اثرات دوره های گرسنگی و تغذیه مجدد بر کیفیت لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان ( Oncorhynchus mykiss) طی نگهداری در یخچال
- رشته تحصیلی
- مهندسی منابع طبیعی-فرآوری محصولات شیلاتی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6233
- تاریخ دفاع
- ۲۱ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- حجت عبداللهی خامنه
- استاد راهنما
- غلامرضا رفیعی, سید ولی حسینی
- چکیده
- ماهی قزل آلا یکی از مطلوب ترین ماهیان پرورشی در ایران است که تقاضای مصرف آن روز به روز در¬حال افزایش است. پژوهش حاضر با هدف انتخاب دوره های گرسنگی مناسب و تغذیه مجدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با توجه به کیفیت آن انجام شد. مراحل انجام این آزمایش در دو بخش پرورش و نگهداری طی 72 روز انجام شد که در بخش پرورش ماهیان طی 63 روز و در چهار رژیم غذایی که شامل تیمار شاهد (غذادهی به طور اشباع)، تیمار یک هفته گرسنگی، تیمار دو هفته گرسنگی و تیمار سه هفته گرسنگی پرورش یافتند.آنگاه ماهیان صید شده و به مدت 12 روز در شرایط یخچال نگهداری و ماندگاری آنها مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد که دورههای مختلف گرسنگی باعث کاهش میزان رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان شده به طوری که ماهیانی که طی 60 روز به طور مداوم غذادهی شدند، در مقایسه با ماهیانی که دور¬ه¬¬های دو هفته گرسنگی- دو هفته غذادهی و سه هفته گرسنگی- سه هفته غذادهی را گذراند رشد بیشتری داشتند. از طرفی دیگر بین طول مدت گرسنگی و میزان رشد نیز ارتباط معناداری مشاهده نشد.همچنین در آزمایشهای انجام گرفته مشخص گردیدکه در دوران محرومیت غذایی ذخیره¬های چربی بیشتر از ذخیرههای پروتئین تحت تاثیر قرار گرفتند و از طرفی دیگر نتایج نشان داد که تیمارهای گرسنگی و تغذیه مجدد دارای تأثیر معنیداری بر شاخصهای کیفیت و ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان داشته است (05/0 P <) به طوری که تیمار گرسنگی¬- غذادهیمجدد بهتر از سایرین موجب حفظ کیفیت ماهیان گردید. و بهترین¬ مدت زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان طی نگهداری در یخچال (4 درجه سانتی گراد) حدود 9 روز برای تیمار یک هفته گرسنگی تعیین شد.
- Abstract
- Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) is one of the most popular cultured fish in Iran and there is an increasing interest in its consumption. In the present research project, effect of starvation before slaughtering on the quality of rainbow trout was studied. This project was conducted in two steps. In the first step, fish were cultured for 63 days. During this period, fish were treated as control (full diet), 1, 2 and 3 weeks of starvations, respectively. In the second step, fish were stored at refrigerated temperature for 12 days to assess their quality. These results indicated that control group had better growth than the other treatments. Fat content of the studied fish was reduced more than the protein content during the starvation periods. The storage time of rainbow trout was increased due to starvation using TBA and TVN values but it is true for short period of starvation (i.e. one week). Based on the results obtained from this study, the storage time of rainbow trout at refrigerated temperature (4 C) was 9 days.