بررسی اثر برخی از ترکیبات شیمیایی و هورمونی بر بهبود تحمل تنش شوری در دو رقم گندم نان
- رشته تحصیلی
- زیست شناسی-علوم گیاهی- فیزیولوژی گیاهی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 5010;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57686
- تاریخ دفاع
- ۲۹ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- طاهره رحیمی تشی
- استاد راهنما
- وحید نیکنام
- چکیده
- عوامل نامساعد محیطی تاثیر نامطلوبی بر تولید گیاهان زراعی دارند. شوری خاک یکی از این عوامل محدود کننده است که بر میزان تولید و کیفیت محصول تولیدی تاثیر نامطلوب می گذارد. شوری با برهم زدن تعادل یونی باعث ایجاد تنش اسمزی و یونی در یاخته های گیاهی می شود. از هورمون های گیاهی و ترکیبات شیمیایی برای بررسی مقاومت به تنش های زیستی و غیرزیستی از جمله تنش شوری استفاده میصشود. پاداکساینده ها، زیمایه ای و غیرزیمایه ای، توانایی جاروب کردن انواع فعال اکسیژن را دارند. سالیسیلیک اسید و آسکوربیک اسید از مهم ترین پاداکساینده های غیرزیمایه ای هستند.آنها به دلیل نقش افزایشی شان در رشد و نمو گیاه علاوه بر ظرفیت پاداکسایندگی شان اهمیت دارند. در این تحقیق از پرایمینگ سالیسیلیک اسید و آسکوربیک اسید به منظور بررسی بهبود تحمل به شوری در دو رقم گندم استفاده شد. در پاسخ به تنش شوری مشاهده شد که وزن تر، وزن خشک، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای پروتئین کل کاهش یافت و پیش تیمار این دو ماده سبب بهبود این وضعیت شد. در شرایط تنش محتوای پرولین، مالون دی آلدهید و آب اکسیژنه و زیمایه های پاداکساینده (سوپراکسید دیسموتاز، پلی فنل اکسیداز) افزایش یافت که پرایمینگ این دو ماده سبب کاهش این پارامترها شد. در حالیکه محتوای نسبی آب و فعالیت کاتالاز تغییر چندانی نداشت. از آنجاییکه پرایمینگ سالیسیلیک اسید و آسکوربیک اسید سبب افزایش محتوای رنگیزه و کاهش شاخص های تنش ( مالون دی آلدهید، آب اکسیژنه و پرولین) می شود می توان پیشنهاد کرد که پرایمینگ این دو ماده میصتواند اثرات ناشی از تنش را کاهش داده و در بهبود نقش داشته باشد. کلمات کلیدی: تنش شوری، پاداکساینده، سالیسیلیک اسید، آسکوربیک اسید، وزن تر، وزن خشک، محتوای نسبی آب، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای پروتئین کل، پرولین، مالون دی آلدهید، هیدروژن پراکسید، سوپراکسید دیسموتاز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز
- Abstract
- The unfavorable environmental conditions have undesirable effects on crop production. Soil salinity is one of limiting factors that adversely affect crop productivity and quality. Salinity can damage plants cell functions by changing the ionic equilibrium, osmotic and ionic stresses.Plant hormones and chemical compounds are used to study the plant resistance to biotic and abiotic stresses such as salinity stress. Antioxidants, enzymes or non-enzymes, have the ability to scavenge reactive oxygen species (ROS). Salicylic acid and ascorbic acid are two important non-enzymatic antioxidants. They are important because of their promotive role in plant growth and development in addition to their antioxidant capacity. We used the seedpriming with salicylic acid and ascorbic acid in two wheat cultivars in order to study salt resistance improvement. The results showed FW, DW, photosynthetic pigments content and total protein content reduced under salt stress and seedpriming improved this condition. Prolin, MDA, H2O2 and antioxidants enzymes [superoxide dismutase (SOD), polyphenoloxidase (PPO)] increased under salt stress while seedpriming reduced these parameters. RWC and activity of CAT did not change significantly with or without seedpriming. Since seed priming of SA and ASA increased contents of pigments and decreased parameters of stress (MDA, H2O2, Prolin), We may conclude that seed priming of two substances decrease effects of stress and improve them. Key words: Salt stress,Antioxidant, SA, ASA, FW, DW, RWC, Photosynthetic pigments content, Total protein content, Prolin, MDA, H2O2, SOD, PPO, CAT