عنوان پایان‌نامه

نقش اسید فولیک در فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و عملکرد کمی وکیفی گندم



    دانشجو در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "نقش اسید فولیک در فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و عملکرد کمی وکیفی گندم" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57085;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 682
    تاریخ دفاع
    ۱۱ بهمن ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    ایرج اله دادی

    به منظور بررسی اثر اسیدفولیک بر بنیه اولیه گیاهچه، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و عملکرد کمی و کیفی گندم، به ترتیب آزمایش‌هایی در سه بخش گلخانه‌، آزمایشگاه و مزرعه‌ طراحی و اجرا شد. در ابتدا آزمایش‌گلخانه‌ای بصورت طرح کاملا تصادفی در 7 سطح اسیدفولیک در غلظت‌های صفر، 12.5، 25 ، 50، 100، 200 و400 میکرومولار در 4 تکرار در طی 21 روز نمونه‌برداری به مرحله اجرا رسید و پس از حصول نتایج گلخانه‌ای و مشخص‌گشتن دامنه‌های مناسب، دومین بخش از پژوهش در آزمایشگاه و بصورت آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی با 4 غلظت اسیدفولیک (صفر، 12.5، 25 و50 میکرومولار) در هفت روز نمونه‌برداری (روز صفر و روزهای اول تا هفتم جوانه‌زنی از بخش‌های مختلف گیاهچه در طول رشد) و چهار تکرار اجرا شد. در آخرین مرحله از کار پژوهشی و بررسی اثر اسیدفولیک بر عملکرد کمی و کیفی گندم، آزمایش خود را بر اساس طرح بلوک کامل تصادفی با 5 تیمار (شاهد، تیمار بذور با محلول 12.5 میکرومولار اسیدفولیک به هنگام کشت و اسپری کردن محلول اسیدفولیک 12.5 میکرومولار در مراحل ساقه‌روی، سنبله‌دهی و پرشدن دانه) در 3 تکرار بصورت کشت بهاره در سال 1391، در کشتزار تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه به اجرا درآمد. بطور کلی نتایج حاصل از پژوهش گلخانه‌ای نشان داد، اسید فولیک از طریق کاهش میزان افت وزن خشک اولیه گیاهچه‌ها، با کمک به آغاز زودتر مراحل اتوتروتروفی و رسیدن به اتوتروفی کامل، کاهش میزان تنفس نگهداری و افزایش میزان تنفس رشد به همراه بالا بردن کارایی تبدیل، در فرآیند جوانه‌زنی و استقرار گیاهچه‌ها نقش ویژه‌ای داشته و بهبود استقرار گیاهچه‌ها و افزایش بنیه اولیه آن را سبب شده‌است. در بین مقادیر اسید فولیک نیز مقدار 5/12 میکرو مولار مناسب‌تر می‌باشد. نتایج حاصل از پژوهش آزمایشگاهی نشان داد، کاربرد محلول اسیدفولیک 25 میکرومولار در مقایسه با بقیه غلظت‌های اسیدفولیک با افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کاتالاز، گایاکول‌پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز در بخش‌های مختلف گیاهچه و با تقویت مکانیسم مهار گونه‌های اکسیژن فعال، سبب بهبود رشدی گیاهچه گندم و مقاومت بهتر گیاه در برابر انواع اکسیژن فعال آزاد تولیدی در دوران جوانه‌زنی می‌شود، که استقرار بهتر گیاهچه را نیز بدنبال خواهد داشت. و در آخر، نتایج حاصل از پژوهش مزرعه‌ای نشان داد، اسپری کردن محلول 12.5 میکرومولار اسیدفولیک در هر کدام از مراحل رشدی به نحوی موثر بود که در بین این تیمارها ، اسپری کردن در مرحله سنبله‌دهی بطور کلی با افزایش ارتفاع، شمار سنبله در واحد سطح، شمار دانه در سنبله، وزن هزار دانه، و در نتیجه افزایش عملکرد دانه و عملکرد زیست توده همراه بود.
    Abstract
    To evaluate the effect of folic acid on early seedling vigor, antioxidant enzyme activity and quantitative and qualitative yield of wheat, three experiments were designed and implemented, respectively, in greenhouse, laboratory and field conditions. At first, greenhouse experiments were performed in completely randomized design with 7 levels of folic acid in concentrations of zero, 12.5, 25, 50, 100, 200 and 400 µM With 4 replications, during the 21 days of sampling. After obtaining the results of greenhouse experiment, and finding appropriate concentrations, the second part of the study was performed in laboratory in factorial experiment based on completely randomized design with 4 folic acid concentration (zero, 12.5, 25 and 50 µM) in seven days of sampling (days zero and seven days during the growing seedling germination from different sectors) in four replications. In the last stage of our research, for studying effect of folic acid on quantity and quality yield of wheat, the experiment was conducted based on randomized complete block design with five treatments (control, seed treatment with solution of 12.5 µM of folic acid in planting time, and spraying solution in stem elongation, heading and grain filling) in 3 replications at agricultural research farm of Maragheh university in spring of 1391. The results of the greenhouse study showed that, folic acid has a special role in the germination process and seedling establishment, by reducing initial dry weight of seedlings, help to start up the autotrophy phase and to achieve full autotrophy, decreasing maintenance respiration and increasing growth respiration rate with increasing conversion efficiency, improving seedling establishment and increasing the early vigor of seedling. In different doses of folic acid, 12.5µ M is better. Results of laboratory studies showed that, application of 25 µM solution of folic acid compared with other concentrations, increased activity of catalase, guaiacol peroxidase and superoxide dismutase antioxidant enzymes in different parts of the seedling by strengthening mechanism of inhibition of reactive oxygen species, improved the growth of wheat seedlings and improved plant resistance against free reactive oxygen species produced during germination, that will lead to improved seedling establishment. Finally, the results of the field study showed that, spraying a solution of 12.5 µM folic acid was effective in each of the growth stages, so in between treatments, spraying in the heading stage leads to increase plant height, spikes per unit area, number of grains per spike, 1000 grain weight, and fianally increased seed and biomass yield. Key words: Folic acid, Early seedling vigore, Antioxidant enzyme, Qualitative and Quantitative yield, whaet.