عنوان پایاننامه
بررسی تأثیر تنش شوری پتاسیم و روی بر پاسخ های تغذیه ای و فیزیولوژیکی گندم
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5343;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 58056
- تاریخ دفاع
- ۳۰ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- فاطمه وطن آرا
- چکیده
- شوری از مهمترین تنشهای غیر زنده و محدودکننده تولید محصولات کشاورزی به شمار میرود. به منظور بررسی اثرات برهمکنش پتاسیم و روی در کاهش اثرات سوء تنش شوری بر صفات رویشی گیاه گندم، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر مبنای طرح پایه کاملا تصادفی در دو خاک شور و غیر شور با سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه سطح روی (صفر، 5 و 10 میلی گرم روی خالص در کیلوگرم خاک) از منبع سولفات روی و سه سطح پتاسیم (صفر، 200 و 400 میلی گرم K2O در کیلوگرم خاک) از منبع سولفات پتاسیم بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد شوری، هر یک از صفات وزن خشک برگ، اندام هوایی و ریشه را به ترتیب به میزان 1/14، 18 و 9/20 درصد کاهش داد. کاربرد 10 میلی گرم در کیلوگرم روی در شرایط شور وزن خشک اندام هوایی را نسبت به تیمار شاهد 70 درصد افزایش داد. اثر اصلی شوری بر میزان رشد نسبی اندام هوایی در سطح یک درصد معنی دار شد (01/0p<). شوری میزان رشد نسبی اندام هوایی را 50 درصد کاهش داد. کاربرد 200 میلی گرم در کیلوگرم پتاسیم در شرایط شور میزان رشد نسبی اندام هوایی را به میزان 24 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. شوری جذب پتاسیم اندام هوایی را 7/19 درصد نسبت به شاهد کاهش ولی کاربرد 400 میلی گرم در کیلوگرم پتاسیم و 10 میلی گرم در کیلوگرم روی در شرایط شور جذب پتاسیم را به میزان 7/36 درصد افزایش داد. اثر اصلی شوری بر نسبت پتاسیم به سدیم معنی دار شد (001/0p<). شوری نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی را کاهش داد. برهمکنش پتاسیم، شوری و روی بر نسبت پتاسیم به سدیم معنی دار شد (001/0p<). نسبت پتاسیم به سدیم همبستگی بالایی با تحمل گیاه به شوری دارد.
- Abstract
- Salinity is one of the most abiotic stresses and limiting factors for agricultural production. In order to study the interactive effects of K and Zn on reduction of salinity harmful effects on vegetation characteristics of wheat plant a greenhouse was conducted. In a factorial experiment of a randomized completely design with three replications, three levels of Zn (0, 5, 10 mgkg-1 as ZnSO4), three rates of K (0, 200, 400 mgkg-1 as K2SO4) and two levels of salinity (S1, S2) were applied to pot soils. The ANOVA results indicated that salinity significantly (p<0.01)decreased (14.1%, 18.00% and 20.9%) the dry weight of leaf, shoot and root respectively. But usage of 10 mg Zn kg-1in soil under salinity condition has increased weight of shoot dry (70%). The main effect of salinity on RGR was significant (p<0.01). salinity decreasd shoot RGR (50%), but K application increased shoot RGR (24%).Also salinity decreased shoot K uptake(19.7%) and application of 400 mg K2O kg-1 soil and 10 mg Zn kg-1 soil increased it(36.7%). Salinity decreased K/Na ratio. K/Na has a high correlation with plant salinity toleranc.