تحلیل سرمازدگی محصولات باغی آذربایجان غربی در ده سال اخیر به منظور کاهش خسارت های محتمل
- رشته تحصیلی
- مخاطرات محیطی - گرایش طبیعی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 67706;کتابخانه دانشکده جغرافیا شماره ثبت: 1980
- تاریخ دفاع
- ۲۲ دی ۱۳۹۳
- دانشجو
- نوشین سلیمانی
- استاد راهنما
- سعید بازگیر
- چکیده
- از مهمترین عوامل مؤثر و محدود کننده عملکرد محصولات کشاورزی و به ویژه باغی ، عوامل آب و هوایی را می توان نام برد. محصولات کشاورزی به طور کلی در محدوده دمایی مشخص و معینی قادر به رشد و نمو می باشند. هرگونه افزایش و یا کاهش دما از این محدوده منجر به کاهش رشد محصول و ممکن است سبب از بین رفتن کامل محصول می شود. در این پژوهش برای تحلیل سرمازدگی محصولات باغی به منظور کاهش خسارت در استان آذربایجان غربی از داده های مربوط به ایستگاه های هواشناسی این استان در سال های 2003 تا 2012 استفاده شد. با استفاده از نرم افزار SMADA احتمال های وقوع %25 ، 50%، 75% و 95% برای تعیین تاریخ اولین یخبندان زودرس پاییزه و آخرین یخبندان دیررس بهاره و همچنین دوره یخبندان و بدون یخبندان محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که اغلب اولین یخبندان های پاییزه و آخرین یخبندان های بهاره معمولا از نوع تابشی بوده و همچنین تداوم و شدت یخبندان ها در تشدید خسارت محصولات سیب، انگور و گردو نقش داشته است. به طوری که بیشترین خسارت در ایستگاه های ارومیه، سلماس و میاندوآب در سال 2011 به دلیل تداوم بیشتر یخبندان ها در ماه های اکتبر، نوامبر، مارس و آوریل به ترتیب با تعداد 42، 40 و 38 روز بوده است و کمترین تداوم در سال های 2008 و 2009در ماه های مذکور برای این سه ایستگاه رخ داده که دارای کمترین خسارت نیز بوده اند. در خصوص نوع یخبندان نتایج نشان می دهد که در اغلب ایستگاه ها در سال 2011 یخبندان فرارفتی دارای بیشترین فراوانی و در سال 2008 کمترین فراوانی را داشته است. خسارت وارده به محصولات در سال 2011 بیشترین و در سال های 2008 و2009 کمتر ین بوده است. کلمات کلیدی: آذربایجان غربی، یخبندان ، خسارت محصول، دما ی هوا، شدت و تداوم یخبندان
- Abstract
- Abstract One of the most important, affective and limitative ingredients of agricalture production function, especially garden is climate. The agricalture productions generally are able to develope in specific thermal condition. Eny temperature increesing in this erea lead to decreesing developement of production and even resulte in fully waste production. In this research for garden production analysis frostbite to decrees the damage of Azarbayejan Gharbi province, used the datas that anent to weather stations of this province in the years of 3001 to 3033. In this way, the date of start and finish of first fall’s frosties and last spring’s frosties was determined. Also by using SMADA software,the eventuality of occerrnece 32%, 20%, 52% and 32% for determine the date of first premature fall’s frosty and last srotinal spring’s frosty and also the frosty and nonfrosty period was calculated and with use of SPSS software the amounts of coefficients of alliance of PIERSON between the maximum temperature and SINOOP hours temperatures and also minimum temperatures and surface of world was calculated. To be mention that eventualities dispensation of datas was subjacency from normal dispensation. With put the beginig of Mehr to base, the julian day was calculated for all stations and at last the order of frosty that first fall’s frosties and last spring’s frosties that their order are mostly radiative was determined. With caught restitution from agricalture productions insurance, this research found out that continuance and intensity of frosties had play role in creation of damage, as the OROUMIEH’S,SALMAS’S and MIAN DO AB’S stations in year 3033 had maximum frosty continuance in October,November,March and April months respectively with 23, 20 and 13 days and minimum continuance in years 3003 and 3003 in the mentioned month for these three stations. The advection frosties in these stations occurred more In the year 3033 and less in the year 3003. Damage of productions is more and less in 3003 and 3003. keywords: Azarbayjan Gharbi, frosty, production damage, temperature, intensity and continuance