عنوان پایان‌نامه

مکان یابی بهینه به منظور احداث تعمیرگاه ماشین های کشاورزی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و به کمک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مطالعه موردی : شهرستان کرج




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5282;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 58024
    تاریخ دفاع
    ۱۵ بهمن ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    حسین مبلی

    هدف از این پایان¬نامه مکان¬یابی بهینه برای احداث تعمیرگاهماشین¬های کشاورزی با به کارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) است. در این پژوهش شهرستان کرج مورد مطالعه قرار گرفت. برای رسیدن به این هدف 5 معیار مشخص شد. برای ارزیابی تناسب اراضی تعداد ماشین¬های کشاورزی در هر دهستان، کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از آبادی و شیب معیارهای مورد بررسی در این تحقیق بودند.وزن معیارها به ترتیب 52/0، 21/0، 15/0، 8/0 و 4/0 محاسبه گردید این وزن¬ها با استفاده از پرسش¬نامه پر شده توسط افراد خبره و به وسیله فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای معیارها تعیین شد.برای هر معیار در نرم افزار Arc GIS لایه¬ای رستری تهیه شد. هر یک از این لایه¬ها به چهار طبقهS1 ,S2 ,S3, Nتقسیم بندی شد. به ترتیب که S1 بالاترین مطلوبیت و N پایین¬ترین مطلوبیت را دارا بودند.در هر معیار و برای هرطبقه نیز با استفاده از AHP وزن در نظر گرفته شد. وزن¬های طبقات استاندارد شده و در نهایت برای هر معیار لحاظ شد.با اجرای مراحل مورد نیاز برای مکان یابی، در نهایت 10 نقشه برای محدوده¬های متفاوت تولید شد که در آن محدوده¬ها بر اساس درصد تناسب برای احداث تعمیرگاه ماشین¬های کشاورزی طبقه بندی شدند. طبقه¬بندی¬های این پژوهش بر مبنای تابع استاندارد انحراف معیار نرم افزار Arc GIS 9.3 اجرا شد.با توجه به انواع تعمیرگاه و کاربرد و همچنین ظرفیت هر یک از آن¬ها برای تعمیر و نگهداری ماشین¬های کشاورزی باید به تعداد مناسب تعمیرگاه در هر محدوده احداث شود. در رابطه با تعمیرگاه ثابت بزرگ، مناسب¬تری مکان را باید در دهستان محمد آباد و کمال آباد جستجو کرد چرا که بررسی¬ها نشان داد مناطق با درصد تناسب 100 در این دهستان¬ها واقع شده¬اندو همچنین در محدوده مرکزی شهرستان قرار دارند که دسترسی بهتری را فراهم می¬کند.
    Abstract
    The purpose ofthis thesiswasthe optimallocationfor theconstructionagriculturalMachineryworkshopusingGeographicInformation Systems(GIS)andAnalytical Hierarchy Process(AHP).Thisstudiedwas carried out inKaraj township. To achieve thisgoal5 criteriawere identified.Forthe evaluationof agriculturalland suitability,number of machinein eachrural district, land use, distance from road, distance from villageandslopeparameterswereevaluated. Weightstandardswere 0/52, 0/21, 0/15, 0/8and 0/4was calculatedusingtheweightsof thequestionnairesfilledbyexpertsandthecriteriasetby theAnalytical Hierarchy Process.Foreachcriterion,thesoftwareArc GISrasterlayerwasperformed. Each layerwas dividedintofour categories:S1, S2, S3, N. S1 and N have the highestandlowestutility, respectively.Inallcriterithe classes were weighted byusingAHP.The classes’weightswere standardized and finallyby implementation ofrequired steps for location,10mapswere producedindifferentrangesthat classified based on suitability percent forconstruction ofagricultural machineryrepair shop.The classificationsof this researchwere impelimented based onthestandarddeviation functionofArc GIS 9.3software.Accordingto differentapplication andalso thecapacity ofeachworkshop,forappropriaterepairand maintenanceofagricultural machineryenough workshops shouldbeconstructedin each area.For largeworkshop, a moresuitablelocationin therural districtsof MohammadabadandKamalabadshould be determined.Because theresultsshowed thatthe areaswith100percentsuitabilityare located in these rural districts. Also the mentioned rural districts located inthe central townshiparea that provid more accessibility.