز گردو



    دانشجو در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۸۹ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تاثیر زمان برداشت در کیفیت و کمیت مغز گردو" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 48454;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 505
    تاریخ دفاع
    ۱۵ آذر ۱۳۸۹
    دانشجو
    سوسن پاکراه

    به منظور بررسی تاثیر زمان برداشت روی کیفیت و کمیت گردوی ایرانی پژوهش حاضر در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال شهر کرج طی سال¬های 87 و 88 انجام گردید. تیمار¬های آزمایش شامل 4 زمان برداشت در تاریخ¬های 23 و 31 مرداد و8 و 16 شهریور¬ماه سال 1387 ونیز 3 و11 و 18 و24 شهریور¬ماه سال 1388، 7 رقم گردو شامل ارقام"چندلر"،"هارتلی"،رند¬ مونتی¬ ناک"،"پدرو"، جمال(Z63)""، دماوندZ30)") و ژنوتیپ"Z53" بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نمونه¬های برداشت ¬شده پس از عملیات پوست-کنی و شستشو به دو صورت مغز و با پوست ¬چوبی(خشک ¬میوه) در دماهای 1±20 درجه و 1±30 درجه سانتی¬گراد و روش معمول باغداران در نورآفتاب خشک شدند. تعدادی از مغز¬های گردو در روز برداشت پس از انجماد در ازت مایع در فریزر 80- درجه سانتی¬گراد به ¬منظور آنالیز مواد و ترکیبات آنها در روزهای برداشت نگهداری شدند. پس از برداشت، صفات کیفی و کمی مانند وزن گردو با پوست چوبی، وزن مغز، درصد رطوبت، رنگ مغز، ...، چربی کل، پروتئین کل، عدد پراکسید و انواع اسید چرب اندازه¬گیری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، میزان پروتئین کل و چربی کل مغز و خشک میوه گردوها در طی دو سال و زمان¬های مختلف برداشت روند افزایشی داشته و بالاترین میزان آنها در برداشت چهارم و در دمای 20 درجه و زیر نور خورشید به ترتیب حاصل شده است. کمترین میزان پراکسید در خشک میوه¬های نگهداری شده در 20 درجه سانتی¬گراد یافت شد و در زمان¬های برداشت روند صعودی داشت. اسیدهای چرب به ویژه اسیدهای چرب غیر اشباع در دو رقم مورد بررسی در طی دو سال روند افزایشی داشتند. رنگ مغز گردوهای خشک شده در زیر نور آفتاب تیره تر بود. بیشترین درصد مغز و متوسط مغز هر گردو درآخرین زمان بیشتر در هر دو سال آزمایش مشاهده شد.
    Abstract
    To evaluate the effect of harvesting time on quality and quantity of Persian walnut (Juglans regia L.) experiments were conducted In "Kamalshahr" Station of Horticultural Department,' Seed and plant Improvement Institute' ,'Karaj'-'Iran' during 2008-2009. The objective of the study was to identify the effect of harvesting time on quality and quantity some of Persian walnut cultivars and determine the best tempreture for walnut storage condition. In this study, Z63, Z53, Z30, Chandler, Pedro, Hartley, Ronde de Montignac were used for experiments. The experiment was laid out as a completely randomized design with 3 replications, with each replication containing 20 nuts harvested from different sides of a mature Persian walnut tree. walnuts were dried with three different methods,directly under natural sunlight, at 21 ± l?C, and at 30 ±1?C in shadowed conditions in a drying room. The temperatures of 21 ±1?C and 30 ±1?C were provided by an air-conditioner system in the drying room. The moisture contents of nuts were determined every day during the drying period. The drying process was finished when the predetermined moisture contents of the walnut kernels were 3.5 to 4.0%. In this research nut and kernel Weight, Shell thickness, Sell weight ,Total fat and Protein and fatty acids compositions were determined. Total lipids were analyzed for fatty acids by capillary gas chromatography. Based on the results obtained in this study there was significant difference among different harvesting times for 2 years. Maximum kernel percentage, fatty acid ,Total fat and Total protein content and average kernel dry weight was belonged to nuts that harvested in the fourth harvested and significantly greater than those harvested at other times . In this research, the color of walnut kernels changed from light to amber dependent on hulling time, drying conditions, and storage condition. Peroxide values increased in both shelled and unshelled walnuts in those of dried traditionally in the sun. The best results of fatty acid were obtained from unshelled walnuts dried traditionally in the sun and 20 ?c .