برآورد معادله پیش بینی انرژی قابل متابولیسم براساس ارقام پر مصرف گندم ایرانی عمل آوری شده به روش تخمیر
- دانشجو
- بهروز بهرام نژاد
- استاد راهنما
- حسین مروج
- رشته تحصیلی
- تغذیه دام- تغذیه طیور
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6266;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 68103
- تاریخ دفاع
- ۰۴ بهمن ۱۳۹۳
- چکیده
- هدف از تحقیق حاضر برآورد معادلات پیش¬بینی انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری ارقام رایج گندم کشت ¬شده در ایران (البرز، بهار، چمران، گنبد، کرج، کوهدشت، لاین 17، مروارید، پیشگام، پیشتاز، سپاهان، شیرودی، سیوند، واریته2، واریته 44 و واریته52)، بدون عمل¬آوری و عمل¬آوری شده با تخمیر در جوجه-های گوشتی 10و 24 روزه به روش استفاده از ماده هضمی ایلئومی بود. که بدین منظور ابتدا انرژی قابل سوخت و ساز ارقام گندم بدون عمل¬آوری و عمل¬آوری شده به روش جایگزینی ارقام گندم در یک جیره¬ی کاربردی، با استفاده از نشانگر اکسید کروم در ماده هضمی ایلئومی اندازه گیری شد. جیره¬ی پایه شامل ذرت و سویا بود که با 40 درصد از تیمارها مخلوط شد. ارقام گندم بدون عمل¬آوری و عمل¬آوری شده از لحاظ ماده خشک، خاکستر، پروتئین¬خام، چربی¬خام، نشاسته، فیبر¬خام، الیاف نامحلول در شوینده¬ی خنثی و الیاف نامحلول در شوینده¬ی اسیدی آنالیز شدند. عصاره عاری از نیتروژن به روش محاسباتی تعیین شد و ضمن مقایسه این ترکیبات، معادلات تخمین انرژی قابل سوخت و ساز ارقام گندم بدون عمل¬آوری و عمل¬آوری شده توسط نرم افزار SPSS به روش Stepwise و بر پایه¬ی ترکیبات شیمیایی آنها برآورد شد. نتایج آنالیز شیمیایی نشان داد میزان پروتئین، فیبر خام و ماده خشک به طور معنی داری در گندم عمل¬آوری¬شده نسبت به گندم بدون عمل¬آوری افزایش یافت (01/0P<)، در حالیکه میزان نشاسته و الیاف نامحلول در شوینده¬ی خنثی در گندم عمل¬آوری شده به طور معنی¬داری کاهش یافت (01/0P<). بین الیاف نامحلول در شوینده¬ی اسیدی و چربی خام و عصاره¬ی عاری از ازت نمونه¬های گندم بدون عمل¬آوری و عمل¬آوری شده تفاوت معنی¬داری مشاهده نشد (05/0
- Abstract
- This study was carried out to determine predict equations for the apparent metabolizable energy of the most consumed Iranian wheat cultivars (Alborz, Bahar, Chamran, Gonbad, Karaj 1, Koohdasht, lain 17, Morvarid, Pishgam, Pishtaz, Sepahan, Shirudi, Sivand,Variety 2, Variety 44 and Variety 52) unprocessed and processed by fermentation method in 10 and 24 day old broilers by using ileum marker. For this purpose apparent metabolizable energy of unprocessed and processed various wheat cultivars was measured by practical diet replacement method, using chromium oxide as an ileum marker. Basal diet contained corn and soybean meal that was replaced by 40% of each wheat cultivars (unprocessed and processed). All wheat samples were analyzed for dry matter, ash, starch, crude fiber, crued protein, ether extract, neutral detergent fiber, acid detergent fibers, and nitrogen free extract. Apparent metabolizable energy equations were determined by using SPSS software basad on chemical composition of wheat cultivars. The results showed that the amount of crud protein, crude fiber and dry matter in processed wheat were significantly increased (p<0.01) compare to unprocessed samples, while the amount of starch and neutral detergent fiber were significantly decreased (p<0.01) in processed samples of wheat. But there have not seen significantly differences in amount of acid detergent fiber, nitrogen free extract and ether extract between processed and unprocessed wheat (p>0.05). Processing caused significantly increase in the apparent metabolizable energy (P<0/01), so that the average value of the apparent metabolizable energy in unprocessed and processed wheat samples in 10 -day old broiler was 2560 and 2785 kcal/kgAsfed respectively, and in 24 -day old broiler was 2943 and 3157 kcal/kgAsfed respectively. The results of prediction equations are shown that nitrogen free extract is the best factor for prediction of AMEn. Estimated prediction equation of the apparent metabolizable energy in unprocessed and processed wheat samples in this study in 10 -day old broiler was (AMEn=37.855 NFE) and (AMEn=39.466 NFE) kcal/kgDM respectively, and in 24 -day old broiler was (AMEn=44.494 NFE) and (AMEn=44.733 NFE) kcal/kgDM respectively. The estimation of apparent metabolizable energy in unprocessed and processed wheat samples in 10 -day old broiler was 2558 and 2782 kcal/kgAsfed respectively, and in 24 -day old broiler was 3008 and 3122 kcal/kgAsfed respectively.