عنوان پایاننامه
بررسی سطوح مختلف آبیاری و ترکیبات ضد تعرق بر رشد نمو و میزان ماده موثره نعنا فلفلی(Mentha piperita)
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5178;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56906
- تاریخ دفاع
- ۲۹ بهمن ۱۳۹۱
- دانشجو
- زهرا مسلم
- استاد راهنما
- محمدعلی عسگری سرچشمه
- چکیده
- نعنا فلفلی ( Mentha piperita L.) گیاهی چند ساله از خانواده نعنایان است. ازجمله گیاهان دارویی و معطری است که از پیکره رویشی آن اسانس تهیه می شود و مصارف دارویی، آرایشی و بهداشتی فراوانی دارد. نعنا فلفلی دارای فعالیت بیولوژیک بسیار متعدد همانند فعالیت ضد نفخ، پایین آورنده فشار خون و غیره می باشد. مهمترین اجزای اسانس این گیاه منتول و منتون می باشد. به منظور بررسی اثر آبیاری و ترکیبات ضد تعرق بر صفات رویشی و فیزیولوژیکی، بازده، عملکرد و اجزای اسانس آزمایش گلخانه ای واقع در گلخانه گلکاری گروه علوم باغبانی طراحی گردید. تیمارها شامل آبیاری در چهار سطح 100% (شاهد)، 75% (تنش ملایم)، 50% (تنش متوسط) و25% (تنش شدید) و محلول پاشی کیتوزان واسفرزه، هر کدام در چهار سطح به ترتیب (صفر، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و (صفر، 5/0، 1و 5/1 میلی گرم در لیتر) بودند که به صورت آزمایش اسپیلیت پلات در زمان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد آبیاری 100% بدون محلول پاشی کیتوزان و اسفرزه محلول پاشی کیتوزان به طور معنی داری اکثر صفات رویشی نعنا فلفلی را افزایش می دهد، اما تاثیری بر بازده اسانس وکارایی مصرف آب نداشت. درصد منتول و ایزومنتون به ترتیب در آبیاری 100% با غلظت ( 25/0 و5/0) میلی گرم در لیتر کیتوزان6% و 67% نسبت به شاهد افزایش یافت.
- Abstract
- Peppermint (Mentha piperita L.) is a perennial plant in the family Lamiaceae. This plant is one of the medicinal and aromatic plants, as the produced essential oil in its vegetative parts is been widely used in medicine, beauty and health. The main components in the peppermint essential oil are menthol and mentone. The present research has been conducted in the floriculture greenhouse in the Horticulture Department of the University of Tehran, in order to evaluate the effect of the irrigation and anti-transpiration compounds on vegetative and physiological indices of peppermint plant and efficiency, yield and components of peppermint essential oil. The used Treatments were irrigation at 4 states including 100% (control), 75% (mild stress), 50% (medium stress) and 25% (severe stress), and foliar application of chitosan and blond psyllium (Plantago ovate Forsk.) each in 4 levels (0, 0/25,0/5 and 1 milligram liter-1) and (0, 0/5, 1 and 1/5 milligram liter-1) respectively. The research carried out in a split-plot in time experiment on the basis of completely randomized blocks design with three replications. The results showed that the application of complete (100%) irrigation without foliar spray of chitosan and blond psyllium significantly improved most of the vegetative indices of peppermint; however, no impact on essential oil yield and water use efficiency was observed. Also we observed that the percentages of menthol and iso mentone at complete irrigation state were increased with using 0/25 and 0/5 mg liter-1 chitosan by 6% and 67% compared to control respectively.