عنوان پایان‌نامه

بررسی تطبیقی مساله اجرای مجازات در ملا عام از نظر مذاهب اسلامی و پیامدهای اخلاقی و حقوفی آن



    دانشجو در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تطبیقی مساله اجرای مجازات در ملا عام از نظر مذاهب اسلامی و پیامدهای اخلاقی و حقوفی آن" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده الهیات و معارف اسلامی شماره ثبت: 2103ف;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57182
    تاریخ دفاع
    ۲۸ بهمن ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    سعید نظری توکلی

    مجازات یکی از قدیمی ترین نهادهای بشری است. نظام کیفری در حقوق اسلام نیز به واسطه جامعیتی که از آن برخوردار است وجود مجازات را پذیرفته نوع، میزان و نحوه اجرای آن را با دو عنصر ضرورت و عدالت تعیین می کند. توجه به عنصر ضرورت که متضمن مصالح فردی و اجتماعی است، سبب شده تا در آموزه های دینی توجه شایانی به چگونگی اجرای مجازات مجرمان شود. از جمله این روش ها "اجرای مجازات در ملأ عام" است. اجرای برخی مجازات ها مانند اعدام و قصاص در ملأ عام طی سال های گذشته یکی از مباحث بحث برانگیز بوده و واکنش صاحبنظران مسائل شرعی، اجتماعی و حتی سیاسی را برانگیخته است. فقهای اسلام نیز اعم از امامیه و اهل سنت در خصوص وجوب و یا استحباب حضور عده ای به هنگام اجرای مجازات ها اختلاف نظر دارند. اما باید بگوییم که این اختلاف اقوال تنها در مورد اجرای حدّ زنا وجود داشته و نسبت به سایر مجازات ها اعم از قصاص و سایر حدود و تعزیرات مطرح نگردیده است. همچنین لازم به ذکر است که با توجه به آیات قرآن و روایات و سایر متون فقهی بحثی با عنوان اجرای حدود و یا بهتر بگوییم اجرای مجازات در ملأ عام و یا به صورت علنی نداریم و عناوین ملأ عام و علنی در کلام فقها دیده نمی شود. و نیز با تامل و تتبع در منابع فقهی و روایی شیعه و اهل سنت و با توجه به آموزه های کیفری اسلام روشن می شود که هیچ گونه دلیل شرعی بر لزوم و یا رجحان اجرای مجازات اعم از حدود، قصاص، تعزیرات و سایر مجازات ها در ملأ عام و دعوت از عموم مردم به عنوان تماشاگر هر چند با هدف ارعاب و پیشگیری صورت گیرد وجود ندارد. البته همچنان که با توجّه به آموزه های کیفری اسلام در مواردی که مجازات به طور علنی اجرا می شده در مکانی خاص که به همین منظور تعیین شده بود اجرا می گردیده است و نیز با توجه به معنای اصطلاح علنی می توان گفت که "اجرای مجازات به صورت علنی" "(و نه در ملأ عام)" تجویز گردیده است. همچنین لازم به ذکر است با توجّه به حکمتی که برای حضور طایفه ای از مؤمنین به هنگام اجرای حدّ زنا بیان گردیده، این حکم منحصر به حدّ زنا نبوده و به طریق اولی در سایر حدود و تعزیرات نیز جاری است. البته صرفا در خصوص جرایم و جنایاتی که امنیت مردم را به مخاطره انداخته و رعب و وحشت را در میان آنان حکمفرما می کند و اجرای علنی این گونه مجازات ها باید در صورتی اعمال گردد که مصلحت آن را اقتضا نماید در غیر این صورت اجرای آن توجیهی ندارد. همچنین بسیاری از آثار و پیامدهای مثبتی را که به اجرای کیفر در ملأ عام نسبت می دهند در واقع اغلب با اجرای نفس کیفر حاصل می شوند نه با اجرای آنها در ملأ عام. واژگان کلیدی: "مجازات"، "ملأ عام"، "مجازات در ملأ عام"
    Abstract
    One of the oldest human institutions is "punishment". As the penal system is very comprehensive, the Islamic law has accepted the punishment and determine the type, intensity and executing the punishment, by two factors: necessity and justice. "Necessity", that guarantees individual and social benefits, lead to a big attention to the procedure of punishing wrongdoers. One of these procedures is "punishment in public". Executions and retribution have been two challenging problem in recent years and have stimulated the social, political and legal experts to react. Islam experts such as "Shiite" and "sunni" disagree about incumbency of the presence of some people in punishment place. But this disagreement is just about "adultery" not about others such as retribution and other suspended. We should mention, there is nothing about punishment in public in Quran and traditions, and there is no word such as "public and obvious" in jurisconsults' speeches. By thinking deeply about jurisprudence references and "Sitte" and "Sunni" narratives and doctorin of Islamic criminal, there is no legal cause for punishment in public even as a mean for intimidating others and prevent them from committing crime. According to doctorin of Islamic criminal, punishment in public was performed in a special place and it didn’t mean "in public" but it meant "obvious". Of course we have to say that not only while executing adultery punishment, but about some other crimes that threat people's security and create panic, some believers in Islam should present there. But any way, the punishment must be executed in public if it doesn’t threat the prestige of the country and religion. If not it's not acceptable to be executed. Moreover, there is no positive implications by doing the punishment in public, the positive implications fallow the executing punishment itself.