عنوان پایاننامه
ارزیابی شاخصهای انرژی، اقتصادی و زیست محیطی در مزرعه پرورش بوقلمون (مطالعه موردی شهرستان مهاباد و بوکان)
- رشته تحصیلی
- مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی گرایش انرژی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7499;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7499
- تاریخ دفاع
- ۲۲ شهریور ۱۳۹۶
- دانشجو
- حسام الدین مولودی
- استاد راهنما
- محمد شریفی
- چکیده
- انرژی نقش بسیار اساسی را در جوامع بشری بازی می کند. در چند دهه اخیر با افزایش جمعیت و توسعه استانداردهای زندگی، ارزیابی مصرف انرژی در واحدهاس تولیدی جهت جلوگیری از هدر رفت آن با لحاظ محدودیت منابع امری انکار ناپذیر است. در این پژوهش به بررسی میزان انرژی مصرفی و شاخص های زیست محیطی در فرآیندهای مختلف تولید گوشت بوقلمون شامل مزارع پرورش بوقلمون شهرستان های مهاباد و بوکان در استان آذربایجان¬غربی و کشتارگاه در استان زنجان در سال 1395پرداخته شد. میزان متوسط انرژی مصرفی در واحدهای تولید بوقلمون و کشتارگاه به ترتیب 1185/55 و 225/90 گیگاژول به ازای 1000 قطعه محاسبه شد. شاخص نسبت انرژی در واحدهای پرورش و کشتارگاه به ترتیب 0/13 و 0/12 به دست آمد. نهاده سوخت مصرفی بیشترین سهم را در انرژی ورودی واحدهای پرورش داشت. سه شاخص زیست محیطی شامل پتانسیل گرمایش جهانی، شاخص اسیدی شدن و شاخص اختناق دریاچه ای در واحد های پرورش بوقلمون به ترتیب 1841/64 کیلوگرم کربن دی اکسید معادل، 37/68 کیوگرم گوگرد دی اکسید معادل و 14/05 کیلوگرم فسفات معادل به ازای یک تن بوقلمون زنده محاسبه گردید. برای تولید یک تن گوشت بسته بندی شده درب کشتارگاه این شاخص ها به ترتیب 10478/71 کیلوگرم کربن دی اکسید معادل، 72/83 کیلوگرم دی اکسید معادل و 21/01 کیلوگرم فسفات معادل محاسبه گردید. نسبت سود به هزینه 1/62 و بهره وری اقتصادی 19/16 کیوگرم بر میلیون ریال در واحدهای پرورش بوقلمون به ازای 1000 قطعه به دست آمد. دان مصرفی 81/73% از هزینه کل ورودی را به خود اختصاص داد.
- Abstract
- Energy plays a very important role in human societies. In recent decades, with the increase in population and the development of living standards, the assessment of energy consumption in a production units is undeniably inevitable in order to avoid its loss in terms of resource constraints. In this study, the amount of energy consumed and environmental indices in various processes of turkey meat including Turkey farms in the Mahabad and Bokan cities at the West Azarbaijan Province and slaughterhouses at Zanjan province was studied for the year 2016. The average amount of energy consumed in turkeys and slaughterhouses was calculated to be 1185.55 and 225.90 GJ per 1000 pieces, respectively. The energy ratio index in the breeding and slaughterhouses was obtained 0.13 and 0.12, respectively. The input of fuel consumed had the largest contribution in the energy input of breeding units. Three environmental indices including the global warming potential, acidification index and lake strangulation index in turkey breeding units were calculated as 1841.64 kg of equivalent carbon dioxide, 37.68 kg equivalent sulfur dioxide and 14.05 kg of equivalent phosphate for one ton live turkey. For the production of a packet of one ton turkey meat in the slaughterhouses, these indices were respectively calculated as 10478.71 kg of equivalent carbon dioxide, 72.83 kg of kg equivalent sulfur dioxide and 21.01 kg of equivalent phosphate. In turkey breeding units, the ratio of gain to the cost was 62.1 and economic efficiency was 16.19 kg per million-rials per 1000 pieces. The seed consumed accounted for 81.73 percent of the total input cost.