اثر کاربرد محدود فسفر و نیتروژن در کنترل ارتفاع و بهبود کیفیت گل شمعدانی(Pelargonium hortorum)
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5222;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56551
- تاریخ دفاع
- ۲۳ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- فرزانه کاظمی
- استاد راهنما
- عزیزاله خندان میرکوهی
- چکیده
- به منظور تعیین اثر کاربرد محدود فسفر و نیتروژن در کنترل ارتفاع و بهبود کیفیت گل شمعدانی (Pelargonium hortorum cv Bulles Eye) آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1390-91 در دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران اجرا شد. در این تحقیق اثر 11 نوع تیمار محلول غذایی بر شاخصهای کمی و کیفی گیاه شمعدانی ارزیابی شد. گیاهان در بستر کشت بر پایه پیت ( به نسبت حجمی 80% پیت + 20% خاک زراعی با بافت لوم) کشت شدند و با محلول غذایی حاوی بالاترین سطوح نیتروژن و فسفر به ترتیب 6/2 و 0/5 میلیمولار تغذیه شدند و اثر محدودیت توام نیتروژن و فسفر با کاهش سطح نیتروژن و فسفر به ترتیب به 2/5و 0/2 میلیمولار، تیمارهای محدودیت نیتروژن در قالب 4 محلول غذایی حاوی0/2 میلی مولار فسفر و سطوح 2/5، 2، 1/5 و 1 میلیمولار نیتروژن و تیمارهای محدودیت فسفر نیز در قالب 4 تیمار محلول غذایی حاوی 2/5 میلی مولار نیتروژن و سطوح 0/2، 0/15، 0/1 و 0/05 میلیمولار فسفر اعمال گردید. علاوه بر این محدودیت تغذیه به صورت افزایش فاصلهی محلولدهی به صورت 2 روز یکبار (شاهد)، 4 روز یکبار، 6 روز یکبار و 8 روز یکبار اجرا شد. صفات ارتفاع، تعداد شاخه، تعداد گل آذین و طول دمگل در طی دورهی پرورش (6 ماه) و سایر صفات رویشی، محتوای کلروفیل و آنتوسیانین و عناصر نیتروژن و فسفر گیاه و بستر کشت در پایان آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تیمار محلولهای غذایی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه شمعدانی در سطح 1% و 5% معنیدار بود. محلول حاوی بالاترین سطوح فسفر و نیتروژن علیرغم افزایش صفات کمی و رویشی در گیاه منجر به تولید گیاهانی با کیفیت ظاهری(بصری) وبازارپسندی مناسب نشد.کاهش سطح نیتروژن تا سطح 1/5 میلیمولار کیفیت گیاهان را تحت تاثیر قرار نداد. در تیمارهای محدودیت فسفر نیز کاهش سطح فسفر تا 0/1 و 0/05 میلیمولار علاوه بر اینکه کیفیت گیاه را به طور منفی متاثر نساخت در مورد برخی صفات (ارتفاع، طول دمگل) باعث افزایش کیفیت بازارپسندی گیاهان شد. افزایش فاصلهی محلولدهی از 2 روز یکبار به 4، 6 و 8 روز یکبار منجر به کاهش وزن تر و خشک، تعداد برگ و سطح برگ و تعداد گل آذین در این گیاهان شد ودر نتیجه حداقل برای گیاهان کاشته شده در بستر کشت بر پایه پیت قابل توصیه نیستند. کلمات کلیدی: کنترل ارتفاع، محلول غذایی، محدودیت تغذیهای، کیفیت
- Abstract
- A set of pot experiments were conducted in the greenhouse environment to evaluate the effect of limited application of nitrogen (N) and phosphorus (P) on the height control of Geranium (Pelargonium hortorum) and improving its quality performance. The study was done in the Horticultural Department, University of Tehran through the years 2012-2011. Geranium seedlings were cultivated in the pots filled with peat-based substrate (peat 80% + mineral soil 20%, on a volume basis) at the stage of 6-5 leaves. The plants were irrigated for the first week, then treated with different nutrient solutions every 2 days. Control plants fertigated by a nutrient solution having 2/6 mM N and 5/0 mM P as the highest level. For the limited application of both N and P, the concentration of N and P declined to 5/2 and 2/0 mM, respectively. For the limited application of N, four different nutrient solutions with the same P level of 2/0 mM and N levels of 5/2, 2, 5/1 and 1 mM; for the limited application of P, four different nutrient solutions with the same N level of 5/2 mM and P levels of 2/0, 15/0, 1/0 and 05/0 mM were applied. Additionally, nutritional limitation was considered by increasing the fertigation frequency from once every 2days (as control) to once every 4 days, every 6 days and every 8 days. The traits such as plant height, number of shoots, number of florescence, pedicle length were recorded every 30 days during the cultivation period and leaf number, leaf area, chlorophyll, antocianin, N and P content were measured at the end of the experiment. Substrate characters such as N and P content, EC and pH were also evaluated just before and after cultivation. Results revealed that the quantitative and qualitative traits of the plants were significantly affected by treatments. High level of N and P caused a highly vegetative growth of the plant and declined the marketable qualitative traits. Limitation of N application from 2/6 mM to 5/1 mM in the nutrient solution didn’t affect negatively the quality parameters despite of negative effects on the vegetative growth. Limited application of P from 5/0mM to 1/0 and by some concern to 05/0 mM, without significant detrimental effects increased the quality and visually suitable aspects of the plant such as shorter plant height and pedicle, more side branches and darker and colorful leaves. Increasing the fertigation frequency to attain shorter and qualitative plants had detrimental effects on the plant growth, decreased the quantitative and qualitative traits of the plant and may not be recommended as a procedure of nutritional limitation to attain quality pot plants at least for the plants grown in the peat-based substrate. Key Words: height control, quality, limiting of nutrition, nutrient solution