عنوان پایاننامه
بررسی چرخه زیست تولید نان - مطالعه موردی: شهرستان ری، تهران
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70614;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6545
- تاریخ دفاع
- ۰۵ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- محیا ابوال شیخی
- استاد راهنما
- شاهین رفیعی
- چکیده
- توجه به محیط زیست و تلاش برای حفظ آن چندی است که توجه جهانی را به خود معطوف داشته است؛ گیاهان به عنوان یکی از تعدیل کننده¬های محیط زیست مطرح هستند با این حال کشاورزی سهم بالایی در برخی شاخص¬های زیست محیطی دارد. از اینرو در این تحقیق به بررسی شاخص¬های زیست محیطی نان گندم، به عنوان یکی از اصلی ترین منابع غذایی مردم ایران زمین پرداخته شد تا نقش مراحل مختلف تولید نان اعم از تولید گندم، ذخیره¬سازی، تبدیل آن به آرد و پخت نان در این شاخص¬ها مشخص شود. بدین منظور مصاحبه با بیش از صد تن از زارعین گندم شهرستان ری برای تکمیل پرسش¬نامه انجام گرفت و اطلاعات مربوط به سیلوی بتنی، کارخانه آرد و نانوایی با مصاحبه از مسئولین این مراکز جمع آوری شد. پتانسیل گرمایش جهانی، هوپرورش، اسیدی¬شدن و اکسیداسیون فوتوشیمیایی به ازای یک تن نان تولیدی ازجمله شاخص¬های تعیین شده در این تحقیق می¬باشند. مقایس? نان فانتزی و نان سنگک، با دو فرض تولید نان از گندم شهرستان ری (فرض1) و یا ترکیب آن با 70% گندم وارداتی (فرض 2) انجام شد. طبق نتیجه¬های به دست آمده تمام شاخص¬های مربوط به نان فانتزی بهتر از نان سنگک می¬باشد. انرژی لازم برای تولید نان فانتزی و سنگک با توجه به فرض 1 به ترتیب برابر MJ/kg 48/12 و 57/26 می باشد. با همین فرض، برای یک تن نان فانتزی و سنگک، به ترتیب شاخص پتانسیل گرمایش جهانی برابر kg CO_2 –eq 88/501 و 1140، شاخص هوپرورش kg PO_4 –eq 83/0 و 02/2، شاخص اسیدی¬شدن برابر kg SO_2 –eq 64/4 و 9/11 و شاخص اکسیداسیون فوتوشیمیایی-eq kg ?C_2 H?_4 57/1 و 84/1 می¬باشند. در هر دو نوع نان بدون احتساب حمل و نقل، در شاخص پتانسیل گرمایش جهانی، نانوایی و مزرعه تقریبا سهم برابری داشتند، در شاخص هوپرورش، مزرعه و در هر دو شاخص اسیدی¬شدن و شاخص اکسیداسیون فوتوشیمیایی نانوایی بیشترین سهم را داشته است. مقایسه بین مزارع فاقد الکتریسیته، دارای الکتریسیته با روش آبیاری مرسوم و مزارع با آبیاری بارانی نیز انجام شد. مزارع با آبیاری بارانی بهترین نتایج را داشتند اما امکان مقایس? آماری وجود نداشت. بین شاخص¬های انرژی در میان مزارع فاقد و دارای الکتریسیته تفاوت معناداری مشاهده نشد اما در برخی شاخص¬های زیست محیطی نظیر پتانسیل گرمایش جهانی و اسیدی¬شدن تفاوت معناداری وجود داشت. شاخص نسبت انرژی برای کل مزارع شهرستان ری 54/3
- Abstract
- Taking care of the earth has got a great attention. Plants are one of the creatures which decrease air pollutant, but agriculture is known to have considerable impact on some environmental impacts. So in this study the impact of wheat bread as a main food of Iranian people is assessed in order to determine the share of each process, producing wheat, storing, milling and baking. Data for the production of wheat were collected from over 100 producers by using a face to face questionnaire method. Site-specific data have been collected from silo, mill and two bakeries. Global warming potential (GWP), Eutrophication (EP), Acidification (AC) and photochemical oxidation potential are the major impacts, assessed in this study for a ton of bread produced. Comparison among industrial bread and Sangak was made with two assumption that bread is produced only from wheat of Shahr-e-Rey (first assumption) or with 30% of Shahr-e-Rey wheat and 70% of imported wheat (second assumption). The results revealed all impacts are better for industrial bread. According to first assumption, producing wheat and baking has about 70 and 26% share in energy of bread production, respectively; for the second, producing wheat, transportation and baking has about 51, 26 and 19% share. Needed energy for production industrial bread and Sangak only from Shahr-e-Rey wheat is 12.48 and 26.57 MJ/kg respectively. With this assumption, for industrial bread and Sangak GWP was 501.88 and 1140 kg CO_2 –eq, EP 0.83 and 2.02 kg PO_4 –eq, AC 4.46 and 11.9 kg SO_2 –eq and photochemical oxidation was 1.57 and 1.84 kg C_2 H_4 –eq, respectively. Avoiding transportation in calculation, baking and farm had relatively equal share in GWP; for Eutrophication farm, and for both Acidification and photochemical oxidation impacts baking had the greatest share. Comparison between farms “without electricity”, “with electricity and conventional irrigation system” and a farm with “sprinkler irrigation” was made. Although the