بررسی و تحلیل مدیریت مصرف نهاده ها در گلخانه های شهرستان جیرفت
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مدیریت کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5433;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 58557
- تاریخ دفاع
- ۲۴ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- معصومه عسکری راوری
- استاد راهنما
- ژیلا دانشورعامری
- چکیده
- منطقه جیرفت یکی از قطبهای مهم کشاورزی ایران است و از نظر تولید خیار سبز تونلی و گلخانهای مقام اول را در کشور دارا میباشد. در این مطالعه به بررسی مدیریت مصرف نهادهها در گلخانههای خیار این منطقه پرداختهشده است. یکی از خصوصیاتی که بیانگر اعمال یک مدیریت صحیح در هر واحد تولیدی است، تولید با بهرهوری بالا است. بدین منظور تعداد 110 گلخانه با استفاده از نمونهگیری تصادفی در این شهرستان انتخاب شد. بهرهوری کل عوامل تولید (TFP) این گلخانهها با استفاده از شاخص ترنکوئیست-تیل محاسبه شد و همچنین بهرهوری جزئی نیز برای نهادههای آب، سرمایه، نیرویکار و نهادههای واسطه محاسبه گردید. بهرهوری کل عوامل تولید برای گلخانهها با مقیاس بزرگ 24/1 و برای گلخانهها با مقیاس متوسط برابر 86/0 و برای گلخانههای کوچک مقیاس 53/0 بهدست آمده است، مقایسات بیانگر این است که با افزایش اندازه واحد تولیدی میزان شاخص بهرهوری کل عوامل تولید افزایش یافته است. مقایسات بهرهوری جزئی در این سه مقیاس نشان میدهد که نهاده آب و سرمایه و نیرویکار در واحدهای بزرگ مقیاس بیشترین بهرهوری را داشته است. نهاده سم، سوخت و کود شیمیایی در واحدهای کوچک بیشترین بهرهوری را به خود اختصاص داده است. همچنین مقایسات نشان میدهد که نهاده بذر و کودحیوانی با اختلاف بسیار ناچیزی نسبت به واحدهای بزرگ، در گلخانههایی با اندازه متوسط دارای بهرهوری بیشتری بوده است. همچنین با مصاحبههایی که با گلخانهداران راجع به بهبود بهرهوری صورت گرفت مشخص شد که اغلب گلخانهداران ترجیح میدهند که از بین استراتژیهای بهبود بهرهوری، استراتژیهای واکنشی را برای بهبود بهرهوری در گلخانههای خود انتخاب کنند که این خود بیانگر این است که گلخانههای مورد بررسی از مدیریت ضعیفی برخوردارند. در بررسی و الویتبندی عوامل مؤثر بر بهرهوری با استفاده از نرمافزار اکسپرت چویس نیز مشخص شد که بیشترین وزن (755/0) به متغیرهای کلان یعنی مجموع عوامل دولت و زیرساختها، متغیرهای ساختاری و منابع طبیعی تعلق گرفته است که این عوامل خارج از کنترل گلخانهدار هستند، و تنها وزن بسیار کمی (245/0) به مجموع عوامل نرم و سخت که در کنترل مدیر گلخانه هستند داده شده است. در نهایت به این نتیجه دست یافته شد که از بین روشهای مدیریتی افزایش بهرهوری از روش ژاپنی (کایزن) استفاده شود.
- Abstract
- Jiroft region's is one of the major agriculture poles in Iran and this region is first position in tunnel and greenhouse cucumber production in Iran country. In This study has been investigated inputs utilization management in Jiroft city greenhouses. One of the characteristics that it indicates correct management in every unit, is production with high productivity. For this purpose was selected 110 greenhouse in Jiroft city by using random sampling. Total Factor Productivity (TFP) was calculated by Tornqvist-Thiel index In greenhouse and Partial Factor productivity was calculated for water, capital, labor inputs and intermediate inputs. Total factor productivity for large-scale greenhouses is obtained 1/24 and medium scale greenhouses to 0/86 and for small-scale greenhouses 0/53. Comparisons show with increase size of the production unit, total factor productivity indicator has increased. Partial Factor productivity comparisons show that in three scale labor, water and investment inputs have the highest productivity in large-scale units. Pesticides, fuel and fertilizer have the most productivity in small units and Comparisons also show seeds and manure inputs with small differences in large units; have more productivity in the medium-size greenhouses. Also interviews showed that greenhouse owners prefer reactive strategies among productivity improvement strategies. This indicates that the greenhouses have weak management. Study and prioritization effective factors on productivity by Using Software expert Choice was determined Maximum weight (0/755) are allocated to macroeconomic variables, to wit sum factors, government and structural variables and natural resources. These factors are beyond the control of Greenhouses Manager, and only Very little weight (0/245) to sum of hard and soft factors are in controlled greenhouse manager. Finally, it was determined among of increase productivity management methods be use Japanese (kaizen) Method.