عنوان پایان‌نامه

اثر سالیسیلیک اسید بر ویژگی های رشدی و فیزیولوژیکی ارقام شب بو تحت شرایط تنش شوری



    دانشجو در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "اثر سالیسیلیک اسید بر ویژگی های رشدی و فیزیولوژیکی ارقام شب بو تحت شرایط تنش شوری" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57456;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 667
    تاریخ دفاع
    ۱۵ بهمن ۱۳۹۱

    به منظور بررسی اثرات سالیسیلیک اسید بر برخی ویژگی¬های مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو رقم شب¬بو تحت شرایط آبیاری با آب شور، آزمایشی گلخانه¬ای صورت گرفت. هدف از انجام این آزمایش، ارزیابی تأثیر سالیسیلیک اسید بر تخفیف اثرات تنش شوری و تنش¬های اکسیداتیو حاصل از آن در ارقام سفید و قرمز شب¬بو بود که در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. بدین منظور، گیاهچه¬ها از یک هفته پس از رسیدن به مرحله 10- 6 برگی و انتقال به گلدان، با آب¬ دارای هدایت¬ الکتریکی شاهد (آب غیر شور گلخانه)، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر آبیاری شدند و تیمارهای سالیسیلیک اسید در غلظت¬های صفر (شاهد)، 1، 2، 4 و 6 میلی¬مولار از یک هفته پس از اعمال تنش شوری تا زمان باز شدن گل¬ها به صورت هفتگی، محلول¬پاشی برگی گردیدند. میزان پرولین، فعالیت آنزیم¬های کاتالاز و پراکسیداز، کلروفیل کل،b, a ، صفات فیزیولوژیکی بودند که در این آزمایش مورد سنجش قرار گرفتند. همچنین، طول گل-آذین، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، تعداد گلبرگ، تعداد شاخه گل دهنده، تعداد گلچه، قطر گلچه، قطر ساقه، وزن تر و خشک ریشه و ساقه، و عمر پس از برداشت گل¬های شاخه بریده، صفات مورفولوژیکی مورد ارزیابی در این تحقیق بودند. نتایج بدست آمده از این آزمایش حاکی از آن بود که سالیسیلیک اسید نقش به سزایی در کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری و تنش اسمزی و اکسیداتیو ناشی از آن و هم¬چنین افزایش عمر پس از برداشت گیاهان در شرایط غیر شور و شور دارد. بطوریکه، اثرات این ماده بسته به غلظت، میزان هدایت الکتریکی آب و رقم مورد استفاده، متفاوت بود. اما در مجموع، به موازات افزایش میزان هدایت الکتریکی آب آبیاری، غلظت¬های بالاتر سالیسیلیک اسید، تاثیر بهتری از خود در بهبود صفات نشان دادند. بطوریکه در هدایت الکتریکی 3 دسی زیمنس بر متر بر متر آب آبیاری، محلول¬پاشی سالیسیلیک اسید 2 میلی¬مولار؛ در هدایت الکتریکی 6 دسی زیمنس بر متر بر متر، محلول¬پاشی 4 میلی¬مولار سالیسیلیک اسید و در غلظت 9 دسی زیمنس بر متر بر متر آب آبیاری، محلول¬پاشی 6 میلی¬مولار سالیسیلیک اسید در هر دو رقم، نتایج بهتری در اکثر صفات نشان دادند. اگر چه این روند با استثنائاتی نیز همراه بود. به عنوان نمونه، در آبیاری با آب غیر شور (شاهد) یا آب دارای هدایت الکتریکی 3 دسی زیمنس بر متر، غلظت 6 میلی¬مولار سالیسیلیک اسید سبب کاهش خصوصیات مطلوب در گیاهان گردید و در مواقعی نیز دیده شد که غلظت 1 میلی¬مولار سالیسیلیک اسید اثر چندانی بر تیمار¬های مورد بررسی به ویژه در سطوح بالاتر نمک (6 و 9 دسی زیمنس بر متر بر متر) ندارد. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد که رقم قرمز نسبت به رقم سفید تحمل بیشتری به تنش شوری از خود نشان می¬دهد و در اکثر خصوصیات نسبت به رقم سفید در شرایط مشابه آزمایشی، برتری معنی¬داری دارد. کلمات کلیدی: اسید سالیسیلیک، تنش شوری، شب بو، محلول¬پاشی برگی، عمر پس از برداشت
    Abstract
    To study the effects of salicylic acid (SA) on morphological and physiological characteristics of two stocks (Matthiola incana L.) cultivars under irrigation with saline water, a greenhouse experiment was done. In this experiment, effects of exogenous applications of SA on alleviating salt stress and its following oxidative stress in two stocks cultivars ('Red' and 'White') were evaluated in a factorial experiment based on randomized completely block design. For this purpose, one week after reaching seedlings to the 6-10 leaf stage and transplanting to the pots, they were irrigated with waters of different salinity including 3, 6 and 9 dS/m as well non-saline water (Control). Since this time to flowering stage, plants were foliar application with different concentrations of SA including 0 (Control), 1, 2, 4 and 6 Mm, weekly. Prolin, chlorophyll a, b and total, and enzyme activity of catalase and peroxidase were the physiological traits investigated in this experiment. Also, inflorescence length, plant height, leaf number, petal numbers, flowers numbers, floret number, floret diameter, stem diameter, fresh and dry weight of roots and shoots, and post-harvest longevity of cut flowers were the morphological traits evaluated in this study. The results of this research indicated that SA plays an important role in reducing the adverse effects of salt stress both osmotic and oxidative stress, and increasing postharvest longevity of cut-flowers under irrigation with saline and non-saline waters. So that, depending on the applied concentration, electrical conductivity (EC) of the water used, and cultivar, its effects were different. In general, higher concentration of SA showed a better effect under higher EC of irrigation water. In EC 3 dS/m irrigation water, foliar application of SA in 2 mM; in EC 6 dS/m, SA in 4 mM, and in EC 9 dS/m, SA in 6 Mm in both cultivars showed better results in most of the traits. Although this trend was associated with some exceptions. For example, in non-saline irrigation water (control) or water containing EC 3 dS/m, application of SA in 6 mM reduced the desirable traits in plants. Also, SA in 1 mM had little effect on the plants especially at higher levels of salt (6 and 9 dS/m). The results of these experiments showed that the cultivar 'Red' is more tolerant to salinity than 'White'. Keywords: Salicylic acid, Salt stress, Stock, Foliar application, Postharvest