عنوان پایان‌نامه

تأثیر اسید هیومیک حاصل از ورمی کمپوست غنی شده، اسید هیومیک تجاری و فیتوهورمون IAA بر روی شاخص های رشد کلزا



    دانشجو در تاریخ ۲۱ بهمن ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تأثیر اسید هیومیک حاصل از ورمی کمپوست غنی شده، اسید هیومیک تجاری و فیتوهورمون IAA بر روی شاخص های رشد کلزا" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5376;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 58079
    تاریخ دفاع
    ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    حسینعلی علیخانی

    اسید هیومیک بخش خاص و با ثباتی از مواد هوموسی است که رفتاری شبیه مواد محرک رشد، خصوصا هورمون های اکسینی، از خود بروز دهد و از این طریق موجب بهبود شاخص های رشد و عملکرد گیاهان گردد. ورمی کمپوست کود زیستی محرک رشد گیاه است که می تواند بعنوان یک منبع سرشار از اسید هیومیک، شاخص های رشد و عملکرد گیاهان را ارتقا دهد. هدف از این پژوهش مقایسه عملکرد اسید هیومیک استخراج یافته از ورمی کمپوست غنی سازی شده با تیمارهای باکتریایی و کودی، اسید هیومیک تجاری و نیز ایندول استیک اسید (IAA) در بهبود خصوصیات رشد و عملکرد گیاه کلزا در شرایط گلخانه ای بوده است. این تحقیق در سه مرحله انجام گردید. مرحله اول شامل تعیین بهترین استخراج کننده و زمان استخراج بود که طی این آزمایش از اوره (با سه غلظت 1/0، 5/0 و 1 مولار) و سود (نیم مولار) در سه زمان استخراج (یک، هفت و نه روز) استفاده شد و در نهایت با توجه به نتایح تجزیه عنصری، گروه های عاملی و شاخص های اسپکتروفتومتری، سود نیم مولار با زمان استخراج یک روز برای استخراج اسید هیومیک انتخاب شد. در مرحله دوم غنی سازی ورمی کمپوست با تیمارهای باکتریایی و کودی به مدت 60 روز در دو دمای 28 و C? 41 انجام شد و با توجه به خصوصیات فیزیکو شیمایی تیمارهای غنی شده (عناصر غذایی، شاخص های زیستی و شاخص های شیمیایی و فیزیکی) و همچنین اسید هیومیک استخراج شده (تجزیه عنصری، گروه های عاملی، FTIR و شاخص های اسپکتروفتومتری) دو تیمار برتر و یک تیمار ضعیف به همراه تیمار بدون غنی سازی برای کشت گلخانه ای برای مقایسه با اسید هیومیک تجاری و IAA انتخاب گردید. در مرحله سوم کشت گلخانه ای به مدت سه ماه و نیم با گیاه کلزا انجام شد و طبق نتایج حاصله تیمارهای اسید هیومیک استخراج شده از ورمی کمپوست دارای برتری کامل نسبت به اسید هیومیک تجاری و IAA (با افزایش حدود 8 درصدی وزن خشک ریشه و اندام هوایی و افزایش حدود سه برابری وزن دانه) بودند. در نهایت مشاهده شد ورمی کمپوست بیشتر شاخص های مورفوفیزیولوژیکی را افزایش داد و اسید هیومیک موجب افزایش عملکرد دانه شد. همچنین مشخص شد خصوصیات فیزیکوشیمیایی اسید هیومیک تا حدودی بیان کننده عملکرد آن می باشد.
    Abstract
    Humic acid (HA) is the specific and stable part of humus materials which has behavior like growth promoting substances, especially auxin like hormones, and resulted in improving in plant yield and growth parameters. Vermicompost (VC) is the plant growth promoting fertilizer which could be served as rich source of HA, and improves yield and growth parameters of crops. Present study aimed to compare the effect of HA extracted from enriched VC with commercial HA and also with indole acetic acid on improving growth and yield of canola under greenhouse conditions. This study conducted in three steps. First step includes determination of best HA extractant and extraction time in which urea (with 0.1, 0.5 and 1M) and NaOH (0.5 M) at three extraction times (1, 7 and 9 days) were used and ultimately considering to results of elemental analysis, functional groups and spectrophotometric indices, NaOH 0.5M for one-day extraction time was selected for HA extraction. At second step, VC-enrichment with bacterial and fertilizer treatments for 60-days at 28 and 41°C was conducted and with respect to physico-chemical properties of enriched treatments (nutrients, biological and phisyco-chemical indices) and also extracted HA (elemental analysis, functional groups, FTIR and spectrophotometric indices) two superior treatment and a poor one without enrichment were selected for greenhouse cultivation in order to compare with commercial HA and indole acetic acid as foliar and soil application. Finally at third step, 3.5-months greenhouse experiment was conducted with canola and according to results VC-extracted HA has absolute advantageous compared to commercial HA and indole acetic acid (about 8% increase in shoot and root dry weight and about 3-fold increase in grain weight). Ultimately it was found that VC improved morphological indices and HA resulted from superior treatments caused more increase in grain yield. Also, results showed that HA phisyco-chemical traits somewhat represent its yield.