عنوان پایاننامه
تاثیر منابع آلی و معدنی روی فراسنجه های تولید گاز و عملکرد بره های زندی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - تغذیه دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57610;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 689
- تاریخ دفاع
- ۱۵ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- مختار ملاکی
- استاد راهنما
- محمدعلی نوروزیان
- چکیده
- باتوجه به اهمیت متابولیکی روی و نیز کمبود آن در زنجیره ی غذای انسان ودام این مطالعه در دو آزمایش به منظور بررسی تاثیر منابع مختلف روی (معدنی و آلی) بر عملکرد وفراسنجه های خون و تولید گاز در بره های زندی انجام شد .در آزمایش اول 18 رأس بره نر زندی انتخاب و در قالب طرح کاملاً تصادفی به سه تیمار اختصاص داده شدند. تیمارها شامل شاهد (بدون مکمل روی)،روی معدنی (ppm 25 روی–سولفات) و روی آلی (ppm 25 روی–پپتید) بودند. مصرف خوراک، روزانه، وزن کشی دو هفته یکبار و خون گیری برای اندازه گیری مواد معدنی (روی، مس، کلسیم، فسفر و آهن) و شمارش سلول های خون هر ماه انجامشد. در پایان آزمایش در سه روز متوالی نمونه های مدفوع برای بررسی قابلیت هضم مواد مغذی به روش خاکستر نامحلول أخذ شدند. آزمایش دوم به منظور بررسی تأثیر تیمارهای آزمایشی برمیزان گازتولیدی وقابلیت هضم وانرژی قابل متابولیسم خوراک هاانجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که وزن نهایی، میانگین افزایش وزن روزانه و میانگین مصرف خوراک روزانه در تیمار مکمل شده با روی آلی نسبت به تیمارهای دیگر به طور معنی¬داری بیشتر بود (05/0P<). ضریب تبدیل خوراک اختلاف معنی¬داری در بین تیمارها نداشت. درصد هماتوکریت، تعداد هموگلوبین، میانگین حجم گلبول قرمز و میزان گلبول های مختلف سفیدو قرمز در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی¬داری نداشتند. اما میزان حجم سلولی فشرده (MCV) اختلاف معنی¬داری داشت (05/0P<). تیمارهای آزمایشی باعث تغییر معنی¬دار غلظت کلسیم و فسفر پلاسما نشد، ولی باعث افزایش معنی¬دار غلظت روی شد (05/0P<). مقدار روی در تیمار کنترل نسبت به تیمارهای حاوی مکمل روی معدنی و آلی بترتیب نه و 13 درصد کمتر بود. استفاده از مکمل روی در جیره باعث کاهش معنی¬دار غلظت مس و آهن پلاسما شد (05/0P<).تیمارهای آزمایشی تأثیری بر غلظت آنزیم¬های کبدی نداشتند. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی خوراک مصرفی تحت تأثیر منابع مختلف مکمل روی قرار نگرفت. قابلیت هضم پروتئین خام، NDF و چربی خام خوراک مصرفی به طور معنی¬داری تحت تأثیر منبع مکمل روی قرار گرفت (05/0P<). مقدار گاز تولیدی در بین جیره¬های مختلف آزمایش تفاوت معنی¬داری نداشت. قابلیت هضم ظاهری ماده آلی،انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص شیردهی و مقدار اسیدهای چرب کوتاه زنجیر تحت تأثیر منبع مکمل روی قرار گرفتند (05/0P<).نتایج آزمایشات نشان دادند که استفاده از مکمل آلی روی به دلیل زیست¬فراهمی بهتر، تأثیر مثبتی بر فعالیت میکروارگانیسم¬های شکمبه و عملکرد دام دارد. کلمات کلیدی: روی، عملکرد، سلول¬های خونی، قابلیت هضم، بره پرواری
- Abstract
- The purpose of this study was to compare the effects of organic and inorganic zinc sources on performance, hematological and biochemical parameters of blood in finishing lambs. Eighteen Zandi lamb were randomly allocated to one of three dietary treatments in a randomized design. Animal in group 1 were treated as control (no zinc supplementation); whereas, animal in group 2 and 3 supplemented with 25 ppm of zinc from either zinc sulfate or zinc-peptide, respectively. Final weight, body weight gain and dry matter intake was higher (P<0.05) in lambs fed zinc-peptide. There were no differences between experimental groups for feed conversion ratio, number of red and white blood cells, hemoglobin concentration, packed cell volume and mean corpuscular hemoglobin concentration. Concentration of zinc was higher in zinc treated groups (P<0.05) but zinc supplementation caused to lower levels of blood iron and copper (P<0.05). There were no significant differences between groups for hepatic enzymes. Digestibility of dry and organic matter and total gas production were not affected by administration of different sources of zinc. However, there was difference among groups for CP, NDF an ether extract digestibility (P<0.05). The results obtained may be beneficial in demonstrating the effect of organic zinc in finishing lambs. Key words: zinc, performance, blood cells, digestibility, finishing lamb