عنوان پایان‌نامه

ارزیابی آبیاری با پساب های شهری حاوی کادمیوم



    دانشجو در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی آبیاری با پساب های شهری حاوی کادمیوم" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 60669;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 754
    تاریخ دفاع
    ۱۴ بهمن ۱۳۹۱
    دانشجو
    اخگر پوزن
    استاد راهنما
    علیرضا مساح بوانی

    با توجه به نگرانی‌های موجود در مورد کمبود منابع آب شیرین و مسایل و مشکلات پیش رو برای تأمین آب مورد نیاز کشور، به نظر می‌رسد توجه به بازیافت و استفاده از فاضلاب تصفیه شده و لجن حاصل از آن برای مصارف کشاورزی امری اجتناب ناپذیر است. در این راستا، یکی از مهمترین عواملی که باید مد نظر قرار گیرد غلظت فلزات سنگین موجود در این پسابها است. در این پژوهش تأثیر غلظت کادمیوم در آب و خاک آلوده، بر مقدار جذب و تجمع آن در اندامهای مختلف چهار محصول زراعی رایج در کشور در دو تیمار و سه تکرار بصورت آزمایش " فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی" ، مورد بررسی قرار گرفته است. تیمارها شامل غلظتهای صفر، 25 و50 میلی گرم کادمیوم در آب و چهار گونه‌ی گیاهی می‌باشند. جذب کادمیوم توسط تمامی چهار ‌‌‌‌‌‌‌‌‌گونه گیاهی مورد بررسی از محیط ریشه در تیمار شاهد که غلظت کادمیوم در آن بسیار کم (03/0 قسمت در میلیون) بوده است نشان می‌دهد که جذب کادمیوم توسط این گیاهان فقط به حضور یون کادمیوم قابل جذب در محیط ریشه بستگی دارد. وجود یون کادمیوم در همه اندام‌های گیاهان مورد بررسی حاکی از این است که یون کادمیوم جذب شده به تمام اندام‌های این گیاهان منتقل می‌شود که نحوه انتقال و تجمع این فلز در اندام‌های مختلف به گونه گیاه بستگی دارد. همچنین نتایج نشان می‌دهد بجز تیمار شاهد در سایر تیمارها میزان تجمع کادمیوم در بخشهای مختلف گونه‌های مورد مطالعه بیش از حد مجاز برای مصارف انسانی است و تجمع کادمیوم در بخش خوراکی بقولات (نخود و عدس) بیشتر از غلات (گندم و جو) است.
    Abstract
    According to the current concerns about shortage of freshwater resources and problems that we are facing to supply water requirements in country, it seems that it is inevitable to recycle and reuse polluted and wasted waters and its sludge for agricultural proposes. In this regard, concentration of heavy metals in the wastewater is one of the most important factors that should be considered. This study has examined the impact of Cadmium concentration in contaminated soil and water on its amount of absorption and accumulation in various organs of four current agricultural products in Iran, by three treatment and three frequencies. The treatments are including 0, 25, and 50 mg of Cadmium concentration in water. Based on the results, accumulation of Cadmium is directly proportional to increasing its concentration in irrigation water and it shows that Cadmium absorption only occurs when there are absorbable Cadmium ions on the plant roots. Existence of Cadmium ions in all plant organs that we examined shows Cadmium ion which absorbed by plants is transferred to all parts of these plants. Naturally, the way of transition and accumulation of Cadmium in various organs is depended on the type of plant. Also, the results show except blank treatment in other treatment accumulation of cadmium in various parts of studied species is exceeded to human consumption and its accumulation in comestible sections of legumes (Pea, Lentil) is more than its amount in cereals (wheat, barley). The results show that the effects of species/ treatment on the amount of Cd accumulation are significant and the rate of Cd accumulation increases in treatment compared to that in control. Cd accumulation levels in different parts of the tested plants are as below: Major organs: Lentils with 2.9 mg.kg-1 and Wheat with 0.99 mg.kg-1 dry weight are the first and last among the tested plants, and the ranking of other species such as Pea and Barley is in that order of sequence. Edible organs: Lentils with 1.99 mg.kg-1 and Barley with 1.3 mg.kg-1 dry weight are the first and last among the tested plants, and the ranking of other species such as Pea and Wheat is in that order of sequence. Forage organs: Pea with 3.97 mg.kg-1 and Wheat with 1.81 mg.kg-1 dry weight are the first and last among the tested plants, and the ranking of other species such as Lentils and Barley is in that order of sequence.