عنوان پایان‌نامه

بررسی عوامل موثر بر تولید عسل در واحدهای زنبورداری ایران



    دانشجو در تاریخ ۰۱ بهمن ۱۳۹۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی عوامل موثر بر تولید عسل در واحدهای زنبورداری ایران" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6106;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 65536
    تاریخ دفاع
    ۰۱ بهمن ۱۳۹۲
    استاد راهنما
    حبیب اله سلامی

    زنبورداریازفعالیت¬هایمهمزیربخشدامپروریاست. این فعالیت در دو دهه گذشته از نظر تعداد کندوها توسعه قابل توجهی داشته است. اما،مقایسه عملکرد واحدهایزنبورداری ایرانبا سایرکشورهایتولید کننده عسل نشانمی¬دهد کهمیزانعملکردواحدهایزنبورداریبرغم شرایطاقلیمی پوشش وتنوع گیاهیمناسبکشور،بسیارپاییناست. این وضعیت وجود یک پتانسیل خوبی را برای افزایش عملکرد و در نتیجه تولید را در ایران نشان می¬دهد. هدفاصلیمطالعه حاضر،شناسایی عواملمؤثربرتولیدعسلباتأکیدبرنقشمدیریت،مقیاستولیدو عوامل بیماری¬زا درواحدهایزنبورداریکشورمی¬باشد. برایدستیابیبهایناهداف،بااستفادهازاطلاعاتمربوطبهتعداد 726 واحدزنبورداری،ابتدابهبررسیعواملمؤثربردرصدتلفاتدر زنبورداری¬ها بااستفادهازیکالگویاقتصادسنجی خطیپرداختهشد.سپسیک تابع تولید کل و یک تابع عملکرد کندو (تابع بهره¬وری) برآورد گردید تا نقشوسهمهریکازعواملمؤثربرمیزانتولیدوعملکردواحدهایزنبورداری،تعیینشود.نتایجبرآوردالگویخسارتنشاندادمتغیرهایتجربه،تحصیلات،شغلمدیر،نوعدورهآموزشیکهمدیرمی-گذراند،تعویضبهموقعملکه،پوششگیاهیچراگاه،نظافتزنبورستان،کوچزنبورستان،تعدادقاب،خشکسالی،بارندگی وگرد و غبار و همچنینحملهپروانهمومخواروکنهواروابهکندوها،ابتلایکلنی-هابهبیمارینوزما،برمیزانخسارتواحدهامؤثرهستند. ازبیناینمتغیرها،متغیرهایشغل،تعدادقابونظافتزنبورستاندارایبیشتریناثربردرصدتلفاتدر زنبورداری¬ها می-باشند.نتایجبرآوردتابعتولیدوعملکردنشاندادمتغیرهایتعدادکندو،تجربه،تحصیلاتومهارتمدیرواحدزنبورداری،نحوهتغذیهزنبورستان،وضعیتکندودرزنبورستان،رعایتفاصلهازصنایعآلایندهودرصدخسارتواردهبهکندوهایزنبورستانبرمیزانایندومتغیرمؤثرهستند. متغیرتعداد کندوبیشتریناثررابر مقدارتولیدداردومتغیرهایوضعیتقرارگرفتنکندوهادرزنبورستان،مهارتورعایتفاصلهازصنایعآلایندهبیشتریناثررابرمیزانعملکرد(تولید متوسط) دارند.علاوه براین، نتایج برآوردتابععملکردنشان داد که مقیاس تولید عاملی تأثیرگذار بر عملکرد در واحد های زنبورداری است و اندازهبهینهواحدهایزنبورداریکشوربرابر 577کندومی¬باشد. در نتیجه تنظیماندازه زنبورداری¬ها به این تعداد باعث افزایش بهره¬وری در زنبورداری¬ها در ایران خواهد شد
    Abstract
    Beekeeping is an important activity in livestock sub-sector. It has considerably expanded by numbers of beehives during last two decades. However, a comparison of Beekeepers’ hive productivity in Iran with those of other honey producing countries shows that the productivity of beekeeping enterprises in Iran is much less than those of the other countries, despite the presence of favorable climatic conditions, pasture vegetation, and differentiated plants in Iran. This shows a good potential for increasing productivity and, thus production in Iran. The main objective of this study is to specify factors affecting quantity of honey production, and hive productivity with emphasis on the role of management, scale of production, and factors causing disease and pests. To this end, uing data collected from 726 Beekeeping enterprises, at the first step, factors influencing mortality rates were examined useing a linear econometric model. Then, a total production function and an average production function (productivity function) were estimated to specify the role and contribution of each output determining factors. Results from estimated damaging model revealed that manager’s experience, education, jobs, short term training courses passed, on time replacement of queen, pasture vegetation around beekeeping site, cleaning hives and sites, migration, numbers of honeycomb, raining, dust, drought, also, attacks of butterfly, humbled and wax moths, varroa mite, Nosema disease are among factors causing bees mortality and damaging beekeeping enterprises. Among these variables manager’s job, cleaning hives and sites, and numbers of honeycomb have the greatest effect on rate of bees mortality. Results from estimation of total and average production functions indicated that numbers of hives, experience, education and skills of manager, the quality of feeding, the state hives in the sites, distance of the beekeeping sites from the polluting industries, and the percentage of hives damages are among output determining factors. Numbers of hives has the greatest effect on the quantity of production, while the state of hives in the site, skill of the manger, and the distance from polluting industries have the largest impacts on hives productivity (average product). In addition, results from productivity function showed that scale of production is a productivity affecting factor and the optimum scale is a beekeeping enterprise with 500 hives. Consequently, increasing number of hive in these enterprises to this number will increase productivity in beekeepers in Iran.