شناسایی زیر واحدهای گلوتنینهای سنگین در گندم نان ایران با نشانگرهای اختصاصی (As-PCR)
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی-اصلاح نباتات
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5183;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56764
- تاریخ دفاع
- ۲۹ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- سپیده محمدحسین پور
- استاد راهنما
- علی اکبر شاه نجات بوشهری
- چکیده
- اگر چه در بین پروتئین های ذخیره ای آندوسپرم، گلوتنین های با وزن مولکولی بالا کمترین مقدار را دارند اما فاکتورهای کلیدی در فرایند پخت نان محسوب می شوند. به منظور شناسایی و ردیابی آلل های گلوتنین با وزن مولکولی بالا در ارقام گندم، بذر 114 رقم گندم در دو نوع با عرض جغرافیایی بالا و کم از مجموعه بانک ژن پردیس کشاورزی دانشگاه تهران تهیه گردید. شناسایی الل های هر رقم با پرایمر های اختصاصی در روش AS-PCR انجام شد. پروتئین های ذخیره ای آندوسپرم به روشSDS-PAGE جهت تعیین ترکیب زیر واحدهای گلوتنین با وزن ملکولی بالا تفکیک شدند. واکنش حاصل از جفت آغازگر Dx5- Dx2 موجب تکثیر قطعه ای با طول قطعه bp450 و فراوانی نسبی 0.69، شد. در مکان ژنیGlu-D1 ، 2 جفت آللDY10 و Dy12 با طول تقریبی bp576 و bp 612، شناسایی شد که آلل Dy10 دارای فراوانی نسبی 0.25 و آلل Dy12 با فراوانی نسبی0.04 بودند. در مکان ژنیGlu-B1 ، 2 جفت آلل Bx7 و By8 با طول قطعه ای برابر باbp 231 شناسایی شد که Bx7 دارای فراوانی نسبی 0.7 ، و آلل By8 دارای فراوانی نسبی 0.61 در همه ارقام مورد بررسی بودند. در بخش پروتئنین نیز بیشترین فراوانی آللی مشاهده شده مربوط به الل 2 از گروه ژنومی A1، الل 7+8 از گروه ژنومی B1 و الل 12+2 از گروه ژنومی D1 بود. وجود مقداری عدم تطابق میان نتایج بدست آمده در واکنش PCR ونتایج حاصل از SDS-PAGE می توان در اثر بیوتیپ در میان ارقام و یا در اختلال بذور یا عدم تحرک مناسب و هماهنگ با وزن مولکولی در متد SDS-PAGE باشد.
- Abstract
- Bread-making quality in hexaploid wheats is a complex trait. It has been shown that the amount and composition of protein can influence dough rheological properties. The high-molecular-weight (HMW) glutenins are encoded by a complex locus, Glu-1, on the long arm of group-1 homoeologus chromosome of the A, B and D genomes. In this study we use AS-PCR and SDS-PAGE methods to distinguish wheat bread-making quality and 114 old bread wheat cultivars were characterized .the high-molecular-weight glutenin subunit (HMW) banding pattern for each cultivar were assigned Glu-1 quality score , a theoretical quality score based on Payne's Glu-1 quality assignment .HMW subunit composition 2* , 7+8 , 2+12 and N , 7+8 , 2+12 were found to be predominant being expressed in 27 an26 old cultivar respectively the glutenin quality score reneged from 4 to 10 with an average of 7.the polymerase chain reaction (PCR) confirmed some results of this lines . diagnostic PCR analysis with specific primers is a quick and efficient alternative to SDS-PAGE for selecting desired genotype. The result obtained programs selecting for good quality parameters.